Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!Po pierwsze chciałbym się przywitać,bo jestem tu pierwszy raz :worried:

Mam 15tyś. zł na samochód i poważnie zastanawiam sie na BMW 3 tak 91-93rok 8) Tylko wlasnie nie jestem przekonany co do modelu.Chciałbym kupić 318 na najlepiej "is" jakby sie trafiło ale obawiam się o spalanie. Ile taka 318 pali :?: Bo mysalem tez nad 316 bo napewno mniej pali tyle że to juz troche słaby silnik na takie auto :|

Duzo wogole bede musiał dokładać to takiej bemy :?: Nie liczac wymiany filtrów,płynów pasków itp. :roll:

Narazie slyszalem tylko ze jest problem z szyberdachem... :worried:

A coś wiecej... :?:

Wiem ze pewnie Was już denerwują pytania takich jeleni jak ja,ale naprawde chciałbym miec Bmke i chce wiedzieć co sie ztym wiąże... :cool2:

Opublikowano
Ja na Twoim miejscu nawet bym sie nie zastanawiał tylko szukał 318 IS, wbrew pozorom tak duzo nie pali a jest juz co podeptac. Poza tym polecam przeczytac pierwszy podwieszony topic :norty: i :search: :search: :search: bo naprawde DUZO juz o tym było :mad2: :)

SPONSOREM MOJEJ NIEOBECNOŚCI SĄ BROWARY ŻYWIECKIE S.A. :)))

BMW-MADE BY WINNERS, MADE FOR FUN !!!!

Opublikowano
316i pali tyle samo w 318i a to dlatego ze w 316i trzeba wiecej wciaskac gazu zeby osiagac wieksze predkosci, wątpie bys jezdzil beemka jak 70-ciol etni dziadzius, te 15tys powinno tez starczyc na is-a, ale lepiej kupic zadbane 318i, ja nad 316 bym sie nawet nie zastanawiał, mi tez wszyscy odradali 2,5l, a pali po trasie 9-10, a po miescie 11l oczywiscie przy normalnej jezdzie no moze nie zgodnie z przepisami ale tak...pali sam byłem w szoku :jawdrop:
Opublikowano
318i spali prawie jak 316i, ale 318is już pali ok. 1l więcej niż 316i. Jakby spalił tyle samo, bo więcej trzeba "cisnąć", to idąc dalej możnaby powiedzieć, że 325 spali tyle samo co 316 ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

Patrzyłem na pierwszy post i rzeczywisćie duzo jest o usterkach w BMW ale mnie interesuje wlasnie 318.A sa jakies rózne modele 318 :?: Pod wzgledem silnika :?:Bo nie orentuje sie jak to jest w bemkach :|

"is" rzeczywiscie jest bardzo fajny ale nie wiem czy mi styknie 15tyś na niego :cry: Juz wole kupic zadbane 318i :twisted:

Opublikowano
Moim zdaniem warto dolozyc te 4zlote na 100km bo roznica w jezdzie miedzy 316 a 318IS jest naprawde spora.Chyba ze ktos nie przywiazuje wagi do osiagow i woli sie "turlac" po jezdni co wtedy co innego. :D

Opublikowano
Bierz 318, nie pali wiecej od 316. Co prawda auta 10-15 letnie nie palą mało ale przynajmniej bedziesz miał BMW. Koszty utrzymania nie sa dużę. Czytalem ostatnio w AUTO-ŚWIAT iż servisy BMW bedą oferować wkrótce duze tanich zamienników do starszych swoich AUT. Mam nadzieje ze to podniesie jeszcze i tak juz duze zainteresowanie tą marką.
Opublikowano
Zamiennikow do BMW (kazdego modelu - z wyjatkiem tych najnowszych) jest bardzo wiele. Niedawno rozmawialem z przedstawicielem działu handlowego BMW i powiedział ze firma BMW ostatnio dostaje po kieszeni przez wprowadzane na rynek nowe zamienniki ,ktorych cena jest duzo atrakcyjniejsza od czesci ASO a jakoscia "czasami" wiele nie ustepuja. W zwiazku tym BMW obniza ceny na poszczegolne czesci zeby zachecic i zatrzymac przy sobie jak najwieksza ilosc klientow.Przykładem moga byc klocki hamulcowe - w zeszlym roku za dop. LUKASA :evil: :evil: :evil: zaplacilem w gr. 330zl a teraz aso oferuje oryginaly w cenie 240.

Opublikowano

Ja mam 318i i powiem tyle że jest lepsza od 316 ponieważ na trasie nie musisz żenować silnika aby efektownie przyspieszać w 318 jest bardzo mocny 5 bieg :!: Te silniki z rocznika '91-'92 lub '93 są starszej generacji wieć palą więcej, ale "is" pewnie już są poprawionymi wersjami :) Ogólnie mało pali przy spokojnej jeździe w mieście i na trasie :D Jesli chodzi o gaz to nie polecam :naughty: moim zdaniem tylko spadnie znacząco moc auta i co za tym idzie mocniej będzie kręcony co nie idzie już w parze z wiekiem auta :!: Ja sczerze bym spróbował wersje 320 czy z 2.0 silnikiem bo jeśli chodzi o 3xx to może okazał by się leszym silnikiem i oszczędniejszym bo w końcu mała pojemność nie oznacza oszczędności.

P.S. Ile pali w M3 (E-36) w miejskim/na trasie/ srednim :?:

0 261 200 520 ;-)
Opublikowano

Witam!!!

JA miesiac temu sprowadziłem sobie z Niemiec mająć podobne pieniadze bmw 316i silnik nowszy M43 klima i te sprawy 95 rok bardzo zadbane i juz z opłatami wyszło mnie14500zł i mysle ze powinienes sobie autko sprowadzic z zachodu, a odnosnie spalania nie ma duzej róznicy 316 318 w spalaniu nie ma co sie nastawiac na silnik taki lub tak jezeli cos akurat trafisz COOL to nie bedziesz patrzył na silnik Pozdrawiam :) :) :)

Opublikowano

Dokładnie uważam tak jak przedmówca . Pomiedzy tymi silnikami nie ma tak znacznej różnicy żeby sie na któryś konkretnie nastawiać.Po prostu jak sie trafi dobry egzemplarz to go bierz.Mam 318 m40 i moge ci powiedzieć jedno - szukaj samochodu z silnimiem m43 :evil:

A co do 1.8is to mi sie wydaje ze nie warto :cry: Chyba ze z naprawde zaufanego zródła. Pamietaj ze to jest wyżyłowany silnik 1,8 i jak dostał po garach to raczej dużo nie pojeżdzisz. Nie mówie tu o is-ach ludzi z forum :lol:

Opublikowano

Ja bym polecał 2,5 litra. Poniewaz mam BMW z silnikiem 1.8 is (tez fajnie jeżdzi) ale nie ma tego brzmienia silnika R6.

A pozatym nie wiem czy mi sie tak wydaje poniewaz jest to moje pierwsze BMW ale strasznie szybko sie kręci do 6tys obrotów i czasami brakuje mu kopa.(podkreslam ze wogole nawet nie probowałem nią sie kęcić ani palic gum).

Przemyśl wybór dokładnie. Nie zapominaj tez o dobrym wyposażeniu (wiem ze przy kupnie czasami nie kładzie sie duzego nacisku na to ale fajnie było by miec climatronika, duzy komputer pokładowy i skórzaną tapicerke :) )