Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam nadzieje ze Admin mnie nie zabije za to ze pisze w tym dziale, ale mam wrazenie ze dział eksploatacja, opony paski etc... jest rzadziej odwiedzany, a mi zalezy na opiniach uzytkowników 3jek.

Powiedzcie mi koledzy jaki najlepiej rozmiar opon wybrać 205/55/16 czy też 225/50/16 ???

I drugie pytanie: jakie opony polecacie?

Pozdrawiam

Sprzedam felgi aluminiowe 15"
Opublikowano
Jesli szukasz opony ktora dobrze sie sprawuje na drodze, a nie takiej ktora ma szalowy wzor bieznika to polecam Fulda Carat Progresso, jestem z niej zadowolony bardzo... Co do rozmiaru to zalezy od preferencji wlasnych tak na dobra sprawe, pozdrawiam!
Opublikowano

to zalezy glownie od zasobnosci portfela...

i od tego na co stawiasz do czego ma Ci sluzyc auto... jak duzo km robisz itd...

ja mysle ze 205 beda dobrym wyborem...

bo 195 sa za cienkie a 225 potrafia wpadac w aqua...

kiedys byl nawet taki test jaki rozmiar wybrac...

i wypadlo chyba ze najlepszym kompromisem sa te w srodku... chodz 225 nie mozna pogardzic ;)

do Twojej mocy ;)

PS. jak masz kase bierz Potenze ;)

chyba ze wolisz tez G&H

Opublikowano

Ok. Dzięki. No faktycznie rozwazam zakup 225 bo do mocy mojego auta bylyby ok. W deszczu i tak znaczaco zwalniam. Mialem w tym rozmiarze michelin Pilot sport i było na nich super. Niestety poszły juz do kosza:(

A teraz - no niestety musze sie przyznac na podobne mnie w tej chwili nie stac - tak wiec Bridgestone odpada:(

Szukam czegoś do jazdy normalnej i troche sportowej. Słyszałem wiele dobrego o oponach Uniroyal Rainsport - o dobrych parametrach etc - tylko maja jedna wade - błyskawicznie sie ponoć scieraja:(

Sendra a ta Fulda jak Ci sie sprawuje? Ile już na niej zrobiłeś. Jak trzymanie na łukach? Jak ze scieralnością, no i jak sie zachowuje w deszczu?

Pozdrawiam

Opublikowano
Zaznaczajac ze mam 316 trzymaja sie dobrze podloza, ze scieralnoscia nie odpowiem Ci poki co bo jezdzilem na nich z 2 miesiace zeszlego lata a potem przyszla zima (jak to zazwyczaj :wink: ) i przerzucilem oponki przez co ich zuzycie jest minimalne. Odprowadzanie wody dobre, w glebokich kaluzach nie bylo czuc aquaplaningu, pewnie sie toczy po mokrym, a wczesniej na przytartych juz toyo czuc bylo ze auto w glebszych kaluzach nieco plynie... W tym przedziale cenowym napewno jedna z najlepszych propozycji, przez sklep internetowy udalo mi sie wylapac 205/55R15 za bodajrze 200zl za sztuke...
Opublikowano

No więc biorę pod uwagę:

-Goodyear F1 gsd3

-Dunlop sp 9000

-Bf goodrich gforce profiler

no i jednak zastanawiam sie nad tymi uniroyalami rainsport2 - a wiec nowa opona na ten sezon - moze bedzie poprawiona trwałość?

Opublikowano
Polecam Dunlop_SP Sport_9000 - fenomenalne oponki a w dodatku nie takie drogie...no i jeszcze ten wygląd!!!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam nadzieje ze Admin mnie nie zabije ......

Admin nie zabije ale Mod wyśle do odpowiedniego działu :wink:

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Nurek a Ty co polecasz? jeżdżę głównie na trasach w związku z czym przebiegi mam duze. Lepsza bedzie 225 czy 205???
Opublikowano
ale do 170KM byłyby lepsze chyba szersze??? nie mówiac już o wygladzie.

Producent przewiduje 205 nawet do 328i więc spoko wodza :mrgreen:

Wygląd...205 spokojnie wystarczają aby auto fajnie się prezentowało :wink:

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
Dzisiaj założyłem letnie 225 do 328. Opony są dziadowskie, jakaś chińszczyzna ale takie dostałem w spadku po poprzednim właścicielu auta. Z przykrością stwierdzam, że na zimowych 205 jeździło się znacznie przyjemniej. Nie wiem czy wynika to z niskiej klasy opon czy z tego, że nigdy na 225 nie jeździłem ale najbardziej wkurza ich szum. Czy wszystkie 225 są tak głośne ? Oprócz tego auto jakieś takie mniej zwrotne się wydaje. Ogólnie dla mnie 205 rulez i będę kombinować jak by tu dorwać jakieś letnie w tym rozmiarze.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ja sobie upatrzylem toyo proxes T1R, bardzo dobre właściwości i fajny bieznik, z ceną jest jakoś tak że np. rozmiar 16 (akurat taki jaki ty masz) jest prawie dwa razy tanszy niz moj 225/45/17 wiec nie zaplacisz jakoś specjalnie duzo, poszukaj opinii na necie najlepiej, no i cen też, pozdro...