Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Czy mógłby mi ktoś pomóc/ doradzić. Od kilku dni jeżdżę w/w autkiem i zaobserwowałem dziwne zjawisko niedogrzewania silnika. Od kiedy jeżdżę BMW to byłem przyzwyczajaony do tego że wskazówka temperatury silnika nie zaleznie od sposobu jazdy musi stać pionowo.

U mnie autko bardzo powoli się nagrzewa (pomimo webasto) a pionową pozycję wskaźnika autko osiąga po dłuższej jeździe. Jeżdżąc po mieście potrzebuje około 30km Poznań. A po takiej jeżdzie jak wyjadę na trasę to temperatura silnika spada.

Po pierwszych obserwacjach od razu pomyślałem że termostat do wymiany ale poprzeni właścicel powiedział że był wymieniany w grudniu.

Prosiłbym o porady co z tym fantem zrobić.

Maciej

Opublikowano
U mnie jest tak jak wspomniałeś,że strzałka temp stoi pionowo, ale nigdy nie mierzyłem czasu po jakim osiągnie tę temperature
Opublikowano

W tym silniku są dwa termostaty. Nie wierz poprzedniemu wlascicielowi, a nagrzać powinien sie po 6-10 km. Ja mam wskazówke pionowo dokładnie po 5 KM i 10 - 15 minutach jazdy w mieście (wilda - winogrady).

Zadzwoń do ASO SMorawiński, do doradcy serwisowgo, Damiana Ciechanowskiego , powinien ci pomóc.

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Tylko gdzie mam szukać tych termostatów. Wiem że jeden jest dostepny po zdemontowaniu osłony wiska a drugi? Może jakieś zdjęcia lub namiary gdzie moge znaleźć informacje.

Czy mogę prosić o telefon lub emaila do doradcy u smorawińskiego.

Opublikowano

u mnie też nie trzymało temperatury i długo się nagrzewał albo w ogóle nie mógł sie nagrzać

wymieniłem ten pierwszy co jes z przodu,

pomogło więc odpuściłem drugi,

nie dość ze po 6 km było elegancko na pion

to po postoju nie tracił tak szybko temepratury,

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Przepraszam że pytam ale gdzie jest ten drugi termostat bo ja wiem tylko o tym dwu grzybkowym na pompie?
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Sprawdziłem i rzeczywiście jest coś takiego ale w moim 530d z 2000 r. nie występuje.Nie wiem od czego to zależy ale w moim autku ani fizycznie ani w Realoem brak tego czegoś.