Skocz do zawartości

felgi 8jx16 CP2 e16 LK120 jakie opony najszersze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Jak w temacie.Jakie opony najszersze wejdą na te felgi,tak by spadek prędkości i mocy w procentach był jak najbardziej zbliżony do oryginału.

A dodam że mam na oku opony Dunlopa 235/50/R16 lub 235/60/R16.Chcę sie upewnić przed ich kupnem.W szukajce nic konkretnego nie znalazłem. Dzięki z góry

BMW M-Power
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ja mam na alusach 245/45 R15 :twisted: i bardzo fajnie się jeździ, tylko szkoda ze łyse :(
http://img571.imageshack.us/img571/2675/57735638496931821246812.jpg
Opublikowano
ja mam na alusach 245/45 R15 :twisted: i bardzo fajnie się jeździ, tylko szkoda ze łyse :(

Jak nie masz jej dobrze posadzonej to musi wyglądać tragicznie.

Opublikowano

Jak już coś to 245/50 R16 średnica koła była by taka sama jak 225/60 R15 czyli seryjnego koła 535i. Tyle tylko że zgodnie ze sztuka wojenna felga powinna mieć co najmniej 8.5" szerokości przy oponie 245. Pomijając sztukę wojenną może wyglądać jak balon. Bo wąska felga może ładnie nie rozciągnąć szerokiej opony. Trzeba by założyć i zobaczyć jak wygląda bo różne opony (marka/model) dają optycznie inny wygląd.

Ja raczej bym się wystrzegał zakładania szerokich gum na wąskie felgi ze względu na efekt wizualny. Wg mnie lepszym rozwiązaniem jest mieć za szeroka felgę niż za wąską. Przy ewentualnych eksperymentach z rozmiarami najwyżej wyjdzie german style a nie "żuk" style.

Jeśli jeździsz po Niemczech to raczej są dobre drogi to nie wiem, czy nie zdecydowałbym się na 225 tylko taki rodzaj opony który będzie szeroko wyglądał a i felga 8" ładnie powinna ją rozciągnąć. W Polsce/Krakowie na 225 po koleinach nie da się jeździć.

Najlepiej jakbyś mógł przetestować różne możliwości. Nawet jakieś złomy jakby Ci założyli żeby tylko zobaczyć efekt wizualny i wybrać ten najbardziej Ci odpowiadający.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak nie masz jej dobrze posadzonej to musi wyglądać tragicznie.

Alusy oryginalne BMW a opona bodajże Continental.. auto wyglądało bardzo ładnie, tylko nie mam dekielków na śruby. ale wszyscy chwalili wygląd auta na tych oponach :)

http://img571.imageshack.us/img571/2675/57735638496931821246812.jpg
Opublikowano
witam ja mam przy swoim e-34 225/50 r16 8,5 przód i 245/45 r16 9,5 tył jeśli nie masz luzów na przednim zawieszeniu to na koleinach nie ma problemu :D

Tak kolego ale ja mam wszystkie felgi równego rozmiaru czyli 8Jx16 i zrobię tak jak kolega Pinczer sugeruje,założe 235/50 R16 a potem 245/50 R16 i zobacze jak sie jedzie i jak to optycznie wygląda.Pozdrawiam wszystkich

BMW M-Power