Skocz do zawartości

Klocek hamulocowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam!ostatnio zauwazylem ze cos mi dzwoni z tylu auta na wybojach.Doszedlem ze jest to luzny klocek hamulcowy w zacisku!dziwne ale tak jest.Mozna go poruszyc palcem w gore i w dol.Czy to oznacza ze jest do wymiany?mi sie wydaje ze jeszcze daje rade i mozna na nim pojezdzic.Tylko to dzwonienie:(w bmw to nie dopuszczalne!co z tym zrobic?klocek jest wewnetrzny,znaczy od srodka auta
Opublikowano
Mam podobny problem, tyle ze nieco ma inne objawy. Mam luz na klocku jakies 0,5mm gora/dol i co hamowanie tyl/przod przesuwa sie w gore lub w dol i stuka, jest to niegrozne ale piekielnie irytujace, niestety nic sie z tym zrobic nie da bo klocek musi miec luz by mogl sie ruszac, jak wsadzisz jakas pokladke samorobke na wcisk to klocek zostanie Ci na tarczy i zagotujesz ja. Mozesz sprobowac na powierzchnie klocka (na gorne powierzchnie tych "lebkow"), nalozyc delikatnie cieniutka warstwe smaru, niektorym pomaga, mi pomagalo ale na kilka hamowan bo pozniej i tak smar wypchalo i dalej stuka. Wymienilbym klocki w diably ale sa praktycznie nowe i mija sie to z celem. Jakos przezyje do kolejnej wymiany...
Opublikowano
  • Autor
tez mam wlanie luz gora dol oraz tarcza cylinderek.Hamuje ok ale dzwoni na dolkach az kicha.Jakby to byl szrot!a to tylko klocek.W sobote rozbiore zacisk i zobacze bo teraz brak czasu
Opublikowano
jak jest za duzy luz to mozesz lekko spawarka elektr.kliknac i puzniej dopilowac zeby luz byl tak jak nalezy...jak tak bedzie jezdzone z takim luzem to pozniej bedzie zacisk do wymiany bo go wyklepie :shock:

Edytowane przez zbigniewst

Opublikowano
jak jest za duzy luz to mozesz lekko spawarka elektr.kliknac i puzniej dopilowac zeby luz byl tak jak nalezy...jak tak bedzie jezdzone z takim luzem to puzniej bedzie zacisk do wymiany bo go wyklepie :shock:

pÓźniej :nienie:

Co do reszty zgoda.

Opublikowano

Miałem podobny problem w e87, wzieli na wrsztat w ASO-przesmarowali prowadnice,poczyścili. 2 dni była cisza.Potem wróciło wsyztsko.Na szczeście niebawem wymiana klocków-mam nadzieje,że bedzie wtedy ok.

p.s.Grubość klocków jest narazie właściwa.

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano
  • Autor
Moj stary dobry slusarz to nasmarka maly spaw i pozniej sie spijuje i moze nie bedzie dzwonic.Dobry pomysl:)szkoda ze ostatnio jak cos razem robilismy to peklo wiertlo i przwiercil mi palec:)
Opublikowano
Miałem ten sam problem i okazało sie ze przy mocowaniu klocka , (te 3 blaszki) jedna lub 2 sie ułamały i dzwoniły.