Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich!

kupiłem ostatnio nową bunie e34 525 tds touring z 95r (rozbita) i od poprzedniego właściciela dostałem tylko jeden kluczyk . problem polega na tym że chcę założyć dodatkowy alarm z kluczykami ze scyzorykiem (taki bajer) i coś muszę zrobić z immobiliserem.

dorobienie nowych transponderów to ponoć astronomiczna kwota, najchętniej to bym wyłączył immobilizer i po sprawie.

doradzcie co z tym zroboić :(

KAŻDY SAMOCHÓD MA COŚ W SOBIE , B M W MA WSZYSTKO....
Opublikowano

Powinienes dostac co najmniej kilka kluczykow, a napewno 2, z tego co wiem.

Byly takie akcje, ze potem po sprzedazy odjezdzali takim 'sprzedanym' autem...

Zamiast placic za bajerski scyzoryk zainwestowalbym w alarm z prawdziwego zdazenia (powiadamanie, lokalizacja na parkingu, gps, odpalanie z pilota, domykanie szyb i otwieranie bagaznika), albo odpuscil sobie i wydal ta kase na co innego...

Pozdrawiam
Opublikowano

jak sobie zrobie sam zabezpieczenie to sam diabeł nim nie odjedzie!

auto było rozbite i tylko jeden kluczyk, gość nie wyglądał na złodzieja.

podobno jak zgubie kluczyk to KONIEC! :(

Opublikowano
Jeśli chcesz scyzoryk to musisz przełożyć pestkę z oryginalnego kluczyka do obudowy scyzoryka. Z tym kłopotu nie powinno być. Pestka jest wklejona ale można ją oderwać i przełożyć. Problem masz taki że ową pestkę masz tylko jedną (bo jeden oryginalny kluczyk). Najprostrze rozwiązanie problemu i bez kosztów jest takie że musisz ową pestkę z kluczyka wyjąć. Musisz również zdemontować pierścień z obudowy stacyjki. Pierścień ten to poprostu cewka. Jak wkładasz kluczyk do stacyjki to w środek owej cewki wsuwach pestkę z kluczykiem. Imobilajzer zostaje rozbrojony. Ja bym zdemontował ową cewkę ze stacyjki wkleił w jej obręb (srodek) zdemontowaną z kluczyka pestkę i masz imo rozbrojone na wieki. Seryjny imobilajzer to nie banalne odcięcie na przekażnikach! Nie obejdziesz go tak łatwo. Zaznaczam że jeśli zrobisz tak jak opisałem imobilajzer nie poskutkuje i odpalisz samochód z każdego pasującego do stacyjki kluczyka. Zabezpieczenia więc nie będzie.
Opublikowano
jeśli zostawie auto na światłach i ako padnie do zera to rozkodowany immo mam na 99%!! :cry2: znam takie przypadki z innych marek :mad2:
Opublikowano
Jeśli chcesz scyzoryk to musisz przełożyć pestkę z oryginalnego kluczyka do obudowy scyzoryka. Z tym kłopotu nie powinno być. Pestka jest wklejona ale można ją oderwać i przełożyć. Problem masz taki że ową pestkę masz tylko jedną (bo jeden oryginalny kluczyk). Najprostrze rozwiązanie problemu i bez kosztów jest takie że musisz ową pestkę z kluczyka wyjąć. Musisz również zdemontować pierścień z obudowy stacyjki. Pierścień ten to poprostu cewka. Jak wkładasz kluczyk do stacyjki to w środek owej cewki wsuwach pestkę z kluczykiem. Imobilajzer zostaje rozbrojony. Ja bym zdemontował ową cewkę ze stacyjki wkleił w jej obręb (srodek) zdemontowaną z kluczyka pestkę i masz imo rozbrojone na wieki. Seryjny imobilajzer to nie banalne odcięcie na przekażnikach! Nie obejdziesz go tak łatwo. Zaznaczam że jeśli zrobisz tak jak opisałem imobilajzer nie poskutkuje i odpalisz samochód z każdego pasującego do stacyjki kluczyka. Zabezpieczenia więc nie będzie.

Masz rację pod warunkiem że transponder umieści przy stacyjce. A jak nie to trzeba odłączyć moduł wykonawczy na rozruszniku i zmienić kompa.

Opublikowano

Masz rację pod warunkiem że transponder umieści przy stacyjce. A jak nie to trzeba odłączyć moduł wykonawczy na rozruszniku i zmienić kompa.

dokładnie tak.

Opublikowano
CZy dobrze zrozumiałem, jeśli rozładuje się akumulator kiedy będzie w stacyjce kluczyk to immobilizer się rozprogramuje??
Opublikowano
nie nic sie nie rozprogramuje. Możesz odpiąć aku i nie ma prawa nic sie stać. Jak by tak było to jak by ci padł aku lub jakbyś go odpiął to też by imo blokowało a tak przecież nie jest.
Opublikowano
Nie wiem, jak jest dokladnie w tym konkretnym przypadku,ale w mojej E34 immobilaiser jest rozbrajany nie przez wlozenie kluczyka do stacyjki tylko zetkniecie sterownika od niego z czujnikiem w okolicy stacyjki. Z tego co sie orientuje takie rozwiazanie jest w wiekszosci aut tego modelu fabryczne:) wiec sadze,ze rozkladanie stacyjki na niewiele sie zda...bo immo jest gdzies indziej:)Pozdrawiam :dance:

niemożliwe NIE istnieje!!:P

BMW - i wszystko jasne...:D

Opublikowano

a jakbym załatwił komplet zamków ,kluczyki ,stacyjkę i ews z innej gdzie są dwa i podłączyłbym a następnie carsoftem zsynchronizował ews z kompem to będzie dobrze????????

taka sugestia... :idea: :idea: :idea: :idea: :idea:

Opublikowano
nie nic sie nie rozprogramuje. Możesz odpiąć aku i nie ma prawa nic sie stać. Jak by tak było to jak by ci padł aku lub jakbyś go odpiął to też by imo blokowało a tak przecież nie jest.

odpięcie aku a wyładowanie to całkiem coś innego z tego co mi wiadomo.

jak aku siada to jakieś kondensatory się wyładowują co podtrzymują pamięć, tak gdzieś słyszałem :roll: :roll: :roll:

Opublikowano

elektronika .....

fuj!!!

wymysł serwisów. :evil: :evil: :evil:

Opublikowano
a jakbym załatwił komplet zamków ,kluczyki ,stacyjkę i ews z innej gdzie są dwa i podłączyłbym a następnie carsoftem zsynchronizował ews z kompem to będzie dobrze????????

taka sugestia... :idea: :idea: :idea: :idea: :idea:

Potrzebne Ci same transpondery, nie potrzebujesz zamków. Do tego sterownik silnika. IMHO carsoft nic nie działa bo musiałbyś zczytać sumę kontrolną z transponderów i wgrać ją do kompa.

Opublikowano

to po co jest ten EWS przy stacyjce i opcja synchronizacji w carsofcie?

tak na marginesie to da się dorobić taki sam transponder jaki mam teraz? tak na wszelki wypadek