Skocz do zawartości

Jak rozpoznać olej silnikowy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Kupilem pare dni temu compacta (i super sie jezdzi), ale nie mam pojecia na jakim oleju jezdzi.

Moje pytanie jest nastepujace:

W jaki sposob mozna okreslic rodzaj oleju w silniku? Czy da sie to zrobic samemu, czy moze w jakims warsztacie?

Czy ktos potrafi mi poradzic?

Opublikowano
szukaj pod maską naklejki z nazwą i marką oleju
Będziesz Mógł Wyprzedzać
Opublikowano
  • Autor

No wlasnie w tym problem.. auto sprowadzone z Niemiec, ale bez ksiazki serwisowej.. A pod maska nie ma nalepki ani nic o oleju.

Nie da sie jakos po samym oleju rozpoznac?

Opublikowano
No wlasnie w tym problem.. auto sprowadzone z Niemiec, ale bez ksiazki serwisowej.. A pod maska nie ma nalepki ani nic o oleju.

Nie da sie jakos po samym oleju rozpoznac?

wymień olej i po problemie, zawsze po kupnie auta zmieniam olej obojętnie jaki by nie był, nie ufam w nic co mówi sprzedawca :lol: :twisted:

Opublikowano
  • Autor
No to wiem.. Tylko wlasnie chcialem zmienic na podobny - zeby nie zmienic syntetyka na polsyntetyk czy odwrotnie. Po prostu nie chce sobie narobic klopotow z silnikiem.
Opublikowano
No to wiem.. Tylko wlasnie chcialem zmienic na podobny - zeby nie zmienic syntetyka na polsyntetyk czy odwrotnie. Po prostu nie chce sobie narobic klopotow z silnikiem.

jaki przebieg :?: rok ...jak piszesz to pisz wiecej na temat samochodu :shock:

Opublikowano
wlej syntetyka i zobacz czy nedzie znikal jak nie to mozesz smialo latac na syntetyku poszukaj dokladnie pod maska jakis naklejek lub karteczek jak nie bylo nic kombinowane z przebiegiem to powinny byc do kazdy warsztat zaklada

PAL GUME NIE DUSZE

BMW KLUB SZCZECIN

Opublikowano
wlej syntetyka i zobacz czy nedzie znikal jak nie to mozesz smialo latac na syntetyku poszukaj dokladnie pod maska jakis naklejek lub karteczek jak nie bylo nic kombinowane z przebiegiem to powinny byc do kazdy warsztat zaklada
:duh: :duh: :duh:
Opublikowano
widze ze kolega ma pojecie ale chyba nie o samochodach i o olejach

PAL GUME NIE DUSZE

BMW KLUB SZCZECIN

Opublikowano
widze ze kolega ma pojecie ale chyba nie o samochodach i o olejach

przeczytaj co napisales :P widze jakie ty masz :shock: .....wlej syntetyka i zobacz czy nedzie znikal jak nie to mozesz smialo latac na syntetyku

Opublikowano
  • Autor

jaki przebieg :?: rok ...jak piszesz to pisz wiecej na temat samochodu :shock:

Rok 1998, przebieg 165Mm, chyba nie krecony.

Opublikowano

jeśli auto dość długo śmigało na mineralnym to po zalaniu full syntetykiem motor się rozszczelni

vanos poleci też :?