Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wiem, że pytano tu o to wiele razy... ale chciałbym taki wynik... hmm powiedzmy prawdziwy :) . Z czyjegoś doświadczenia. Bo E32 to bardzo fajne i tanie auto... i chyba nawet już tego nie kradna? Po co kraść auto, które sprzedać bardzo trudno.... no chyba że na części :shock: .

Słyszałem opinie że E32 750 potrafi spalić około 30 litrów gazu przy jeździe mieszanej... troche mi się w to wierzyć nie chce bo znajomy ma Jaguara XJ12 na 3 biegowym automacie z silnikiem chyba 5,3 litra... i ostatnio jak tym jechaliśmy to mowil ze podrózuje jak chrabia... a na auto pali mu tyle ile Lanos. Czy E32 750 moze palic duzo wiecej?

Czy tez mozna go przyrownac do Lanosa?

Pozdrawiam

Opublikowano
Przy normalnej jezdzie i jeśli w autku wszystko jest wporządku to w żadnym wypadku nie powinno palić więcej jak 15l benzynki na trasie i 20l przy jezdzie tylko miejskiej

Gaz to 17 trasa i do 23l miasto

Hmm... czyli na benzynie jak Alfa 164 3.0 :D

A 730 R6 i 735 R6 mają znacznie mniejsze spalanie?

Pozdrawiam

Opublikowano

Tak, 730 i 735 ma znacznie mniejsze spalanie - 30%.

A może to nie jest dużo?

Miałem 750 przez 4 lata.

W trasie 1500 km spalanie wyszło średnio np. 11,3 l/100km (autostrady , bez zatrzymywania się, do 140 km/h).

W małym mieście, bez trasy - 30 l/100km (benzyny):D

Grzesiek740 - (kiedyś było jeszcze 735 i 750)

http://img136.imageshack.us/img136/3693/mojeauta034podpisgo3.jpg

Opublikowano
Przy normalnej jezdzie i jeśli w autku wszystko jest wporządku to w żadnym wypadku nie powinno palić więcej jak 15l benzynki na trasie i 20l przy jezdzie tylko miejskiej

Pozdrawiam

ja mam 735 i spalanie w miescie nie przesadzajac z gazem tzn traktujac go deliokatnie to w ok 14l a na trasie jadac po polsce szczecin łódż i spowrotem spalila mi srednio 10,5l to chyba niezle a predkosci od 70 do 200 nawet na autostradzie

PAL GUME NIE DUSZE

BMW KLUB SZCZECIN

Opublikowano

Pozwólcie ze się dołączę do pytania i ile moze spalić banzyny jak i zarówno gazu w takim razie E32 740 V8 94r ??????

Jest tak piękna do sprzedania- mizstrzostwo Świata i pięknie zadbana, więc ile???????

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano
O 540 już pisałem z 10 razy. Miasto 14-19, trasa 10 w górę.Przy automacie wszystko zależy od sposobu jazdy. "7" jest trochę cięższe ale nie powinno to mocno wpłynąć.
"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano
"7" jest trochę cięższe ale nie powinno to mocno wpłynąć.

I raczej nie wplywa bo w moim przypadku liczby sa troche nizsze od Twoich :mrgreen: Aczkolwiek pamietac nalezy ze im wiekszy silnik tym wiekszy wplyw na spalanie ma styl jazdy kierowcy. Zapewne masz ciezsza noge. Ja jak mialem wywalone zawieszenie (zaraz po sprowadzeniu auta) i z tego powodu przez jakis czas jezdzilem w trasach jak emertyt 100-120km/h to prawie zawsze schodzilem ponizej 10l ze zuzyciem. Niestety ostrzejsze potraktowanie pedalu gazu w tych samochodach sprawia, ze najwiecej przyjaciol masz wsrod sprzedawcow na CPNach :mrgreen: Choc i tak w porownaniu z 5.0 V12 nasze silniki sa jak diesle ;)

Obecnie, po 10 latach przerwy (!): E85 Z4 3.0i R6 M54 '03 + LPG

We wspomnieniach: E32 740i V8 M60 '93 oraz E34 520i R6 M20 '90 + LPG

Opublikowano
... a na auto pali mu tyle ile Lanos. Czy E32 750 moze palic duzo wiecej?

Czy tez mozna go przyrownac do Lanosa?

...

A świstak siedzi i zawija w papierki ... chyba, że ma gaz i nie zrozumiałeś jego przenośni - ja dość często tak mówię, że pali mi 6-8l/100km ... w przeliczeniu na benzynę (i to jest jak najbardziej prawda), czyli tyle co, niech będzie ten Lanos ... a jeżdzę jak Hrabia 8) :lol:

Ale nawet jak ma gaz, to w przeliczeniu na benzynę nie spali mu ok. 7l/100km ... czyli 14l/100km w jeżdzie mieszanej ...

