Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem gdyż od jakiegoś czasu gdy odpalam moje bmw (przeważnie po nocy lub jak jest dłuższy przestuj) to nie pracuje na wszystkie cylindry, szarpie silnikiem i ciężko ruszyć z miejsca.

Wystarczy żeby chwile popracował na wolnych obrotach lub przygazowac trochę i problem całkiem znika, zaczyna ładnie pracować, jadąc nawet setki kilometrów nie ma problemu z tym. Po postoju znowu to samo...

Jaka może być przyczyna? czytałem kiedyś na forum o zaśniedziałej jakiejś kostce od napięcia do cewek? (postu juz nie znalazlem)

Dziwne bo problem występuje tylko chwilowo, także nie stawiałbym na uszkodzenie głowicy, ewentualnie cewki... hmm?

pozdrawiam

Opublikowano
kurcze ja mam podobnie dzisiaj po kilkudniowym postoju odpaliła i szarpie silnikiem obroty koło 400RPM dodałem gazu zgasła drugi raz wogólnie nie odpaliła za trrzecim razem ożyła dodałem gazu i chodzi znowu dobrze ja już nie wiem co to jest mechanikowi nie pokażę bo aż dojade musze odpalić a potem już jest dobrze i odpala też dobrze naSTĘPNYM RAZEM NIEWIEM CZY NIECHODZI NA MNIEJ JAK 6 CYLINDRÓW MAM m50b20 WIĘC BLIŹNIACZY SILNIK JAK AUTOR WĄTKU MOŻE TEŻ MI KTOŚ COŚ PORADZI :)
Nie ma to jak 760I 445 koni Rulez:)
Opublikowano

- świece są nowe - nic sie nie zmienilo w stosunku do tego jak bylo na starych,

- fajki cewek też tyle co nowe kupione (BERU)

pewnie cewka któraś wariuje, tylko dziwne ze tylko na chwile i potem pracuje ladnie?? bede pewnie probowal cewki podmieniac i zrobie diagnoze kompa...

co do postu kolegi to mam wlasnie m50b20, u ciebie radził bym spróbować odpiąć przepływomierz i wtedy próbę zrobić - w moim wlasnie byl problem z odpaleniem na początku, gasł, zalewał się - okazało się że padnięty był przepływomierz. Jako że jeżdzę na gazie to go nie podpinam bo wlasciwie nie jest potrzebny (inst. II gen).

pozdrawiam

Opublikowano

Mariusz,

A jesteś pewien, że to nie pompa paliwa podaje ci trochę za słabo paliwo i dopóki nie napompuje sobie ciśnienia, albo sie nie rozgrzeje, to masz takie objawy?

Może właśnie jak przegazujesz, albo chwilę popracuje to pompa sie rozrusza i jest ok. Czy jak awaryjnie na gazie odpalisz to też jest to samo??

Cewki raczej zwykle na zimnym silniku zachowują się dobrze i dopiero po rozgrzaniu wychodzą ich niedomagania, choć układ zapłonowy i elektryczny też należałoby w pierwszej kolejności zdiagnozować.

Pozdrawiam,

Andrzej

"Gdyby wybory miałyby coś zmienić, to dawno zostałyby zakazane" - JKM

!!! ZOBACZ MOJE AUKCJE !!!

Opublikowano

No odpiąłem przepływkę i odpalił po 2 dniowym przestoju od ręki:( Czyli pewnie przepływka do wymiany??

I pytanko:

Jak siedzę w kabini przy otwartej na oścież masce i chodzącym silniku słychać szum taki metaliczny co to może być bo strasznie mnie to wnerwia jak stoi się z przodu auta i nie tylko to słychac taki dźwięk jakby coś tarło takie sz sz sz sz sz pasek wymieniałem parę miechów temu na dobry kolega z E-36 sugeruje jakiś element wiska lub któreś z łożysk paska klinowego ale podśmiadomie boję się o łańcuch rozrządu ma ktoś ajkieś sugestie ??

I czy ciężko sprawdzić jak się trzymie łańcuch ??

Nie ma to jak 760I 445 koni Rulez:)