Skocz do zawartości

Uszkodzone tylne zawieszenie-sprężyny,amorki,tuleje?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,Na początku przyznaje że szukałem na forum ale nic podobnego nie znalazłem.

Oto mój problem: :!:

Przed paroma dniami uległo nagle uszkodzeniu moje tylne zawieszenie w sedanie.Jadąc coś zaczeło od tak sobie pukać z tyłu z lewej strony za kierowcą.Auto zaczęło pływać na prawo i lewo jak wjechałem w byle jaką dziure i jak zbierałem zakręty poprostu było niestabilne.Po tym wszystkim nagle lekko skrzywiło mi kierwonice tz. jak jadę prosto musze mieć o kilka cm skręconą kierownice w prawą strone! Po obejrzeniu co się stało zobaczyłem ze mam złamaną lewą spręzyne na dole jakieś 5cm.Myślałem że to przez to puka i jest krzywa kierownica.Wymieniłem wczoraj amortyzatory bo stare już kwalifikowały się do wymiany,wymieniłem sprężyny i łożyska amortyzatorów z tyłu.I nic nie pomogło nadal coś puka z tyłu i kierownica musi być lekko skręcona abym mógł jechać idealnie prosto.Co prawda już nie tak bardzo rzuca na boki bo autko jest bardziej przyklejone do jezdni. Podejżewam że mam wywaloną tuleje wahacza z tyłu pod progiem czy wymiana jej pomoże aby kierownica wróciła na swoje miejsce i czy po wymianie tych tulei musze jechać na geometyrie i zbierzność czy się obejdzie?Proszę o wasze sugestie!

:roll2:

Jest taka rzecz dla której warto żyć!

Moja trójeczka.

Nowe,markowe części samochodowe:

Jesteśmy na allegro nick: "Wochu01"

TEL:502-959-955

Opublikowano
witam jak naj bardziej może to byc ta tulejka główna o której pisałeś lecz niestety zalecane jest ustawienie zbierzniści tylnej osi po wymianie tej gumy chyba ze zaznaczysz położenie na progu jakimś ostrym przecinakiem najlepiej w 3 punktach i próbować to złożyć jak bedzie sie dobrze prowadzic i nie bedzie cieło opon to można to zostawic u mnie w płońsku takie ustawienie całej geometri kosztuje 100pln za oś oczywiscie komputerowo pozdrawiam
przedni napęd jest dla dziewczyn...
Opublikowano
Witam dziś jestem po wymianie tylnych tulei wahacza jak narazie jest ok i autko dobrze się prowadzi, kierownica juz wrócila na swoje miejscie :lol: .Mechanik mówił że ustawił położenie wachaczy względem starycj ale i tak warto jechać na geometrie i zbeżność więc chyba tak zrobie.Pozdrawiam :cool2:

Jest taka rzecz dla której warto żyć!

Moja trójeczka.

Nowe,markowe części samochodowe:

Jesteśmy na allegro nick: "Wochu01"

TEL:502-959-955