Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wciąż walczę z ABS-em u siebie.Tzn załącza się ABS przy prędkości poniżej 30 km/h.Po podpięciu do kompa wyrzuciło błąd tylnego prawego czujnika.Wymieniłem czujnik na nowy i dalej to sam.Następną rzeczą jaką wymieniłem było łożysko piasty z pierścieniem z którego czujnik ABS-u czyta sygnał.usterka nie ustąpiła.Sławny sterownik dałem do trzech firm w celu sprawdzenia poprawności działania.Okazało się,że sterownik jest ok.Zamontowałem sterownik z innego auta i ABS dalej załączał się w końcowej fazie hamowania tj ok 30km/h.Kontrolka na desce nie zapalała się od ABS-u info o błędzie ale po pod pięciu do kompa wciąż wyskakiwał błąd sygnału z czujnika prawy tył.Wczoraj kupiłem jeszcze jeden nowy czujnik i łożysko do piasty tył ale na lewą stronę.Po montażu łożyska okazało się,ze bieżnia z którego czyta sygnał czujnik również była uszkodzona i po wymianie wszystko było ok(myślę wreszcie).Po przejechaniu ok 5 km ABS zaczął załączać się przy każdej prędkości dodatkowo przy zdjęciu nogi z gazu podczas jazdy załącza się ASC bo szarpie autem.

Wszystkie czujniki wymontowałem i wyczyściłem.Sprawdziłem przejścia od czujników do sterownika i jest wszystko ok.

Może ktoś z Szanownego towarzystwa wie o co chodzi,bo mam ochotę polać to auto benzyną i spalić :wink:

Opublikowano (edytowane)
Nie uwierzycie co było.Kupowałem czujniki ABS-u firmy Hans Pries i okazało się,że dwie sztuki były wadliwe,bo były od sedana.Pojechałem wczoraj do ASO po czujnik i po montażu ABS śmiga aż miło.Wreszcie!!! Edytowane przez Marki
Opublikowano

Witam kolego, a pytanie mam ile kosztował zamiennik a ile w ASO orginalny?? Bo każdy boi sie kosztów orginalnych częsci a nie są takie drogie

POZDRAWIAM

Było E39 523i, E30 320i Coupe, E32 730iA, E34 540iA M-Pakiet, E34 525TDS touring X2, E38 750iA pakiet Alpina
Opublikowano
Oryginał to koszt rzędu 300-350 PLN, a za zamiennik Hans Pries życzą sobie około 160 PLN, z rabatem w InterCars 106 PLN... Więc różnica jest odczuwalna... Ja zastanawiałem się ok. tygodnia co kupić... Zaryzykowałem i zobaczymy... Dodam, że sam nie mam przekonania do tzw. zamienników i decyduję się na nie jak dotyczy to podzespołów hmm... niezbyt skomplilowanych pod względem elektronicznym...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano

Dokładnie.Oryginał w ASO 330zł a Hans Pries 115zł.

W IC sprzedawali mi te czujniki od sedana.Jak pytałem w ASO to powiedzieli,że z kombi nie jest zamienny z sedanem.

Opublikowano
U mnie po podłączeniu do komputera pokazało błąd prawego przedniego czujnika.Kolega mi wymienił na zamiennik z allegro i okazało się,że dalej jest ten błąd.Zamówił więc u Breczki oryginalny,wstawił i znowu ten błąd.Naczytałam się o tym wadliwym sterowniku ABS i to może tego wina.Nie wiem jaka jest różnica miedzy oryginalnym czyjnikiem,a zamiennikiem.Może tylko cena.
Opublikowano
U mnie po podłączeniu do komputera pokazało błąd prawego przedniego czujnika.Kolega mi wymienił na zamiennik z allegro i okazało się,że dalej jest ten błąd.Zamówił więc u Breczki oryginalny,wstawił i znowu ten błąd.Naczytałam się o tym wadliwym sterowniku ABS i to może tego wina.Nie wiem jaka jest różnica miedzy oryginalnym czyjnikiem,a zamiennikiem.Może tylko cena.

Jakość współmierna do ceny.

Opublikowano
Jakość współmierna do ceny.

Idąc Twoim tokiem myślenia oryginały, skoro są takie drogie i firmowane przez BMW nie powinny wogóle "siadać", a "siadają"... Ja wprawdzie nie jestem zwolennikiem zamienników, to jednak w przypadku czujnika ABS kupiłem Hansa Priesa za 1/3 ceny oryginału, kierując się jedynie ekonomiką... Mam na niego rok gwarancji i zobaczymy. Proponuję stworzyć nowy temat o tym jakie doświadczenia mieli Koledzy z zamiennikami czujników ABS poszczególnych marek na przestrzeni 2-3 lat... Mój zamontowany 2-3 mce temu hula póki co...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png