Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

Wiem, że na temat wyboru opon było już wszystko, ale jak to bywa - przewertowałem forum i nie znalazłem konkretnej odpowiedzi :?

Kupiłem felgi 8J (orginalne m-power) i teraz mam dylemat co z oponami :roll: :roll:

Napewo bede zakładał o rozmiarze nie większym niz 225 tylko nie wiem jaka wysokośc wybrac ( w instrukcji podane jest dla takiej felgi opona 235 45r) i teraz nie wiem czy dać dla swojej 50 czy 55r :roll:

Jeżdze po nieco dziurawych drogach i teraz nie wiem...

Jaki rozmiar macie u siebie na takich felgach ?? i jeszcze jakie opony polecacie w tych rozmiarach??? Dotyczy e39 528

P.s Prosze o nie usuwanie tematu, sam przesune go do odpowiedniego działu, sprawa pilna

Pozdrawiam

Opublikowano
jak orginalne to przod 8J tyl 9J, nie tak?? Moim zdaniem zaloz 235, czemu nie chcesz 235, roznicy miedzy 225 a 235 prawie nie bedzie... Na tych i na tych nasze dziury dadza zawieszeniu w kosc...
Opublikowano

kupiłem wszystkie 4 8calowe. Nie chce 235 bo dla mnie 225 i tak sa juz za szerokie i pływa sie w koleinach (niestety nasze drogi...). Zresztą nie ważne, chodzi mi o wysokość opony: profil 50 czy 55?? przy rozmiarze 225 i 17 calach?? i ew. model opony którą polecacie :mrgreen:

Dzieki :P

Opublikowano

Po co kupować szeroką felgę jak nie chcesz zakładać szerokich opon?

Możesz założyć 225/50/17 - jeśli chodzi o średnicę, to i tak będą nieco wyższe od 235/45/17. Jedyny problem to że rant felgi będzie marnie chroniony przed ewentualnymi spotkaniami z krawężnikiem.

Opublikowano

hmmm 8 cali to 203,2 milimetrów opona ma 225mm czyli bedzie szersza o prawie 2,5 cm czyli całkiem sporo.

Zreszta nie o szerokość tylko o wysokość mi chodzi 50 czy 55 ??

Please :)

Opublikowano

Załóż 225/50.

Na profilu 55 koło będzie już sporo wyższe niż zalecany zamiennik.

Ja mam na 8-calowych felgach z przodu 225/50 a z tyłu 245/45 i nie narzekam na prowadzenie.

Opublikowano
kupiłem wszystkie 4 8calowe. Nie chce 235 bo dla mnie 225 i tak sa juz za szerokie i pływa sie w koleinach (niestety nasze drogi...). Zresztą nie ważne, chodzi mi o wysokość opony: profil 50 czy 55?? przy rozmiarze 225 i 17 calach?? i ew. model opony którą polecacie :mrgreen:

Dzieki :P

Zaloz sobie 215/50 - tylko z rantem ochronnym na felge. To bedzie idealny kompromis pod wzgledem wyskosci sa tylko nieznacznie wyzsze od 235/45 a auto w koleinach juz nie powinno tak plywac. Na pewno nie beda za waskie na felge 8 cali :cool2:

Opublikowano
Zaloz sobie 215/50 -

FYI... większość producentów opon w rozm. 215/50/17 zaleca felgę o szerokości od 6 do 7,5 cala.

Kolego ale w Niemczech TUVdopuszcza opone o szerokosci 215 na felge 8J wiec ten rozmiar musi byc w porzadku. Niemcy maja jedne z bardziej restrykcyjnych przepisow bezpieczenstwa na swiecie :cool2:

Opublikowano
ja ja ja sie wypowiem wiec miałem zime na 55 225 17 i załozyłem teraz 225 17 45 :cry: bo musiałem nie mogłem czekac i wyglagaja jak takie "kózki" moje felgi . kolego załóz 235 nie ma róznicy prawie wcale a jak sie boisz ze przychaczysz na naszych drogach...i ladniej wyglada lepiej sie trzyma:)

Czerwna bo??...bo szybsza xD

http://www.ctr.pl www.kamery.pl