Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka wszyscy fani BMW!!

Posiadam BMW 525tds touring i wraz z nim pewien problem.

Na biegach od 2-5 często pojawiają mi się problemy z obrotami. Mianowicie gdy jadę np na 4 i mam 1800 obrotów i muszę przyspieszyć to po przekroczeniu 2 tys, obroty nagle wzrastają do ok 2400 na jakieś 1.5sek ale w tym czasie auto nie przyspiesza. Dopiero po tym 1.5sek zaczyna przyspieszać normalnie. Sprawdzałem sprzęgło i wiem ze to nie to, tym bardziej ze jeśli było by uszkodzone to działo by to się głównie na 1. A na 1 nie mam tego problemu. Czy ktoś miał podobny problem i wie gdzie leży przyczyna?

Pozdrawiam

Opublikowano
ciężki przypadek. Skoro piszesz i sprzęgle to rozumiem że to biegówka nie automat. Rozumiał bym takie objawy w automacie ale w manualu :shock:
Opublikowano
na moje oko to nie ma co to musi być wina po stronie sprzęgła. W końcu skrzynia nie ślizga tylko jak już to sprzęgło tylko że troszke dziwnie.
Opublikowano (edytowane)
na moje oko to nie ma co to musi być wina po stronie sprzęgła. W końcu skrzynia nie ślizga tylko jak już to sprzęgło tylko że troszke dziwnie.

Tylko czemu na jedynce tego nie ma? Da się jakoś naciągnąć linkę od sprzęgła, może ona jest luzna?

Edytowane przez SparkSon
Opublikowano
zaciągnji ręczny mocno włącz bieg 4 lub 5 i zobacz czy sprzęgło sie ślizga czy silnik gaśnie i masz odpowiedz w jakim stanie jest sprzęgło, jak silnki będzie pracował dalej to sprzęgło jest do roboty a jak zgaśnie to sprzęgło jest ok pozdrawiam
Opublikowano
zaciągnji ręczny mocno włącz bieg 4 lub 5 i zobacz czy sprzęgło sie ślizga czy silnik gaśnie i masz odpowiedz w jakim stanie jest sprzęgło, jak silnki będzie pracował dalej to sprzęgło jest do roboty a jak zgaśnie to sprzęgło jest ok pozdrawiam

robiłem to trzymając hamulec wciśnięty, silnik gaśnie.

Opublikowano
linki tam nie masz. To układ hydrauliczny. Nad nogami masz pompkę a przy skrzyni jest siłownik. Nic nie naciągniesz jedynie odpowietrzysz. Ale jak byś miał zapowietrzone to by ci nie wysprzęglał wcale.