Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, niedawno wymienilem e39 na e61. Auto jest w wersji m-pakietowej i ma wiecej zalet niz wad - jedna rzecz mnie interesuje - stoi na dosc monstrualnych 18-tkach z oponami potenzy 40/245 (i przod i tyl). Jak zobie porownuje z e39, ktora latem jezdzilem na 17-tkach michelina 45/245 to tutal mam spore szumy toczenia z przodu.

Czy myslicie, ze to jest kwestia opon? Nie tylko rozmiaru ale i rodzaju. Czy moze powinienem szukac w lozyskach lub innych elementach?

Pozdrawiam, Tomek

Opublikowano

Poziom szumów toczenia opon to w głównej mierze kwestia rodzaju opon ze względu na porę roku. Nie piszesz, czy w E61 masz zimówki, domyślam się, że tak. Zimówki mają różną od opon letnich rzeźbę bieżnika i "miększą" mieszankę gumową o większym udziale kauczuku, od których niekoniecznie wymaga się niskiego poziomu szumów, a lepszą przyczepność.

Zresztą nawet w oponach na taki sam sezon a od różnych producentów są stosowane różne mieszanki i różne rzeźby bieżnika, co może skutkować i z reguły skutkuje różnym poziomem hałasu...

P.S. Dowcip z życia (kauczuk to istotny składnik używany przy produkcji opon): niezadowolony klient, użytkownik opon Stomil-Olsztyn pyta szefa działu reklamacji:

- proszę Pana dlaczego opony z Olsztyna są takie złe

A ten na to:

- bo, prze Pana te opony mają więcej kału niż czuku

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano

Jeśli to opony letnie to może mieć wpływ temperatura zewnętrzna. Mieszanka letnia w niskich temperaturach staje się twarda jak plastik.

Jak po ociepleniu nie uciszą się to mam dla Ciebie propozycję: albo zmień opony na takie jakie miałeś w E39 (Michelin z takim samym/podobnym bieżnikiem) albo się przyzwyczaj do szumu :mrgreen:...

Ja mam letnie Michelin a ojciec w Camry jakie wynalazki GoodYear WheatherWise (bieżnik w zasadzie wygląda jak letni, ale posiadają oznaczenie M+S). Jak się jedzie Camry to słychać jeden wielki szum i to tylko od opon, bo zmienia się poziom podczas zmiany nawierzchni/przejeżdżania przez fragmenty jezdni o innej nawierzchni jak łaty. Natomiast u mnie cisza jak makiem zasiał.

Jedyne

Opublikowano

Witam,

Podobnie jak Tomasz uzytkuje od niedawna e61 m-pakiet. Chcialbym nieco poprawic komfort jazdy, bo sportowe zawieszenie w polaczeniu z felgami 18' i oponami 245/40 runflat troche za mocno daja znac o wiekszosci nierownosci na drogach. Zastanawiam sie czy wystarczy zmienic opony, czy moze zalozyc felgi 17' i opony o wyzszym profilu?

A'propos szumow toczenia, w moim aucie jest cichutko, ale moze to dlatego, ze sie przesiadlem Forda Focusa?

Pozdrawiam,

Darek

Opublikowano
A'propos szumow toczenia, w moim aucie jest cichutko, ale moze to dlatego, ze sie przesiadlem Forda Focusa?

Pozdrawiam,

Darek

Na pewno dlatego :mrgreen:. Ja się przesiadłem z Hondy Civic i mam identyczne odczucia... Tam pod względem akustycznym nie do zniesienia było kręcenie powyżej 4-5 tys. obr/min... Choć czasami mi się tęskni za tym, by siedząc "na podłodze" pokonać kilka ostrych łuczków Hondzianką...

Jedyne

Opublikowano
stoi na dosc monstrualnych 18-tkach z oponami potenzy 40/245 (i przod i tyl). Jak zobie porownuje z e39, ktora latem jezdzilem na 17-tkach michelina 45/245 to tutal mam spore szumy toczenia z przodu.

A ile już te potenzy przejechały?

Z mojego doświadczenia wynika, że praktycznie każde bardziej sportowe, szerokie, niskoprofilowe opony zaczną hałasować jak już się trochę zetrą. W tej chwili mam Dunlopy SP Maxx (235/45/17) na których przejechałem jakieś 25 tys. km i też już huczą nieźle, szczególnie przy mniejszych prędkościach, a jak były nowe to były ciche.

Opublikowano

Potenza RE50 jest dobrą oponą ale trochę głośną - hałaśliwość na poziomie ponad 70dB, np. Pirelli PZero - 68 dB.

Szerokość i niska temperaturama potęgują hałas.

Dobra rada poczekać na ciepło i dopiero wtedy ocenić.

Pozdrawiam świątecznie :hand: