Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam zamiar kupić na dniach samochód bmw z niemiec. Czy orientuje się ktoś z was jak polega odzyskanie tego podatku vat 19 % dla prowadzących działalność , od samochodu osobowego?. Jakie dokumenty muszę posiadać od niemiec żeby móc później to odebrać . Oczywiście samochód będzie jako firmowy w firmie ( czwarty) . Bardzo byłbym wdzięczny za pomoc???

Czy musi być faktura na pełną wartość ????

Z góry wielkie dzięki

POZDRAWIAM

Opublikowano

Witam

Musze zmartwić pomyslowiczow iz sie nie da ominąć 19% albo 22 jedno z dwóch musi być zapłacone,Faktora tylko i wyłącznie na pełną kwotę i o ile Auto spełnia wymagania i w cenie jest 19% podatki uwaga nie mylić z §25a,wszystkie opłaty związane z rej w PL muszą być oparte o oryginalna umowę kupna , odzyskanie 19% może potrwać nawet 6 m-cy.

Opublikowano
Czyli wygląda sprawa następująco, kupuję mimo wszystko w kwocie brutto, płace dodatkowo 22% vat w PL i czekam 6- mcy na zwrot 19% vat z de, czy tak?

Nie,kupujesz netto i w polsce placisz vat.

Jezeli kupisz tam brutto to u nas i tak zaplacisz 22 % vat

Pozdr

Opublikowano
Czyli wygląda sprawa następująco, kupuję mimo wszystko w kwocie brutto, płace dodatkowo 22% vat w PL i czekam 6- mcy na zwrot 19% vat z de, czy tak?

Nie,kupujesz netto i w polsce placisz vat.

Jezeli kupisz tam brutto to u nas i tak zaplacisz 22 % vat

Pozdr

Bzdura. VAT 22% zapłacisz tylko od nowego auta (do pół roku i iluś tam tkm). Powyżej, jako osoba fizyczna jesteś zwolniony z VAT tutaj, jeśli zapłaciłeś go tam. Ale tam kupisz bez VAT tylko z EuroNIP-em.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Przecież wyraznie napisał,że auto ma być na FIRME.Jeżeli kupisz na firme w cenie brutto to itak dowalą ci w pl 22% vatu,przerabiałem to niestety ostatnio na szczeście udało mi sie z tego wykręcić :)
Opublikowano
Przecież wyraznie napisał,że auto ma być na FIRME.Jeżeli kupisz na firme w cenie brutto to itak dowalą ci w pl 22% vatu,przerabiałem to niestety ostatnio na szczeście udało mi sie z tego wykręcić :)

Prawie na pewno masz błędne informacje: kupujesz brutto, nie płacisz Polskiego VAT i przy sprzedaży wystawiasz fakturę na stawkę "zw".

Choć prawie robi czasem różnicę.

Opublikowano

Moje zdanie na ten temat jest takie:

Kupujesz brutto, Vatu od używanego auta już nie płacisz ponieważ został on zapłacony przy kupnie pojazdu z salonu przez poprzedniego właściciela. Jeśli nie został zapłacony VAT to i tak będziesz musiał go zapłacić a potem ewentualnie odpisać od działalności firmy.

Vat w de wynosi 19% na samochody

Vat w pl wynosi 22% na samochody

Oczywiście auto musi posiadać fakture zakupu z salonu - bez tego nie masz co liczyć na zwroty czegokolwiek.

Do zwolnienia z podatku potrzebujesz tzw EURONIP.

Pzdr,

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

kilka mozliwosci:

jesli firma z DE sprzedaje na rzecz firmy z PL - w DE placimy netto, w PL 22%

jesli os. fiz. z DE sprzedaje na rzecz firmy z PL - w DE placimy butto (os. fiz. nie wystawi faktury), w PL placimy 22% na kwocie brutto

jesli os. fiz. z DE sprzedaje na rzecz os. fiz. z PL - w DE placimy butto, w PL nie placimy VAT

jesli os. fiz. lub firma z DE sprzedaje nowy srodek transportu (<6M lub <10k km) na rzecz os. fiz. lub firmy z PL - w kazdym przypadku podatnikiem jest podmiot z PL

pozdr

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
kilka mozliwosci:

jesli firma z DE sprzedaje na rzecz firmy z PL - w DE placimy netto, w PL 22%

jesli os. fiz. z DE sprzedaje na rzecz firmy z PL - w DE placimy butto (os. fiz. nie wystawi faktury), w PL placimy 22% na kwocie brutto

jesli os. fiz. z DE sprzedaje na rzecz os. fiz. z PL - w DE placimy butto, w PL nie placimy VAT

jesli os. fiz. lub firma z DE sprzedaje nowy srodek transportu (<6M lub <10k km) na rzecz os. fiz. lub firmy z PL - w kazdym przypadku podatnikiem jest podmiot z PL

i pozdr

A jak będzie w takim przypadku:

Kupuję jako firma (działalność jednoosobowa) samochód od handlarza który przyciągnął samochód z de, jednak nie jest jeszcze zarejestrowany, i trzeba zapłacić akcyzę, to czy vat 22% też?

