Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Tak jak w temacie gdy moja 330d sie zagrzeje to w srodku przez nawiewy leci dziwny zapach ... jakby spalonej ropy. Byłem na zakładzie u znajomego i wymienilismy przewody miedzy wtryskami bo gdy rozebrałem wszystkie pokrywy wyglądało jakby puszczał wężyk przy ostatnim wtrysku. Jednak po wymianie mozna dalej sprecyzować dziwny zapach w aucie. Macie jakeś panowie pomysły na to ?

Opublikowano

Sprawdź szczelność układu wydechowego. Może np. łącznik elastyczny gdzieś delikatnie pękł i trochę spalin dostaje się do kabiny przez nawiew. Napisałeś, że zapach jakby spalonej ropy, więc może to.

pzdr

Poprawcie mnie, jeśli się mylę...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Koniecznie też sprawdź filtr odpowietrzenia skrzyni korbowej - odma. najprawdopodobniej on jest odpowiedzialny za ten specyficzny smród, skoro przelewy i pod wtryskami jest szczelnie
Opublikowano

Sory no jakiś ciemny jestem ... bo nic tam sensownego nie ujrzałem, gadaja panowie ale nie wiem co to ma wspołnego zemna ?

Czy chodzi tobie że równiez powinienem wymienić separator ?

Opublikowano
Koniecznie też sprawdź filtr odpowietrzenia skrzyni korbowej - odma. najprawdopodobniej on jest odpowiedzialny za ten specyficzny smród, skoro przelewy i pod wtryskami jest szczelnie
a pomóz gdzie go szukac ? nakieruj mniej wiecej zebym wiedział gdzie zagladac, nie jestem za bardzo manniakiem ;/

Z tego wywnioskowałem, że pytasz o odmę.

Ją też wymień, nie zaszkodzi.

Wpisz w wyszukiwarce "złącze elastyczne" lub "zapach" / "smród" - na pewno znajdzie odpowiednie tematy.

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano
Wpisywałem, szukałem ...

Nie mam pojecia co to ta odma i jak to wymienic ;/

http://bmwfans.info/original/images/152234_p.png

Na tym obrazku odma (dokładnie separator oleju) to ten plastikowy koszyczek numer 15. Dokładnie koszyczek + 2 uszczelki + 1 uszczelka 'o-ring'.

Ty w miejscu w/w 'koszyczka' masz zapewne mały, papierowy filtr w kształcie walca. Pewnie jest do wyrzucenia, a Tobie zalecam wizytę w ASO i kupno separatora oleju (w/w rysunek, nr 15)

Masz tu moje kiepskie foto z kiepskim opisem, ale może pomoże :D

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=d547bbfdd7dcf5f3

EDIT: jak szukałeś, jak w tym temacie masz wszystko opisane?

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=58717&highlight=egr

Od zdania "Przy okazji tych operacji rozkręciłem Breather (filtr odpowietrznika skrzyni korbowej)." plus 4 zdjęcia :)

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano

Dzieki sliczne Burner, teraz juz wszystko dokładnie wiem o co biega :)

powiedz jeszcze pstanie pytanie, czy moze masz numer tego separatora w ASO (bo zapewne tylko tam mozna go dostac?) ? Tak zebym ewentualnie zadzownił i poprosił o wysyłke.