A po za tym, to już było tyle razy na forum, ze głowa boli :doh:

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
w porownaniu z 5.0 V12 nasze silniki sa jak diesle ;)

Zgadza się. 5.0 jeździłem tylko 3 miesiące więc nie jestem autorytetem ale w mieście (zatłoczonej Wawie) spalanie dochodziło do 30l. Inna sprawa, że w S600 W140 miałem wynik w okolicach 40l. :doh:

Co do trasy to jest kwestja natężenia ruchu. Na autostradzie (przy normalnej jeździe) zejdziesz do 9l, na zwykłej drodze często wyprzedzając z pedałem w podłodze dochodzi do 11.

"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano

Pozdrawiam

Moje 730 R6 w mieście pali na raczej krótkich odcinkach do 25l gazu zimą i jeżdżę dość rozsądnie.

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano
O 540 już pisałem z 10 razy. Miasto 14-19, trasa 10 w górę.Przy automacie wszystko zależy od sposobu jazdy. "7" jest trochę cięższe ale nie powinno to mocno wpłynąć.

Podajesz w benzynie czy gazie?

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano

Podajesz w benzynie czy gazie?

Na benzynie. Nigdy nie miałem gazu. W moim przypadku się nie opłaca.

Opublikowano
A ja właśnie wróciłem z trasy Legionowo -> Warszawa -> Pabianice, w sumie 400km w obie strony,z czego ok 80-100km to był przejazd przez miasta. Swoją 520i spaliłem równiutko 10l/100km (benzynki oczywiście 8)), w jedną stronę jechałem praktycznie równo 120km/h miejscami 140, za to spowrotem dopadła mnie śnieżyca i praktycznie całą drogę powrotną jechałem w granicach 90-100km/h max. Ogólnie cała trasa bardzo spokojnie bez wygłupów,mało wyprzedzania, czy to jest dobry wynik??, czy to oby nie zadużo spaliła, bo jak tak czytam Saintmana że mu 740 pali w trasie 9l to jestem lekko zawstydzony :oops: :wink:

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano
... bo jak tak czytam Saintmana że mu 740 pali w trasie 9l to jestem lekko zawstydzony :oops: :wink:

No jak trasa 120-140km/h i bez szalenstwa to gwarantuje ze stajemy obok siebie, jedziemy i moje spalanie bedzie ponizej 10 l. Zreszta potwierdzil to Bartek, majacy taki sam silnik jak ja:

Na autostradzie (przy normalnej jeździe) zejdziesz do 9l, na zwykłej drodze często wyprzedzając z pedałem w podłodze dochodzi do 11.

Opublikowano
... bo jak tak czytam Saintmana że mu 740 pali w trasie 9l to jestem lekko zawstydzony :oops: :wink:

No jak trasa 120-140km/h i bez szalenstwa to gwarantuje ze stajemy obok siebie, jedziemy i moje spalanie bedzie ponizej 10 l. Zreszta potwierdzil to Bartek, majacy taki sam silnik jak ja:

Nie, ja nie powiedziałem że Ci nie wierzę, bo wiem że jest to możliwe, ale chodzi mi o to że mój 2 razy mniejszy silnik spalił więcej niz Twój smok i właśnie tu jestem zawstydzony tym mizernym wynikiem. A tak na serio to chyba jednak moja piątka coś za dużo pali, bo naprawdę sie starałem jechać ekonomicznie a tu 10litrów wyszło, może to wina tych przejazdów przez miasto, zwłaszcza Warszawę - pochlastać sie można.

Tylko BMW jest ważne...

Opublikowano

We wrzesniu 2004 pojechalem swoja 520i do Wiednia wlasnie po 740. Wracalem na dwa auta (ja - 740, moja kobita - 520) i - o dziwo - 520 spalila wiecej. 5tka spalila ok. 11 (dane przeliczone bo nie mam w niej komputera) a 7ka 8,9 (wg. komputera). Dodam, ze 5tka jechala na benzynie a nie na LPG, bo po pierwsze w Austrii gazu nie ma (a butla w kole nie wystarcza na duzo) a po drugie chodzilo wlasnie o wstepne porownanie spalania. Jechalismy ok. 140km/h

Natomiast w miescie sytuacja odwraca sie na korzysc 520i i to dosc drastycznie :mrgreen:

Opublikowano
Tak sie teraz zastanawiam, bo dla tego małego silnika jest chyba bez większej różnicy czy się starasz i jedziesz 90km/h czy pędzisz jak szalony. Ja tak właśnie miałem, jechałem z Legionowa do Ostrołęki bardzo mi się spieszyło, a że tam jest kiepska droga i dużo ciężarówek więc ciągła szarpanina i wyprzedzanie, redukcje dociąganie do czerwonego pola itd. i wtedy wyszło mi chyba coś ok 11l (ale napewno nie więcej) , więc czy jade wolno czy szybko to w zasadzie bez różnicy, czy to jest możliwe :think: :?:

Tylko BMW jest ważne...