Opublikowano
kilka mozliwosci:

O ile wiem, to jesli osoba fizyczna kupowała auto nowe z salonu to podatek VAT został już za to auto zapłacony. czyli w kwocie brutto będzie juz zawarty podatek VAT w wysokości 19%. To czemu firma w Polsce kupując ten sam samochód ( za który VAT został już raz zapłacony w Niemczech) ma płacić VAT po raz drugi w Polcse w wysokości 22% ???

Czyli co sumują Ci sie nagle podatki VAT:

Zapłacony w niemczech od nowego samochodu 19%

Płacony w Polsce w wysokości 22% ( po raz drugi??)

-------------------------------------------------

Razem 41% podatku VAT??? :nienie: :nienie: :nienie:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
kilka mozliwosci:

zle napisalem w czesci "w PL placimy 22% na kwocie brutto" - oczywiscie w PL nie placimy juz VATu

sorry za blad

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

zle napisalem w czesci "w PL placimy 22% na kwocie brutto" - oczywiscie w PL nie placimy juz VATu

sorry za blad

Właśnie o to mi chodziło :cool2:

Pzdr,

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mam pytanko, bo nie wiem czy dobrze doczytałem co powyżej:

jeśli kupię nowy samochód w Niemczech jako osoba fizyczna (z salonu) to czy zapłacę cenę netto, a akcyzę i VAT zapłacę w Polsce, czy może zapłacę cenę brutto (z 19 proc. VAT DE), po czym będę mógł ubiegać się o zwrot tego VATu, a akcyzę i VAT PL w wysokości 22 proc. zapłacę od kwoty pomniejszonej o 19-proc. VAT DE?

I czy muszę mieć EuroNIP żeby kupić auto nowe w Niemczech?

pozdrawiam

Paweł

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nurek, good question :)

aby miarodajnie odpowiedziec na to pytanie, analizowac nalezy przepisy niemieckie

generalnie powinno byc tak, ze nie placi sie vat 2 razy

polskie przepis vat stanowia, ze w analizowanym przypadku placisz vat w pl (niemieckie powinny byc podobne)

patrzac na podobna sytuacje - tj. gdy niemiec chcialby kupic w pl np. nowa dacie logan - w salonie powinni go obciazyc netto, bazujac na art. 13 ust. 2 pkt 4 ustawy o VAT (chodzi o miejsce zamieszkania nabywcy, ktore jest poza pl)

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No to może zaczekam na odpowiedź kogoś kto zna się na temacie. Bo moje odczucia są podobne do Twoich Bono ;)

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

jeśli kupię nowy samochód w Niemczech jako osoba fizyczna (z salonu) to czy zapłacę cenę netto, a akcyzę i VAT zapłacę w Polsce, czy może zapłacę cenę brutto (z 19 proc. VAT DE), po czym będę mógł ubiegać się o zwrot tego VATu, a akcyzę i VAT PL w wysokości 22 proc. zapłacę od kwoty pomniejszonej o 19-proc. VAT DE?

I czy muszę mieć EuroNIP żeby kupić auto nowe w Niemczech?

Moim zdaniem:

Jeśli na firmę to EuroNIP jest niezbedny.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nurek pytal o zakup jako osoba fizyczna

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
dla osoby fizycznej, nie firmy!!!!!!!

pozdrawiam

Paweł

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
ja mam pytanie, czesto jak przegladam ogloszenia to widac napis typu 19% VAT reclaimable, czy jak kupie jako osoba fizyczna to ta firma opusci mi cene o wartosc tych 19% podatku?pzdr
Opublikowano
ja mam pytanie, czesto jak przegladam ogloszenia to widac napis typu 19% VAT reclaimable, czy jak kupie jako osoba fizyczna to ta firma opusci mi cene o wartosc tych 19% podatku?pzdr

Jezeli pojaz zawiera w cenie 19% vatu to w jedyny sposob zaplacenia ceny netto jest posiadanie dzialalnosci gospodarczej i EU Nip. w kazdym innym wypadku obowiazuje cena Brutto.

Jesli chodzi o kupno od prywatnej osoby a sprzedajacy prowadzi np kawiarenke i pojazd jest zarejestrowany na firme to tez zawiera cena 19%

Opublikowano

Chodzi o to, że podatek VAT w tym wypadku został udokumentowany ( auto posiada fakturę zakupu ). I tylko w takim przypadku możesz sobie ten podatek VAT odliczyć. Bez faktury zakupu - jest to niemożliwe.

Co do kwoty jaką zapłacisz - jako osoba fizyczna musisz zapłacić kwote brutto ( czyli razem z tymi 19 procentami ).

Pzdr,