Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak ja sciagalem to sciagalem te 4 slupki bo je tez pralem :) a tak to musisz poodkrecac wszystkie uchwyty (te gdzie sie trzyma reke na zakretach :) nie wiem jak to sie fachowo nazywa ) dwie oslony przeciwa sloneczne, i to wszystko chyba, ja nie scigalem tych plastikow gdzie sa pasy bo nie wiedzialem jak :) deliktanie je poodginalem, sprytnie i delikatnie wyjelem podsufitke, tylko nie pamietam czy przez przednie czy tylne drzwi :) ale calo wyszlo i tak samo zamontowalem i jest ok :)

pozdrawiam MG

Bardzo Mądry Wybór :)

-OO=[][]=OO-

Nie sztuka zabić muche przednią szybą :)

Sztuka zrobić to boczną :D

Opublikowano
Mi się przyda bo będę za niedługo szyber zmieniał tyle że ja bee miał trudniejsze zadanie bo mam COUPE i pewnie trzeba się będzie trochę nagimnastykować przy wyciąganiu podsufitki z auta.
Opublikowano

witam

a czym będziesz czyścic ta podsufitkę ? masz do tego specjalny wodny odkurzacz ? pytam bo ja muszę tez zrobic taki zabieg

Opublikowano
witam

a czym będziesz czyścic ta podsufitkę ? masz do tego specjalny wodny odkurzacz ? pytam bo ja muszę tez zrobic taki zabieg

Ktoś kiedyś pisał ze prał waniszem do dywanów,ale też ja wyją i prał na słońcu samą pianą tego wanisza.Ja planuję takimi kosmetycznymi nawilżonymi chusteczkami do twarzy. Kiedyś nimi myłem i nawet nawet schodziło. Ale też waniszem sprubuje.

Opublikowano

Ktoś kiedyś pisał ze prał waniszem do dywanów,ale też ja wyją i prał na słońcu samą pianą tego wanisza.Ja planuję takimi kosmetycznymi nawilżonymi chusteczkami do twarzy. Kiedyś nimi myłem i nawet nawet schodziło. Ale też waniszem sprubuje.

Nie polecam ani Vanisha ani kosmetycznych chusteczek. Od chusteczek to tylko rozmarzesz cały ten syf co tam siedzi, natomiast stosowanie Vanisha może spowodować nadmierne zamoczenie podsufitki i jej odklejenie się.

Ja proponuję aktywną piankę do czyszczenia tapicerek. Ostatnio stosowałem tenże środek i czyszczenie jest łatwe i przyjemne. Spryskujesz pianką, czekasz 30 sekund i wycierasz. Wszystko czyściutkie i pachnące. Vanioshem musisz dość mocno ścierać a aktywna pianka sama wyciąga cząstki kurzu i pyłu z materiału.

Jak wróce do domu - napisze nazwę tego środka.

Pzdr,

Opublikowano
ja wlasnie wczoraj wypralem (a moze raczej umylem bo nie wyciagalem jej ze srodka) podsufitkę wlasnie Vanishem i musze powiedziec ze wszystko jest ok...oczywiscie byl to Vanish do dywanow...trzeba zrobic piane i tylko tym myć gąbką. jasne ze troszke trzeba potrzec ale moim zdaniem ladnie wyszlo i dzieki pianie nic sie nie namoczylo i nie odkleiło...takze ogolnie z efektu jestem zadowolony :dance:
Opublikowano
dąbasz

Ale siedzenie też wyciagałeś czy tylko położyłeś? Itylko na tym się trzyma czy są jakieś ukryte zaczepy? Zrobie zdjecia jak wyciągam i wrzuce je w tygodnio może komuś się przydadza.