Opublikowano

Myślę, że jakbyś jechał płynnie 90km/h to napewno nie spaliłby Ci 11l/100km, tylko max 9l/100km.

W małym samochodzie mniejsza jest różnica w spalaniu przy "szaleństwach", ale to raczej zdecydowanie małym, a nie 520 ;) - co najwyżej 316, a jeszcze bardziej "pozaklasowe" samochody ;)

Inna sprawa to jazda z większą szybkością - tutaj różnica między "małym" samochodzie (mamy cały czas na uwadze mały silnik), a "duzym" jest odwrotna. W "małym" samochodem ma duże znaczenie czy jedziesz 90, czy 120km/h w "dużym" już znacznie mniejsze. zrób taki test na CC lub SC 700 - dla niego to jest duuuża róznica, a to samo w 3-4l silniku to prawie rzadna różnica. Robiłem trochę "testów" i u mnie w BMW właśnie ta różnica przy np. 90 czy 120 jest niewielka, a w moim "poprzednim" R.Safrane już miało to większe znaczenie (2.2l 140KM). Z reszta wystarczy zerknąć w katalogi i różnice w spalaniu przy 90 i 120 km/h.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano

Istotne jest równieź to V8 to silnik niskoobrotowy natomiast R6 bardzo lubi być wkręcany co oczywiście wpływa na spalanie. Miałem wcześniej 328 i żeby nią uzyskać taką dynamikę jazdy po mieście jak w V8 musiałem trzymać obroty o 1000-2000 w górę.

W trasie też ma to znaczenie. Piszemy tu oczywiście o normalnej jeździe (120-140km/h). Czasem jak naprawdę mi się spieszy to np. na krakowskiej (częste wyprzedzanie) dochodzę do 13-14l (ale wykorzystuje cały potencjał silnika :lol: ). Ciekawostką jest fakt, że w mieście 18-19l jest ciężkie do przekroczenia a np. Audi 4.2 czy MB 4.2 udawało mi się bez problemów.

Opublikowano

To się też zgadza, jak po mieście jadę "jak wszyscy", albo nawet nieco dynamiczniej, nie przekraczam 2000-2500 obr/min, przy 3000 to już wszyscy zdecydowanie zostają w tyle.

Ostatnio sobie analizuje wykresy prędkości i obrotów silnika (zrobiłem sobie takie "cóś" :mrgreen: ) z moich przejazdów i naprawdę rzadko przekraczam 2500 obr/min - jest to 0-4 % czasu pracy silnika, no chyba, że mi się spieszy lub przekraczam ok. 120-130 km/h ...

Ale jazda z małymi obrotami, to jest tez zasługa automatu, w RAV-ce mam R4 :( i można dość spokojnie nie przekraczać 2500-3000 obr/min, ale przy nieco mniejszej dynamice.

Stronka

Opublikowano

Moje BMW 750 palilo 13,7 na trasie ( do 160km/h ) i 18 w miescie. Tak jak juz wczesniej wszyscy pisali - zalezy to od stylu jazdy.

Jezdzilem w zasadzie tylko na autostradach niemieckich i trudno mi sie wypowiadac o warunkach w Polsce.

Moze to i duzo , a moze i malo ... Za komfort i zapas mocy trzeba placic.

Kolega , ktory kupil moje BMW , juz jezdi z kartka do sprzedania. Chyba go dobilo troche spalanie. On jezdzi po miescie i tylko male trasy w Polsce. Nie dziwie sie , ze nie wyrabia.

Opublikowano
Moje BMW 750 palilo 13,7 na trasie ( do 160km/h ) i 18 w miescie. Tak jak juz wczesniej wszyscy pisali - zalezy to od stylu jazdy.

Jezdzilem w zasadzie tylko na autostradach niemieckich i trudno mi sie wypowiadac o warunkach w Polsce.

Moze to i duzo , a moze i malo ... Za komfort i zapas mocy trzeba placic.

Kolega , ktory kupil moje BMW , juz jezdi z kartka do sprzedania. Chyba go dobilo troche spalanie. On jezdzi po miescie i tylko male trasy w Polsce. Nie dziwie sie , ze nie wyrabia.

Hmm... piszesz o gazie czy benzynie? To nie Ty pokazywałeś w którymś ogłoszeniu sprzedaży swojego autka spalanie rzędu 11l/100 km? :D

Pozdrawiam

Opublikowano

Nie , to nie moje ogloszenie :hand: Auto sprzedalem jesienia ubieglego roku.

Widocznie ktos ma podobne auto. O spalaniu 11 litrow juz kiedys slyszalem na niemieckim Forum BMW. Bylo tam kilku ludzi , ktorzy sie chwalili takimi osiagami nie przekraczajacymi 12 litrow na 100 km. Mnie to sie nie udalo. No moze , gdyby sie jezdzilo jak ,, ksiadz,, to moze i cos takiego wyjdzie , ale kto jezdzi 750 w takim stylu... ?