Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. chcialbym zaciagnac waszej opni na temat cennika jaki wystawil mi serwis za naprawe automatycznej skrzyni biegow w mojej buni. oraz ewentualne inne rozwiazania. a wiec...

koszt naprawy 1000zl plus czesci, czlowiek powiedzial, ze srednia naprawa takich skrzyn ze wszystkim to 2000zl. teraz pytanie. czy sie oplaca? czy lepiej sciagnac nowa i zamienic? a moze zmiana na manul. czytalem kiedys tutaj na forum, ze taka zabawa zamyka sie w 1000zl i ludzie sa raczej zadowoleni.

jeszcze jedno. czy istnieje e34 2-litrowe z 6 garami?

aha i wazna ale chyba logiczna informacja dla wszytskich kupujacych auto w automacie:). WYMIENIAC OLEJ Z FILTREM bez wzgledu na to co mowi sprzedawaca!

pozdrawiam

Opublikowano

Co do cennika nie wiem czy to dużo.Chyba norma.

Kupić drugą możesz,ale nie wiesz (jeśli nie masz mozliwości sprawdzenia podczas jazdy) w jakim jest stanie.Jak trafisz dobrą-to jak najbardziej.W sumie nie wiem jak z trwałościa skrzyn po remoncie.

Zamiana na manual to strasznie dużo roboty.

czy istnieje e34 2-litrowe z 6 garami?

Jak najbardziej-jest to 520.W zależności od roku/silnika ma 129KM (M20) lub 150 (M50).

Rzekomo takie masz. ;)

Pozdrawiam

Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano

hehe apropo tego modelu tak zapytalem bo koles z serwisu, niby wielki znawca twierdzil, ze nie ma takich bemek. twierdzi, ze to 2,8 ale napewno nie 2. dziwne bo w dowodzie tez mam 2.0. znawca twierdzi, ze pomylony wpis w dokumentach dla mniejszego podatku... dziwna sprawa.

co do trwalosci krzyni po remoncie to "znawca" zapewnia, ze bezawaryjnie bede jedzil minimum 120tys km.

przeraza mnie ta kwota 2 tys. przeciez doloze drugie tyle i scigane druga taka bemke... dzialajaca:(

Opublikowano

Znajdz pewną,zdabaną skrzynie i przełóż.

Moja w Siódemie 600tys. bez wymiany oleju jeździła,więc jeśli znajdziesz dobrą to dojeździsz tyle.Trwałe skrzynki są.

Na remoncie możesz przejechać 120tys. ale i 20tys. jak coś bedzie źle zrobione.

Daj zdjęcie silniczka.

Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano
...niby wielki znawca twierdzil, ze nie ma takich bemek. twierdzi, ze to 2,8 ale napewno nie 2.

Ojejjjjj,

Koniecznie zmień „znawcę” – już nie raz pisałem, że warsztaty lubią zarabiać na wprowadzaniu w błąd, ale ten Twój już chyba przekroczył dozwolone granice ...

Poza tym, miałbym wielkie wątpliwości co do jakości ewentualnej naprawy tej skrzyni w tym miejscu – pomijając cenę remontu (bo warto dać więcej – ale w lepszym miejscu)...

:)

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano

w calym tym zamieszaniu juz nikomu nie ufam. jest taka sprawa. przed wizyta u specjalisty od automatow zmienilem olej z filtrem, co nie wiele pomoglo ale dzisiaj rano po 3 dniach od zmiany odpalilem i fura jezdzi "prawie" bez zarzutu. elegancko przerzuca biegi itd. ale pojawilo sie jedno ale, strasznie cieknie olej!, nigdy do tad nie ciekl. auto wpadlo mi w awarie, objawy takie jakby bylo malo oleju.

przy wymianie dolalismy z litr za duzo bo tak doradzil z koleji inny "specjalista" przez telefon.

czy mozliwe jest, ze olej cieknie bo wlalismy go za duzo?

pozdrawiam

Opublikowano

Hmm,

1. Czegoś nie rozumiem?

5HP18 ma korek przelewowy do oleju, więc jak udało się wam dolać litr ponad stan?

2. A czy jesteś pewien, że to olej ze skrzyni?

/Andrzej

"Gdyby wybory miałyby coś zmienić, to dawno zostałyby zakazane" - JKM

!!! ZOBACZ MOJE AUKCJE !!!

• Członkowie klubu
Opublikowano

Witam ostatnio wymieniałem olej w skrzyni automatycznej 93r.

