Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

ostatnio dwa razy mój samochód zaczoł dziwnie klekotać i drgać. silnik nadal pracował równo. pierwszy raz przy podjeżdzie pod górke na 1 w pewnym momencie zaczoł właśnie klekotać i drgać tak jakby coś nie zachaczyło się na ząbku i zaczeło przeskakiwać, a drugi raz gdy po zatrzymaniu wrzuciłem wsteczny. Co to może być? Nie wiem czy dobrze wytłomaczyłem, ale tylko w ten sposób umiem to opisać.

Aż nastał czas zmian, czas walki, Czas Pogardy...
Opublikowano
No własnie nie mogę dokładnie powiedzieć z którego miejsca dobiega. Jest to najbardziej dokładny opis jaki potrafiłem napisać. Napoczątku z moim mechanikiem zastanawialiśmy się czy to nie cos ze wstecznym ale wystąpiło także na 1. I raz wystąpiło po jakimś czasie od wrzucenia biegu, a drugi raz zaraz po wrzuceniu. Po wyłączeniu i zapaleniu ponownym silnika problemu nie ma. Podczas tego klekotu silnik chodzi nadal równo. To jest wersja manual 2.5 tds 98r
Opublikowano
hmm więc może coś ze sprzęgłem dwumas? Hmmm trudno powiedzieć. A wibracje występują na wolnych obrotach? Jakieś drgania czy coś takiego? Jeśli tak to dwumas moze takie efekty powodować. Niech sie wypowie w temacie ktoś inny bo może sie mylę.
Opublikowano
No własnie jest taka teoria że dwumas lub/i sprzęgło... Tak tylko jak narazie przy wolnych obrotach ("1" i puszczone sprzęgło lub "R" i puszczone sprzęgło) W środe bede u mechanika więc może Piotr odkryje o co chodzi. Dwu masówka jest bardzo możliwa bo od nowości nie ruszana była.