Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie ... chcę kupić e34 z nivo, nigdy nie miałem tego w żadnej bmw.

Na co zwrócic uwage ?? jak ma auto stać ?? na co patrzeć, jak zdiagnozowac itp.

525i 1991r. Islandgrün met.

525tds 1993r. Oxfordgrün met.

635 CSi/A 1981r. Zypresengrün met.

zielono mi .... 8)

Opublikowano

Cześć,

Mam u siebie NIVO i jakbym miał kupować coś z tym wynalazkiem to dobrze by było sprawdzić, czy:

1. Amortyzatory nie ciekną (1100 PLN sztuka, tylko Sachs je robi)

2. Czy regulator NIVO nie cieknie (jest nad tylnym mostem)

3. Czy tył auta się podnosi jak się go obciąży.

4. Czy auto stoi prosto jak jest wyłączone (NIVO tylko koryguje poziom, więc jak po wyłączeniu silnika [BAD] mu obsiada, to od razu sobie odpuść.

5. Czy wspomaganie działa dobrze (czy kierownica ciężko się obraca), bo NIVO i wspomaganie to w E34 układy zintegrowane.

6. Stan i ilość płynu w zbiorniczku wspomagania (jak jest na nakrętce napisane CHF 11s albo CHF 7 to ma tam być ten płyn (chyba jest pomarańczowy - poszukaj na forum hasła "CHF11s". Niestety często zamiast tego wlany jest czerwony ATF220 :(

Pozdrawiam,

Andrzej

"Gdyby wybory miałyby coś zmienić, to dawno zostałyby zakazane" - JKM

!!! ZOBACZ MOJE AUKCJE !!!

Opublikowano
ja mam w swojej nivo i ostanio robilem wymiane zalałem febi s 6161 i jest on koloru zółtego i jest to pelen syntetyczny płyn dziala ok
Opublikowano
Płyn CHF11s jest zielony , zwróć uwagę czy nie są skorodowane przewody pod samochodem ( na zgięciach), a zwłaszcza nad tylną belką !!! Są tam dwa przewody metalowo-gumowe wchodzące do regulatora , przeważnie mocno skorodowane. Cena 120 złociszy sztuka, do kupienia tylko w serwisie. Niby nic , ale w/w węże , przewody miedziane , płyn (2 litry) + robocizna i możesz być kilkaset złotych lżejszy. Na marginesie - nivo to fajna sprawa , warto mieć.