Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam posiadaczy E-38 :dance: . Mam 730i z 96r i mam do was pytanie. Coś mi brzęczy tak jakby w wydechu. Myślałem że to katalizatory więc je wyciołem i wspawałem strumienice. Nic to niestety nie pomogło. Odgłos ten dochodzi tak jakby zaraz za silnikiem. Jak myślicie, co to może byc? Jakaś obudowa? Z góry dzieki za każdą informacje. :cool2:
Opublikowano
I gdzie ona ma sie znajdować?? Gdzieś przed kolankiep po którym są katalizatory? Pozatym jeśli nie to to może jeszcze coś podobnie brzęczeć? A i jak jest na wysokich obrotach to to przestaje. Najgożej jak na wolnych brzeczy albo tak od 1-2,5 tys.obr.
Opublikowano
Przerabialismy ten temat i byl juz taki watek. O ile nie brzeczy oslona termiczna biegnaca wzdluz ukladu wydechowego i o ile nie jest to dzwiek katalizatora ktory sie rozlecial (oba jak rozumiem wyeliminowales) to z pewnoscia jest to brzeczenie podwojnej rury. Uklad wydechowy sklada sie bowiem z 2 rur - jedna w drugiej. Nie wiem co przemawia za takim rozwiazaniem (trwalosc?) ale tak to zrobili. Naprawa jest prosta, trzeba w kilku miejscach rure zewnetrzna rozciac i przyspawac, mnie to kosztowalo 300 zlotych w Wawie - miejsca nie polecam. Kazdy dobry i cierpliwy specjalista od tlumikow Ci to zrobi. Dokladnie tak bylo u mnie tylko, ze ja wstawilem nowe katalizatory (zamienniki).
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Też to przerabiałem - jak był ciepły brzęczało trochę mniej ??

u mnie już zaczynało brzęczeć dość wcześnie tuż od kolektorów

Zdjąć osłonę silnika i potem już tylko

nawiert i spaw nawiert i spaw - i tak w kilku miejscach.

Jeśli chodzi o tłumikowców - nie przeceniałbym ich umiejętności .

Ja jeździłem od Pawła do Gawła - słyszałem nawet , że mam uszkodzony silnik przez gaz he he

Zrobił mi to blacharz któremu powiedziałem dokładnie czego chcę .

Pozdro

Mario

Opublikowano
Witam posiadaczy E-38 :dance: . Mam 730i z 96r i mam do was pytanie. Coś mi brzęczy tak jakby w wydechu. Myślałem że to katalizatory więc je wyciołem i wspawałem strumienice. Nic to niestety nie pomogło. Odgłos ten dochodzi tak jakby zaraz za silnikiem. Jak myślicie, co to może byc? Jakaś obudowa? Z góry dzieki za każdą informacje. :cool2:
Pewnie jakas obudowa...wjedz na kanał i niech ktos przygazuje jak bedziesz pod samochodem.A tak na marginesie...zastanawiam sie jak mogłes sprofanowac takie piekne auto jakas strumienica,nawet dwoma wycinajac pewnie sprawne katalizatory.Dało ci to cos,jakis przyrost mocy?.Pewnie tylko przyrost hałasu...haha.Ale jak to mowia...wolnosc Tomku w swoim domku.Powodzenia z tym brzeczeniem.Pozdrawiam.
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

W E32 tez sa podwojne rury w kolektorze wydechowym. Mam takie same

efekty dzwiekowe, podwojna rura jest po to aby utrzymywac wyzsza temperature kolektora (poprzez izolacje powitrzem miedzy blachami)

Ciekawe czy ktos probowal wymienic lewy kolektor bez wyciagania motoru?