Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jestem początkującym na tym forum i mam pewien problem,może ktos mi pomoże.

Sprawa wyglada nastepująco.Wczoraj jadac wieczorem nagle zaczela mi sie palic moja perełka,dym zasuwal spod deski rozdzielczej,szybko wylaczylem stacyjkę,odpiołem kleme i odlaczylem komputer.Po wstepnym ogladnieciu spalil mi sie bezpiecznik nr.21 , prawe przednie swiatlo mijania.Po odczekaniu dłuższej chwili podlaczylem kleme,kompa i odpalilem niewymieniajac bezpiecznika 21(ktorego odrazu wywala).Przy przekreceniu stacyjki na pozycje 2 mam takie dziwne stukniecie w okolicach bezpiecznikow a do tego po odpaleniu niedziala obrotomierz,ekonomizer.Najdziwniejsze jest to ze po odpaleniu dziala jak na ssaniu,niewidzie jakie sa obroty ale slyszę za za duze.Jakies sugestie drodzy panowie???

Pomijając bezpiecznik bo pewnie gdzies zwarcie ale te obroty i to stukniecie?

Opublikowano

Stuknięcie z okolicy bezpieczników - załącza się przekaźnik (np. od pompy paliwa). U mnie też jest takie stuknięcie, jeżdżę i się nie przejmuję tym.

Brak obrotomierza i ekonomizera - u mnie za pierwszym razem były to padnięte akumulatorki od zegarów (poszukaj na ten temat na forum, było nie raz), za drugim padły mi zegary, ale możliwe, że to z mojej winy wskutek nieumiejętnej wymiany akumulatorków (bo po założeniu nowych nie działały dalej - elektronik powiedział mi, że sfajczył się kwarc i nigdzie on już takiego nie dostanie).

Za wysokie obroty przy odpalaniu - możliwe, że czujnik położenia przepustnicy. Za każdym razem, jak odpalisz, to ma takie wysokie obroty? Bez względu, czy odpalasz zimny czy ciepły? Jak długo te wyższe obroty się utrzymują?

Opublikowano

wlasnie rozbebeszylem zegary i pokrywe pod kierka i to stukanie dochodzi z okolicy wylotu cieplego powietrza (tego pod kierka) od strony kierowcy.za kazdym przekreceniem stacyjki w poz 2 slychac stukniecie.dotykajac ow wylot czuc drgniecie. jest tam jakis przekaznik dodam ze nawiew dziala.

strasznie mi sie przyfajczyly przewody :( w sobote postaram sie wymienic mam nadzieje ze to nic powazniejszego.

heh narazie udalo mi sie naprawic centralny bo cos szwankowal :P

Opublikowano
Najwyraźniej kolego masz zwarcie instalacji.I masz wielkie szczęście ze nie stało się to jak ty spałeś a twoja Beatka czekała za tobą na parkingu albo w garażu.Bo by się narobiło. :duh:
http://www.bmw-sport.pl/images/signatures/1868313008478371b841670.gif