Kolo wlał 4 litry oleju, potem kazał odpalić samochód i na chodzącym silniku kazał powoli przewajchować od "R" do "2" i spowrotem do "P".

Następnie na chodzącym silku dolał, aż do przelania.

Zalałem Dextronem lll, oleju weszło około 5-ciu litrów.

Pozdrawiam

003.jpg
Opublikowano

Bosy,

Ostatnio przerabiałem temat dolania oleju, po tym jak pojawił mi się błąd "Getriebeprogramm".

Jak zmieniałem olej 10 tyś temu, to właśnie w ten sposób mi go zalewali, chodziło ok, a okazuje się, że na nierozgrzanej skrzyni na D lub R wszedł jeszcze 1l oleju !!! Pomimo, że na P lub N już sie przelewał.

Teraz jest znaaacznie lepiej, zmiany biegów z 1na2 i z 3na4 są lekko wyczuwalne, natomiast pozostałe odbywają się zupełnie niezauważalnie.

Wcześniej, na każdym delikatnie było coś czuć, ale myślałem, ze ma tak być, a jak skrzynia była zimna to zmiany były wyczuwalne.

Dolałem wg. tej instrukcji:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=236205&highlight=#236205

/Andrzej

• Członkowie klubu
Opublikowano

vodka40

Po zlaniu oleju odczekali około 1.5h, to chyba wystarczy... ( w tymczasie troche sobie pogadaliśmy na temat bmw, bo kolo też śmiga betką)

może dolewał jak ja zmieniałem biegi, tego do końca nie jestem pewny, ale skrzynia pracuję dużo lepiej niż przed wymianą...zmiana biegów jest bardzo mało odczuwalna, przy redukcjach podczas wyprzedzanie nie szarpie, ogólnie jestem zadowolony

Pozdrawiam

003.jpg
Opublikowano
Kolo wlał 4 litry oleju, potem kazał odpalić samochód i na chodzącym silniku kazał powoli przewajchować od "R" do "2" i spowrotem do "P".

Następnie na chodzącym silku dolał, aż do przelania.

Bosy,

Ja tylko sugeruję, że możesz mieć trochę za mało oleju, jak dolewany był na P.

Jak piszę u mnie tez było ok, ale teraz jak trzymałem podczas dolewania skrzynię na "D" to wszedł jeszcze 1 litr, a wycieków nie mam.

/Andrzej

Opublikowano

a olej cieknie.... dzwonie po "specjalistach" i nikt nie ma czasu. komedia, jak mozna zaczac sprawe i jej nie skonczyc. niedlugo bede mial sucho... ale dziwna spraa bo jak oleju ubylo to auto chodzi lepie. jeszcze nigdy tak dobrze biegow nie zmianial....

mam jeszcze jedno pytanie; czy zepsuty przeplywomierz moze wywolywac awarie skrzyni? moze to nie wina skrzyni bo przeplywomierz mam zwalonyod wybuchow gazu... pozdrawiam

Opublikowano
a olej cieknie.... dzwonie po "specjalistach" i nikt nie ma czasu. komedia, jak mozna zaczac sprawe i jej nie skonczyc. niedlugo bede mial sucho... ale dziwna spraa bo jak oleju ubylo to auto chodzi lepie. jeszcze nigdy tak dobrze biegow nie zmianial....

mam jeszcze jedno pytanie; czy zepsuty przeplywomierz moze wywolywac awarie skrzyni? moze to nie wina skrzyni bo przeplywomierz mam zwalonyod wybuchow gazu... pozdrawiam

A moze wlasnie TERAZ jest oleju w sam raz. Wczeniej bylo za duzo? ;D

http://img571.imageshack.us/img571/7404/logotds.jpg

Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano

ponawiam pytanie. czy przeplywomierz moze miec tak duzy wplyw na dzialanie skrzyni?

i dodadkowe pytanie. czy kilkudniowa jazda na cieknacym oleju powoduje awarie w skrzyni?

Opublikowano
ponawiam pytanie. czy przeplywomierz moze miec tak duzy wplyw na dzialanie skrzyni?

i dodadkowe pytanie. czy kilkudniowa jazda na cieknacym oleju powoduje awarie w skrzyni?

Tak jazda z ubytkiem (lub bez) oleju moze w bardzo szybkim tempie totalnie zakonczyc zywot skrzyni. Czy chcesz sie o tym przekonac? Jesli tak - niech cieknie dalej...

http://img571.imageshack.us/img571/7404/logotds.jpg

Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl