Skocz do zawartości

530d - pomocnicza pompa paliwa z allegro - czy warto ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich serdecznie

ostatnio miałem podłączaną bunię pod kompa [GT1] i pan mechanik zauważył że cisnienie wstepne paliwka na chodzacym silniku na luzie oscyluje w granicach 3,7 - 3,8 bara - powiedzial ze to troche za nisko bo normalnie to byc powinno >= 4 bar

jutro sie z nim umowilem na sprawdzenie manometrem cisnienia przed i za pompa wstepna paliwa [pod siedzeniem] i wtedy moze bedzie jasniej co jest przyczyna nizszego cisnienia

jesli ktos sie spotkal z podobnym problemem to przosze o info .. mozliwe ze te 3,8 bara jest w ramach tolerancji i tak na prawde nie ma sie czym przejmowac ale zawze lepiej sprawdzic ...

sprawdzalem w ASO to pompa ta kosztuje ok 1000 pln lecz znalazlem rowniez na allegro niby oryginał Pierburg[przynajmniej tak sie gosc ogłasza]:

http://moto.allegro.pl/item350489502_pompa_paliwa_bmw_e38_e39_e46_landrover_opel_rover.html

jak widac roznica w cenie znaczna tylko pytanie czy warto takie cos kupowac, moze ktos juz wyprobowal ???...

z pomoc dziekuje

pozdrawiam

Opublikowano
Miałem ten sam problem w mojej 530D(auto przyspieszało do ok.3tyś obr/min i koniec) i kupiłem pompke paliwa na allegro chyba za 170zł ponieważ stara się zepsuła,dawała słabe cisnienie.Nowa pompka chodzi trochę głośno ale już 4 miesiące jeżdźę i jest wszystko OK.
Opublikowano
Z takim ciśnieniem jeszcze długo pojeżdzisz.U mnie kidyś padła właśnie ta pompa i wymieniłem na używkę ale oryginał.Teraz mam ciśnieni w granicach 3 chodzi normalnie.Na starej miałem 2,2 i wtedy kręcił tylko do 2800 obr.Gdybym miał drugi raz kupować to tylko nową,bo nigdy nie wiesz co kupisz.Ja kupiłem też z allegro niby miała byc nowa a przyszła uzywka tyle ,że oryginał.Ostatnio kolega kupował w Inter Cars i dał za Pierburga ok 700
Opublikowano
jesli masz 3,7 bara to nie mysl o pompie :) a mechanik "troche" przesadza :)

NAPRAWA STEROWNIKÓW ABS BOSCH-a

Promocja dla klubowiczów 200zł :)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

powracam do tematu

na razie dalem sobie spokoj z wymiana pompy na nowa ale..

dzisiaj bunie podlaczylem pod laptopa i na carsofcie sprawdzalem "live data"

cisnienie na pompie pokazywalo 3,70 -3,72 bar

natomiast jak dalem mu 3000 obrotow to juz bylo 3,56 bar wiec moje pytanie do znawcow czy to normalne zjawisko czy szykowac pieniazki na nowa pompe .....

pozdr

Opublikowano
chłopie wrzuc na luz :) JAk ci padnie to se wymienisz :) Normalny objaw ze cisnienie spada bo jest wiekszy pobór

NAPRAWA STEROWNIKÓW ABS BOSCH-a

Promocja dla klubowiczów 200zł :)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano
hehe ok :D moze i masz racje ale znajac moje "szczescie" to pojade gdzies w trase i juz nie odpale auta .... :mad2: