Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Panowie jeden mechanik powiedział mi że mam rozrządy tzn łańcuch do wymiany bo lekko go słychać.... Mam E36 320 Vanos 1994r najechane mam ok 240tyś i na 95% jest to prawdziwy przebieg.

Ile może kosztować sama wymiana i części??

Pytam bo mam teraz dół finansowy i nie wiem ile szykować.....

Z drugiej strony wiem że każdego Vanosa słychać i nie wiem czy gościu wie co mów ale z drugiej strony jeśli faktycznie trzeba to ile to może kosztować....

Dzięki z góry za pomoc.... Pozdrawiam

Nie ważne gdzie ważne czym:) BMW- Będziesz Musiał Wyprzedzać :)
Opublikowano

240tys. to nie jest przebieg na wymianę rozrządu jeszcze

być może klepie Ci vanos

Opublikowano

Hej

Na twoim miejscu podjechalbym jeszcze do innego mechanika.

Bo co bedziejak sie pomyli..

Tylko stracisz czas i nerwy :)

Pozdrawiam Mariusz
Opublikowano
Kolego u mnie wymienili górny łańcuch napinacz i dwa kułka zapłaciłem ponad 1000pln a potem okazało się że to Vanos upewnij się że to rpzrząd
Opublikowano
Kolego u mnie wymienili górny łańcuch napinacz i dwa kułka zapłaciłem ponad 1000pln a potem okazało się że to Vanos upewnij się że to rpzrząd

Hmm.... dokładnie tak też może być...

A powiedz mi jeszcze jakiś jest koszt Vanosa wymiana i części?? No i jeśli wiecie to co ile sie go wymienia....

Właśnie też słyszałem że ten przebieg jest trochę za mały na rozrząd.....

Pozdrawiam

Opublikowano
Bardzo mało prawdopodobne że to rozrząd pojedz do innego mechanika,znam przypadki aut 320 które maja nakręcone 400 tyś i nie słychać rozrządu,nie daj się naciągnąć sprawdz iu innego mechanika bo koszty nie małe pozdro
Opublikowano

Panowie,

jestem dokładnie 3 tygodnie po przerobieniu tematu.

Historia:

Wrzesień 2007 - zakup E36 M52.

Listopad 2007 - coś mi zaczęło nie pasować. Doszedłem do wniosku, że moje poprzednie M50 w E34 pracowało dużo lepiej.

Moje M52 na wolnych obrotach jakby kulało, coś przeskakiwało, przy przechodzeniu przez zakres 1800 - 2000 obrotów coś zgrzytało, trzeszczało.

Diagnoza nr 1: Vanos.

Pojechałem do mechanika (zaufanego, od kilku lat specjalizuje się w BMW, niedawno podpisał umowę ze Smorawińskim o współpracę, od 3 lat jeździ E39, pełne zaufanie). Za jego namową postanowiliśmy uderzyć w rozrząd. Oboje doszliśmy do wniosku, że to niemożliwe, żeby VANOS się posypał. Vanos hałasuje przecież inaczej i takie tam.

Umówiliśmy się na poniedziałek, zostawiłem auto.

Po rozebraniu okazało się, że łańcuch wygląda OK, ale jednoznacznie trudno stwierdzić, jednak łąncuch pompy oleju jest widocznie krzywy.

Decyzja: Wymieniamy łańcuch pompy oleju, napinacze. Żebyśmy nie żałowali wymieniliśmy również łańcuch rozrządu, wszystkie rolki i napinacze.

Odpalamy. Na wolnych obrotach wyraźnie lepiej, jakby bardziej aksamitnie i równo, ale brzęczenie przy 1800 obrotów jak było tak jest.

Rezlultat: jestem 1000 PLN lżejszy bez wyraźnej poprawy. Nadal jestem wnerwiony.

Styczeń 2008: Jadę do mikołajczaka w poznaniu. Każę mu osłuchać samochód. Diagnoza: VANOS. 1800 PLN + wymiana. Ja mu na to, że na pewno da się wymienić jakąś zębatkę Vanosa lub coś innego, że da się obejść ten koszt. Na to on, żebyśmy zakupili dwie zębatki: te, które łączą Vanosa z wałkiem. Zębatki kosztowały ok. 500 PLN + wymiana + kilka innych elemntów - razem 1700 PLN. Boli

Przyjeżdzam po auto, wsiadam, zapalam i... WIELKA ULGA. Auto nareszcie pracuje jak rasowe 6 cylindrów.

Trochę to trwało, ale opłaca się jeździć do specjalistów, którzy znają się na rzeczy.

Kolego, jestem na 100% pewien, że u Ciebie (i wszystkich innych, którym coś nie pasuje w swoich M50/M52) również chodzi o te nieszczęsne dwie zębatki.

Pozdrawiam!

Układy wydechowe do BMW: www.pamaku.pl

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano
Koledzy sam Vanos się nie psuje do wymiany są trzy pierścienie to one grzechoczą można je kupić plus trzy śruby koszt około 300pln plus robocizna u mnie z nową uszczelką wyniosło 620pln wymiana całego Vanosa może kosztować 1700 i nic nie pomóc pracę przy Vanosie trzeba zlecić komuś kto już to robił bo przy składaniu trzeba umieć go ustawić bo inaczej nie będzie działał-pozdrawiam
Opublikowano

Potwierdzam. Poszperaj w internecie. Najlepiej po angielsku. Czasami mam wrażenie, że wtedy się więdzej dowiesz o e36 niż po polsku. Stastystycznie sprawę ujmując, to prawie na pewno jest vanos. Rozrząd to nie przy tym przebiegu. No chyba, że licznik był kręcony przed sprzedażą ponad rozsądek, ale tu byś się na pewno zorientował...

pozdrawiam

--

Kesek

Opublikowano
Dzięki Panowie.... Dzwoniłem do tego mechanika i twierdzi jednak że on nie chciał rozrządu a jedynie sam łańcuszek że koszt części wyniesie ok 150zl.... Już sam sie gubię bo na prawdę do mechanika mi daleko w tek kwestii jestem zwykłym użytkownikiem... Jak znajdę czas to przeszperam jeszcze dokładnie neta jak radził kolega KESEK... a jutro rozejrzę sie za innym dobrym mechanikiem co on o tym sądzi.... Pozdrawiam Panowie szerokości życzę i jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc....