Skocz do zawartości

hamulce!!!Pomocy!!!szukam fachowej opini od znawców

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

mam bmw e36 318 tds 95rok

kikla dni temu właczyłą sie kontrolka prawdopodobnie od zuzycia okładzin hamulców.(ta kontrolka wygląda>>>czerwone kólko i w około tego kółka kólko z przerywanych kresek)Przepraszam za amatorstwo.

z przodu sa tarcze z klockami z tyłu sa bębny.

o co w tym wszystkim chodzi?

któe hamulce do zmiany????

czy to prawda, ze czujnik jest tez do wymiany?

dodam jeszcze, ze ze niekiedy podczas jazdy zgasnie ta kontrolka, ale po chwili znów sie właczy i swieci.

bardzo prosze o opinie porady

"Mózg jest najbardziej przecenianym z ludzkich organów."
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

dziki koledzy

wymiana takich czesci jest jak sie okazało banalnie prosta

wystarczy imbus 7mm i srubokret i troche oleju w głowie zeby nie urwac czujnika który jest tylko jeden i to z prawej strony,

dziki pozdro

P.S. a koledzy powiedzcie mi czy warto montowac w 318tds chip????

watro???nie zniszczy to motorka?ile to kosztuje i kto takie rzeczy robi????

Opublikowano
jest to kontrolka zużycia klocków hamulcowych...podkreślam "klocków" czyli przód...czujnik też do wymiany...a jak ci gaśnie to znaczy ze jescze żyje ale trzeba by wymienić..

wymienialem niedawno klocki ale kontrolka nadal swieci wydawalo sie ze czujnik byl O.K ale chyba musze go w koncu tez wymienic bo jakos caly czas mam czerwono przed oczami

Opublikowano

dodam jeszcze koledzy, ze nie warto montować czujnika który dostaniemy w sklepie za 20 zł, jego styki sa fatalnie wykonane. ja ptzy swojej 1 dzien cieszyłem sie tylko nie swieceniem lampki,

odciąłem konćówke oryginalnego i połączyłem z nowym. teraz w koncu nie swieci

jednak co oryginał to oryginał

Opublikowano
Dobrodzieju, a czy czasem w tym kółku (kontrolce) o którym pisałeś na początku nie ma wykrzyknika? Piszesz, że świeci się na czerwono i czasem gaśnie, co ewidentnie wskazuje na zbyt niski poziom płynu hamulcowego!!! Od klocków świeci się na pomarańczowo, a gaśnie dlatego, że w zbiorniczku płyn się przelewa w zależności od przechyłu i pływak chwilowo się podnosi.
Opublikowano
kolego nie, napewno nie ma tam wykrzyknika,chodziło napewno o zuzycie klocków, wymieniłem je wraz z czujnikiem (a raczej pół czujnika bo to co mi dali w sklepie to szajs, wiec końcówkę zostawiłem starą oryginalną bmw).