Siedzenia tylko złożyłem, jakos mi się udało nic nie połamać :)

No jeszcze podsufitka jest zawinieta nad tylna szyba, ja to mialem lekko naruszone wiec u mnie lekko zeszlo a nie wiem jak u cibie zajdzie.

pozdrawiam MG

Bardzo Mądry Wybór :)

-OO=[][]=OO-

Nie sztuka zabić muche przednią szybą :)

Sztuka zrobić to boczną :D

Opublikowano
No i zdemontowana sprawa. Miałem lekkie główkowanie bo nie odczepiałem osłon bocznych słupków tu gdzie pasy, ale po odczepieniu całej podsufitkitylko te osłony trzymały to najpierw przesunołem ją w lewo za lewą osłonę wyjołem prawą stronę i w prawo i ok. Później był problem z wyjęciem jej z auta ale przez tylne drzwi bez problemu. No może przesadzam ale tylko tylnymi wyjdzie. Niestety nie miałem aparatu dzisiaj ale jutro będę miał. Jak mi wyschnie to jutro jak będe zakładał to zrobie foty.
Opublikowano

A więc.

Najpierw zaczynamy od odkręcania rączek do trzymanie się,tych nad drzwiami, osłonek przed słońcem i przednich i tylnych pokryc słupków. Ja nie ruszałem tych gdzie są pasy. Przednie oświetlenie i rączkę lub przycisk od szybera. Także też trzyna uszczelke szyberdachu i uszczelki drzwi które też można od góry zdjąć, co napewno będzie ułatwiało zamontowanie tapicerki spowrotem,przed ostatnia operacją jest zdjęcie zawiniętej części tapicerki z tyłu na blaszy. Jak już to wszysto juz mamy za sobą zostają słpki środkowe. Zaczynamy od przesunięcia tapicerki w lewo za lewy słupek wtedy przwa strona wysuwa się zza prawego słupka opuszczamy w dół prawą stronę i wysuwamy z pod lewego słupka. Podsufitka już jest wolna więc przy połozonych siedzeniach tapicerkę kierujemy tyłem przez tylne drzwi. Najdłuższe miejsce w drzwiach znajdziecie w dolnym przednim rogu gdzie łączą się próg ze słupkiem, a najbardziej wysuniętą częścia drzwi do tyłu na wysokości tylnej pułki. Najpierw przekładamy podsufitke w dolnym rogu później przy pułce. Tapicerka jest, tam gdzie wchodzi pod słupki,szersza więc raz jedną część a raz drógą.i do wyjścia z nią z auta.

Spowrotem tak samo jak i wyjmowaliśmy tak i wkładamy ją do auta. Najlepiej montować w dwie osoby,zaczynamy od środkowych słupków najpierw jeden a później drógi, później zawiniętą część tylną wtedy trzyma nam się już przód i środek, t wtedy przyłapujemy osłonami słonecznymi. Pokolei przykęcany rączki do trzymania ale nie do końca żeby można było ustawić (przesuwać podsufitkę). Wszystko po trochu aż już będzie skręcone to zaczynamy składać słupki przednie i tylne(tu radzę uzbroić się w cierpliwość) nie lada sztuka jest natrawić plastikowymi wypustami w tapicerce na spinkę w słupku. Następnie dociskamy uszczelki drzwi, przednie oświetlenie, i uszczelkę przy szyberdachu.

Jak się komuś przełanie tapicerka w najcieńszym miejscu niech się nie przejmuje poniewaz nie bedzie opadać w dół.

A propo ja prałem materiał waniszem, a raczej jego pianą zostawiałem dobrze wtartą pianę i przecierałem suchą ściereczką. Nic się nie odkleja a różnica kolosalna.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jestem już po zmianie szyberu :)

A wiec wszystko wygląda tak jak pisali koledzy tyle że ja dodatkowo zdemontowałem osłony na słupku środkowym i podsufitka sama opadła, a z wyciągnięciem w 2 osoby nie było problemu.

Dodatkowo wyczyściłem ją waniszem w aerozolu i teraz wygląda znacznie lepiej :)