Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

przy wymianie innych elementów zauważyłem niepokojący fakt przy mojej 330d

Rura wchodząca i wychodząca od intercoolera jest dość mocno spocona olejem :-(

ponadto taka zawinięta rurka pod maglownicą jest cała z oleju (co to jest? jakaś chłodnica olejowa??? nie mogę tego znaleźć na realoem.com)

////znalazłem, to chłodnica płynu od wspomagania, ale czemu się tak bardzo poci? może to od intercoolera albo odwrotnie???////

na dolnej osłonie od silnika są tylko dwie plamki oleju (nie wiele)

Oleju nic nie bierze ani nic nie dymi.

przy "butowaniu" autka nieraz oprócz normalnego "gwizdu" turbinki słyszę takie tsssss (wysokiej częstotliwości)

BMW X3 3.0d LCI

było:

BMW 3 E46 330d - ten silnik to poezja !

Audi A6 quattro 2.5 TDI- silnik specjalnej troski

Audi A4 1.8 Turbo 200 PS.., b.mile wspominam

Opublikowano

To znaczy że albo masz słabo zaciśnięte obejmy na wężach dolotowych i wylotowych z intercoolera albo że masz małe nieszczelności (jak ci się poci koło połączenia aluminium/plastik). W najgorszym wypadku nieszczelność będzie się pogłębiać aż poczujesz wyraźny spadek mocy - przy sporej nieszczelności. Wtedy kupisz sobie nowego intercoolera (1000pln w detalu Valeo) albo jakąś używke, zamontujesz i wsio. Tylko przy zaciskaniu obejm na wężach intercoolera uważaj żeby nie przegiąć bo króćce są plastikowe.

Aha i jeszcze jedno - separator oleju miałeś wmieniany? W tym silniku powinno się co 80kkm wymieniać (150pln oryginał w ASO) jak nie był wymieniany to może ci więcej oleju dostawać się w dolot.

Wojtek

Brot Mit Wurst
Opublikowano

separator oleju to to samo co odma ???

ps. Panowie, zrobiłem chyba wielką wtopę.... kiedy kupiłem BMW uzupełniłem płyny i kolega powiedział że ATF OIL to zbiorniczek wyrównawczy oleju w silnikach BMW, dolałem tam troszkę (z 20ml) oleju Castrol. Teraz widzę że to raczej zbiorniczek od wspomagania kierownicy :-(

coś może się zepsuć ?

BMW X3 3.0d LCI

było:

BMW 3 E46 330d - ten silnik to poezja !

Audi A6 quattro 2.5 TDI- silnik specjalnej troski

Audi A4 1.8 Turbo 200 PS.., b.mile wspominam

Opublikowano

taa separator i odma to to samo.

Co do wymieszania tych olei... życie pokaże :-0

20 ml to nie tragedia jeszcze.... jak sie wzajemnie nie "pogryzą" a chyba nie powinny to będzie ok...tak mi sie zdaje

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)