Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

spotkało mnie cos czego się obawiałem zawsze jak jestem za granica. Zepsuło się auto! Opisze wszystko od początku to może ktoś, jakiś wybawca mi pomoże.

Jestem od prawie miesiąca w Niemczech i z racji że mam wszędzie blisko auta nie używam, stoi na parkingu. Raz w tygodniu żeby się nie zastał robie jakieś 10-20 km. W tamtym tygodniu zrobiłem postawiłem i było wszystko ok. Dziś chciałem zrobić dłuższą wycieczkę bo nie pada pierwszy dzień od 2 tygodni. Zapaliłem było wszystko ok. Jadę i nagle po 10 km przy zmianie biegów auto gaśnie, i szarpie przy dodawaniu gazu. Zatrzymałem się na parkingu i auto zgasło, zaglądam pod maskę nic nie widziałem podejrzanego, oleju w chłodnicy nie ma, ani mazi pod korkiem z oleju, trochę dużo wilgoci pod maska i tyle. Próbowałem odpalić ale bez gazu obrazu gasł a przy dodawaniu gazu strasznie przerywał i wchodził na obroty jak traktor a z rury wydechowej strasznie się dymiło na biało (para) i śmierdziało zgniłymi jajami. Potem poszedłem do tyłu i Patyrze że z rury kapie jakby woda z rdzą. Zapaliłem auto i szybko ruszyłem i wkręcałem go na wysokie obroty. Do domu wracałem 15 km na wysokich obrotach bo pomyślałem że może trzeba bardziej rozgrzać. Na wysokich obrotach bardzo ładnie jechało bez przerywania i w ogóle. Lecz przy zmianie biegów obroty spadały i przygasał, jak musiałem zwolnić to gasł całkiem. Dojechałem na szczęście na parking i po wciśnięciu sprzęgła zgasł, zapala ponownie ale bez gazu gaśnie.

Co to może być? Kurcze nie wiem czy się wypłacę tu za mechanika i czy można holować normalnie auto czy SA jakieś specjalne zasady w Niemczech?

Ja to mam pecha.

Proszę pomóżcie, jestem załamany :(

Tłumaczenia: niemiecki, hiszpański, włoski.

Pozdrawiam

Grzesiek

http://img53.imageshack.us/img53/3782/pict6529panoramaresize8pl.jpg

Opublikowano

bylem teraz poogladac pare spraw. zdjalem ta gumowa rure dolotwa i jest czysto. zapalilem go i ladnie chodzil. strzalka temp w polowie niebieskiego pola, przy przegazwoaniu male prawie niewidoczne chumurki puszczal, po rozgrzaniu zrobilem rundke i puszcza troszke wieksze chmurki ale tylko przy przegazowaniu ale nie ma tragedii. normalne te chmurki. teraz wszystko jakby wrocilo do normy.

wiec co to moze byc, nie chcialbym zeby mnie gdzies na autostradzie takie cos dopadlo, bo domyslam sie ze moze wrocic

filtr paliwa wymienialem jakies 2 lata temu wiec chyba nie on.

Tłumaczenia: niemiecki, hiszpański, włoski.

Pozdrawiam

Grzesiek

http://img53.imageshack.us/img53/3782/pict6529panoramaresize8pl.jpg