Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Wczoraj jechałem sobie ok. 50 km/h i w tym momwncie przejechałem obok fotoradaru stojącego.Zrobil mi zdjęcie bo był błysk.Gdy zobaczyłem flesz od razu spojrzałem na prędkościomierz i miałem poniżej 50.Czy fotoradar robi robi też zdjęcia wybiórczo zby np. sprawdzić czy ktoś miał zapięte pasy?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

heh. moze tylko słonce sie odbiło.

to byl mocny błysk?

a moze to był tylko pomiar predkosci. u nas stawiaja takie cos i robią pomiary predkosci - nie wiem po co...

Opublikowano
Nie był zbyt mocny.Było ciemno, ale błysk nie był dużej mocy, ale na pewno był.Jaki zasięg mają te fotoradary stacjonarne?Moze jakieś 50 metrów wcześniej jechałem 55 km/h, ale przejeżdzając obk radaru nie zwalniałem i gdy spojrzałem na km/h to było poniżej 50.?
Opublikowano

Może licznik zaniża Ci prędkość?

Słyszałem kiedyś historię o fotoradarze z podglądem, koleś robił fotki osobom które rozmawiały przez telefon w czasie jazdy. Ile w tym prawdy, ciężko się odnieść.

Opublikowano

czy ten blysk jest taki dosc mocny ze w nocy mozna poznac ze zrobil fotke? bo z cool wicią ostatnio się zagapilismy jak wieczorem testowalismy nasze bmki bo lodzkich drogach :D i zapomnielismy o jednym :duh: , nie zauwazylismy raczej flesza chociaz cool wicia twierdzi ze to dlatego ze za szybko jechalismy :mrgreen: oby mial racje :lol:

to jak z tym błyskiem w nocy? :?

Prowadziłeś kiedyś BMW? To jest adrenalina, to jak narkotyk - wciąga. Jesteś królem świata i nikt ci nie podskoczy :diabel_faja:

Nowe forum BMW tylko dla serii 3

http://www.3er.pl

warto tam być!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
licznik zaniża??!! bez przesady. swiatło sie odbiło. gdzie ci foto mruga przy 50 ?!! mi mrugło kiedys to był intesywne migniecie normalnie jak z flesza
Opublikowano

Witam.

Kiedyś na trasie z Warszawy do Kutna mrugnął mi fotoradar w dzień, wyraźnie to widziałem. Pojazdowi przede mną też mignął i dlatego go zauważyłem i zwolniłem troszkę. Obydwaj jechaliśmy przepisowo. Błysk był dobrze widoczny, a był to dzień. Mogą robić zdjęcia na pasy.

Opublikowano

apan a ile legalnie mogles jechac w tym miejscu?

bo jak tam bylo ograniczenie do 50 to raczej cos ci sie przywidzialo. o ile sie nie myle to fotoradary sa z reguly ustawione w ten sposob ze robia zdjecie dopiero jak przekroczysz predkosc o co najmniej 20 km/h.no chyba ze tam bylo ograniczenie do 30.nie chce mi sie wierzyc ze radar zrobil ci zdjecie gdy przekroczyles predkosc o 5km/h.o tyle to moze licznik oszukiwac w co drugim samochodzie,

w najgorszym razie za pare dni czekaj na listonosza....

Opublikowano
Było ograniczenie do 50!Może rzeczywiście odbiło się jakieś światło czy coś, albo mieli ustawione 50 i sprawdzali pasy itp.
Opublikowano

apan a myslisz ze pasy widac na takim zdjeciu?

mi kiedys radar zrobil zdjecie i wewnatrz auta nic nie bylo widac tylko auto i rejestracje..policjant powiedzial ze auto nalezy do mnie a jesli nie ja jechalem to prosze wskazac kierowce.

sam sie przyznal ze mozna to wykorzystac jesli sie ma duzo punktow karnych i mozna powiedziec ze to np. zona prowadzila wtedy.

Opublikowano
apan a myslisz ze pasy widac na takim zdjeciu?

mi kiedys radar zrobil zdjecie i wewnatrz auta nic nie bylo widac tylko auto i rejestracje..policjant powiedzial ze auto nalezy do mnie a jesli nie ja jechalem to prosze wskazac kierowce.

sam sie przyznal ze mozna to wykorzystac jesli sie ma duzo punktow karnych i mozna powiedziec ze to np. zona prowadzila wtedy.

Uwierz ze widać takie rzeczy. Gdzieś w internecie było zdjęcie gościa który nie dot ze przekroczył prędkość to jeszcze nie miał zapiętych pasów i pil piwo podczas jazdy... owned.. Te zdjęcia sa moim zdaniem robione w HQ tylko jak dostaje wydruk to nikt nie wyśle ci kartki a4.

