Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, jestem przed decyzją zakupu BMW 740d lub Audi A8 quattro. Miałem wcześniej BMW 525tds i byłem bardzo zadowolony, bezawaryjne autko. Teraz mam Renault Vel Satis 3.0 V6 dCi też fajna wersalka do śmigania. Bracia proszę o pomoc. Gość, u którego oglądałem A8 powiedział, że miał 740d i że jest to silnik awaryjny czy to prawda ? BMW jest z 2000 roku w budzie E38. Dla znawców tematu podaję VIN Wbage81040db83165, na co zwrócić uwagę przy oglądaniu ?
Opublikowano
Mój znajomy ma tylko e65 745d. Samochód jest OK tylko pali tyle co benzyna, więc jeśli nie masz firmy i ropki nie będziesz wrzucał w koszty to chyba lepiej 740i. A co do awaryjności to samochodzikiem nahulał już prawie 200 tys. i jest wszystko OK. To wszystko zależy od tego najsłabszego elementu samochodu - czynnika ludzkiego.
Opublikowano
No to jest skok o jakieś min. 2 lata. Wiele złego słyszałem o silnikach tds w e39 jednak mój działał i działa u nowego właścicela. Człowiek od 740d twierdzi, że spala 10l/100km
Opublikowano
Rozumiem, że na trasie 10l. Mój znajomy twierdzi, że średnie oscyluje mu między 15 a 17, raz było nawet 20. Ja jeżdżę dieslem bo jest tanio ale gdybym miał takie koszty to wolałbym już benzynę, dla mnie jest przyjemniej. Ale tutaj to już myślę, że jest kwestia Twojego gustu. A co do trwałości diesli BMW to nic złego nie powiem. Jest tylko taki problem, że większość tych którzy wsiadają do BMW to uważa, że jest to samochód rajdowy i tak go traktuje, przy tym żałuje na serwis i są potem efekty.
Opublikowano

Osobiscie nie wierze w zuzycie 10 litrow ON w aucie 4.0 V8 na dwoch turbinach ( moje 320d na krotkich dystansach w miescie pali 10 ON, tak pokazuje komp, kumpla 330d na takim samym krotkim dystansie pokazuje 12 ON, zaznaczam, ze auta są sprawne). 740d to sa auta dla pasjonatow diesla, nie dla oszczednych. Takze moim zdaniem lepiej kupic benzyne - zuzycie paliwa w litrach porownywalne, cena litra benz porownywalna do litra ON, a wersja benzynowa jest mimo wszystko tansza w naprawie od nowoczesnego diesla.

Mialem 540ia E39 palilo 18l benz w miescie, srednio 13/14 l benz. http://www.7-forum.com/modelle/e38/technische_daten.php dane techniczne, 740 d w miescie 14,7 ON.

Podstawowa sprawa przy ogladaniu auta to miernik lakieru, spasowanie elementow i sprawdzic czy nie bylo spawane podwozie.

Opublikowano

Jestem posiadaczem takiej 7-ki ,czyli 740D i powim tak;

miasto między 11l a 13l przy bardzo dynamicznej jeżdzie 15l

podkreśle iż jestem z krakowa więc korki nonstop,trasa od 6l przy 120 km/h (przy normalnej prędkości na trasie 140 -160 km/h 7l - 7.5l,

przy 200 - 220 km/h 9l

ja twierdze iż rewelka!

Autko ma 245 koni i jest bardzo dynamiczne a pali niewiele jak na taki silnik!

Problemów narazie niema ale mam ją dopiero 4 miesiące.

osobiście naprawde POLECAM !

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Osobiscie nie wierze w zuzycie 10 litrow ON w aucie 4.0 V8 na dwoch turbinach ( moje 320d na krotkich dystansach w miescie pali 10 ON, tak pokazuje komp, kumpla 330d na takim samym krotkim dystansie pokazuje 12 ON, zaznaczam, ze auta są sprawne). 740d to sa auta dla pasjonatow diesla, nie dla oszczednych. Takze moim zdaniem lepiej kupic benzyne - zuzycie paliwa w litrach porownywalne, cena litra benz porownywalna do litra ON, a wersja benzynowa jest mimo wszystko tansza w naprawie od nowoczesnego diesla.

Mialem 540ia E39 palilo 18l benz w miescie, srednio 13/14 l benz. http://www.7-forum.com/modelle/e38/technische_daten.php dane techniczne, 740 d w miescie 14,7 ON.

Podstawowa sprawa przy ogladaniu auta to miernik lakieru, spasowanie elementow i sprawdzic czy nie bylo spawane podwozie.

w trasie 10l to jest dosyc duze spalanie jak na 740d, chyba ze jezdziesz ostrzej :)

to auto moze spalic na trasie 7l

i moze spalic 14 :) zalezy jak sie jezdzi

jak jedziesz jak dziadek uda ci sie zejsc do 7, a nawet ponizej 7

moj rekord to 6.4litra na a4 jadac 90-100/h bez zadnych kickdownow,

nie spieszylo mi sie :)

jak jedziesz jak rajdowiec do ponad 200/h i cisniesz w kickdown to 13-14 osiagniesz :)

normalna jazda 110-150 7,5 do max 8 litrow

w miescie mozna spalic 10, ale pod warunkiem ze jest to miasto sredniej wielkosci i nie jezdzisz po centrum :) hehe

u mnie w bielsku w miescie mam 12-13litrow

a moja srednia z ostatnich 5 tys km to 9,7l

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Ja bym się w 740d nie pachał za mało tego jest na rynku. Polecam 730d zadowoli sie 10 w mieście i jak by padł to jest go do bulu na rynku.