Skocz do zawartości

523i Wypadający niekiedy bieg (1) ...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
:cry: witam, mam swiezo zakupiona 523i 98rok e 39, i wypadajacy niekiedy bieg pierwszy... przy powolnym ruszaniu łagodnie.. przy szybszym nawet z hukiem, ale bez zadnych zgrzytów :D, czasem jezdzi cały dzien bez problemu czasem 5x z rzedu wywali, co to moze byc... czy bez wymiany skrzyni sie nie obejdzie?
Opublikowano
wybierak zabrzmialo na chwile lepiej jak cała skrzynia :D. no coz trz ajeszcze pojezdzic... ze 2 tyg. i w tzw. miedzy czasie .. szukac skrzyni :D THX
Opublikowano
jak pojezdzisz ze 2 tygodnie nuaczysz sie wlaczac bez wypadania najgorzej jak sie rusza z pod swiatle i slychc tryyyy zaraz sie patzra i mysla heheeh kupil se BMW padlo!!!!! i to mnie najbardziej wkurzalo!!

Czerwna bo??...bo szybsza xD

http://www.ctr.pl www.kamery.pl

Opublikowano
to fakt, z tym ze juz nauczylem sie ruszac tak zeby wypadl bezszelestnie... ale czasem o tym zapominam... i wtedy ten wypadajacy bieg mi przypomina o tym wypadajac z takim hukiem ze nie tyko ja podskakuje pod sufit :D
Opublikowano
fakt tez tak mialem a poczekaj az ci odbije gałka w reke jak to boli...no moim zdaniem nie oplaca sie rozkrecac szkrzyni jesli to wybierak bo koszta zlozenia beda wieksze niz szkrzynia...ale decyzja nalezy do Ciebie

Czerwna bo??...bo szybsza xD

http://www.ctr.pl www.kamery.pl

Opublikowano

Hej Kolego.... a masz luzy na gałce zmiany biegów??? Jak masz luzy i galeczka troche Ci lata to wystarczy wymienić parę elementów i bedzie ok :)

http://bmwfans.info/original/E36/Cou/323i-M52/ECE/L/M/1996/05/mg-25/ill-25_0013/

Co prawda to mechanizm do e36 ale u Ciebie powinno byc podobnie. Zreszta jak wpiszesz VIN na tej stronie to znajdziesz dla siebie.

Wymieniasz elementy 7,2,10, 12 i jezeli sa luzy na tym ramieniu to równiez 9.

Koszty niewielkie:)

Sprzedam felgi aluminiowe 15"
Opublikowano

witam stary :) pierwsza rzecz jaka sprawdz to czy masz olej w skrzyni... co prawda mialem tak w e34 ale... mechanik sposcil olej a tam pol szklanki :shock: powinno byc ponad litr i to wlasnie bylo przyczyna

POZDRAWIAM

Opublikowano

Zużyte masz widełki wałka wybieraka 1 i 2 biegu.

Pozycja 7 na tym schemacie

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HB51&mospid=47370&btnr=23_0129&hg=23&fg=15

Można z tym jeździć, skrzynia się nie rozpadnie, jednak jest to troche denerwujące.

To niestety przypadłość beemek, e34 z końca produkcji i e39 (te same skrzynie)

Winne są zaniedbania poprzedniego właściciela w kwestii wymiany oleju w skrzynce przekładniowej ..... lub zmiana serwisowa BMW odnośnie interwałów wymian oleju. Dawniej nalezało zmieniać co 60tys km i koniec. Od rocznika bodaj 94 przedłużyli okresy do (strzelam z pamięci) 120 tys km.

Ja w e34 miałem to samo. Auto serwisowane w ASO, faktury, rachunki, przeglądy TUV....ale olej w skrzyni był tylko raz wymieniany - właśnie przy ok 120 tys km. :duh:

Jest metoda aby bieg nie wypadał - dojeżdzając np do świateł, na chwile przed zatrzymaniem, kiedy auto się jeszcze toczy, trzeba włożyć jedynke.

Nie wypadnie, ale mało wygodne i zdrowe dla łożyska wyciskowego jest trzymanie nogi przez cały czas na sprzęgle, stojąc np w korku.

Skrzynie możesz naprawić, ale cieżko będzie znaleźć Ci mechanika który dobrze to zrobi to raz, dwa będzie to kosztowało - ok 1.500-2 tys zł

Ja kupiłem używaną skrzynie z przebiegiem 120tys km (e39) za 1/3 tej kwoty.

Po założeniu zrobiłem już 100tys km i wszystko gra.

Olej dla bezpieczeństwa zmieniam co 60 tys km.

Pomarańczowa naklejka ATF Castrola

Pozdrawiam!

Tomek

Opublikowano
Ja miałem to samo. Zepsute koło pierwszego biegu, naprawa 500 zl. Koszty oczywiście bez wyjęcia i zamontowania skrzyni.
Opublikowano
chlopaki a jaki olej do tegoz manuala... sprawdze jutro poziom, i doleje jak trzeba i poczekam na wyniki bo skrzynie nie tak łatwo tu w IR dostac, jednak jestem na całkiem dobrej drodze... ale ze nie lubie siedziec z rekami zalozonymi to chociaz sprobuje olej wymienic... tylko nie iwem na jaki (wstepnie na wymiane albo dolewke) kupilem butle ep80w-90, i mam nadzieje ze skrzyni nie popsuje... ale jesli to nic nie da kupie inny (ten własciwy) tylko który? http://www.castrol.com/castrol/sectiongenericarticle.do?categoryId=9014478&contentId=7028746
Opublikowano
po wymianie oleju wzasadzie dolaniu , bez zmian... szukam skrzyni albo serwisu... kto ma pojecie i to zrobi W iR. dzieki chlopaki za pomoc.
Opublikowano
:cry: witam, mam swiezo zakupiona 523i 98rok e 39, i wypadajacy niekiedy bieg pierwszy... przy powolnym ruszaniu łagodnie.. przy szybszym nawet z hukiem, ale bez zadnych zgrzytów :D, czasem jezdzi cały dzien bez problemu czasem 5x z rzedu wywali, co to moze byc... czy bez wymiany skrzyni sie nie obejdzie?

już przynajmniej wiesz jaka była przyczyna że ktoś to auto sprzedał

jak sobie szukałem auta to natknołem się na kilka takich ofert , ludzie piszą że "tylko wyskakuje pierwszy bieg" a te "tylko" kosztuje 200€ sam synchronizator plus robocizna a przy zdejmowaniu skrzyni mechanik będzie proponował wymianę sprzęgła (bardzo rozsądne)

Opublikowano
milo , sprzeglo nie wchodzi w gre, bo predzej to bmw spale i poprosze ubezp. o zwrot kosztow... a do roboty mam jeszcze plywak wiesza sie na okolo polowie, klocki i tarcze. no i ta skrzynia.. i to wszystkie koszty jakie mam zamiar poniesc, jak dojdzie chodzby wymiana zarowek, to palę ją :D, pomijam ze jak kupowalem samochod to miało byc wszystko cacy wszystko bylo niby zrobione tylko jeżdzic. a 1 popsuła sie niby na 2 dzien jak ja ja kupiłem :D