Opublikowano

ok moze radar radarowi nie rowny.jedne robia lepsze zdjecia inne gorsze.

ale wierzyc mi sie nie chce ze radar zrobil zdjecie gdy apan jechal 55km/h a ograniczenie bylo do 50.nigdy tez nie slyszalem zeby radar byl ustawiony na sprawdzanie czy kierowca ma pasy.nie w takim celu sie je projektuje i ustawia

poczekamy zobaczymy a kolega apan niech napisze za jakis tydzien czy dostal pamiatkowe zdjecie z policji(!)

p.s. jestj eszcze jedno wytlumaczenie blysku.tylko sie nie smiejcie.zdarzylo sie mi osobiscie.policja ma radary przenosne i ustawia je gdzie chce,wlasnie taki radar zrobil mi zdjecie.potem za tydzien jade wieczorem przez wies i cos mi blyslo.mysle sobie znowu radar,zawrocilem zeby sie przekonac co to bylo i co? nic, ktos cos spawal na podworzu i stad te blyski.!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

jak przyjdzie zdjecie to zapłace ten mandat. jestem pewny ze to akurat swiatło słoneczne odbiło sie.

a co do ostrosci foto to dałbym zdjecie pary jak jedzie polonezem ale nie bo dostane ostrzezenie (kolejne ;) )

Opublikowano
o ile sie nie myle to fotoradary sa z reguly ustawione w ten sposob ze robia zdjecie dopiero jak przekroczysz predkosc o co najmniej 20 km/h.no chyba ze tam bylo ograniczenie do 30.nie chce mi sie wierzyc ze radar zrobil ci zdjecie gdy przekroczyles predkosc o 5km/h.

to zalezy jaka jest ustawiona telerancja urządzenia na jednym moze być 7 na drugim 10 ale z tym 20 to chyba przesadziles :P

w miastach jest raczej mała tolerancja jest mozliwe ze bedzie 5 ale stawiam na chociaż 6 :lol:

Prowadziłeś kiedyś BMW? To jest adrenalina, to jak narkotyk - wciąga. Jesteś królem świata i nikt ci nie podskoczy :diabel_faja:

warto tam być!!!

Opublikowano

kilka m-cy temu czytalem artykul wlasnie o radarach na podkarpackich drogach.wypowiadal sie policjant, ktory powiedzial ze radary sa ustawione wlasnie na przekroczenie predkosci wiecej niz 20 km/h.motywowal to tym ze policja nie ma pieniedzy na stworzenie dodatkowych etatow dla osob ktore zajmowalyby sie taka iloscia zdjec. :twisted2:

a tak jak przekroczysz predkosc o 20 km/h to sie im "oplaca" takiego goscia skasowac na grubszy mandat i przy okazji pare punktow.

co sie maja chlopaki z "drobnica" meczyc. i wyklocac o 5km/h

ale policjantem nie jestem to sobie reki nie dam odciac ze tak wlasnie jest.

Opublikowano
kilka m-cy temu czytalem artykul wlasnie o radarach na podkarpackich drogach.wypowiadal sie policjant, ktory powiedzial ze radary sa ustawione wlasnie na przekroczenie predkosci wiecej niz 20 km/h.motywowal to tym ze policja nie ma pieniedzy na stworzenie dodatkowych etatow dla osob ktore zajmowalyby sie taka iloscia zdjec. :twisted2:

a tak jak przekroczysz predkosc o 20 km/h to sie im "oplaca" takiego goscia skasowac na grubszy mandat i przy okazji pare punktow.

co sie maja chlopaki z "drobnica" meczyc. i wyklocac o 5km/h

ale policjantem nie jestem to sobie reki nie dam odciac ze tak wlasnie jest.

tez glinką nie jestem i nie dam sobie nic odciąć :lol: ale w Lodzi na kilku fotoradarach tolerancja napewno nie przekracza 10km(nie pamietam ile dokladnie) no chyba ze zmienili bo moje dane nie są "z wczoraj" :P

nie wiem kto ją ustala ale jest raczej ona zmienna tj na trasie w woj. mazowieckim moze ona wynosic x a w miescie szczecin moze wynosic y :P

co nie zmienia faktu ze 5 to chyba jednak za malo aby pstryknął :P

warto tam być!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

to przemyślcie to mówiąc o tolerancji:

po 23 w terenie zabudowanym jezdzimy 60. jesli byłby na 10 to miga kazdemy i w ciagu jednego dnia pamieć pełna.

na eksresówkach, na 70tkach na 1000000000% ustawiony jest na 91. ja spokojnie przejezdzam koło takiego 85 i nic (a jestem zawodowym kierowcą a nie niedzielnym). dotyczy sie to również przenośnych foto.

a zauważcie też jak pokazują w tv zdjecia to jest 91 94 100 nigdy niżej

Opublikowano

wg Kodeksu Ruchu Drogowego przy przekroczeniu prędkości do 6km/h mogą odstąpić od wymierzenia kary.

A czułość fotoradaru zależy od jednostki i lokalizacji.

Mi kiedyś fotoradar na 50 zrobił fotke przy 58, ale żaden liścik do mnie nie przyszedł.

Opublikowano
to przemyślcie to mówiąc o tolerancji:

po 23 w terenie zabudowanym jezdzimy 60. jesli byłby na 10 to miga kazdemy i w ciagu jednego dnia pamieć pełna.

na eksresówkach, na 70tkach na 1000000000% ustawiony jest na 91. ja spokojnie przejezdzam koło takiego 85 i nic (a jestem zawodowym kierowcą a nie niedzielnym). dotyczy sie to również przenośnych foto.

a zauważcie też jak pokazują w tv zdjecia to jest 91 94 100 nigdy niżej

Mogą bez problemu ustawić to na fotoradarze, że do 23 łapie powyżej 50 a po 23 powyżej 60.

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.