Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Temat ten jest kontynuacja postu ktory niedawno zalozylem - http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=74510 - lecz niestety nikt nie potrafil odpowiedziec jakie moga byc przyczyny dziwnego zachowania sie silnika po nagrzaniu.

W dniu dzisiiejszym odwiedzilem jednego z lepszych lektromechanikow w moim miescie. Podlaczyl samochod pod komputer (pod jedno i drugie zlacze diagnostyczne) i w kazdym z przypadkow wyszly takie bledy:

65 Czujnik polozenia walka rozrzadu - walek rozrzadu wlotu - sygnal niezrozumialy

123 Pole rozpozn. chlodzenia - przerwa/zwarcie

18 Czujnik polozenia walka rozrzadu - walek rozrzadu wylotu - sygnal niezrozumialy

Wykasowac bledy idzie lecz tylko do kolejnego odpalenia silnika - pozniej bledy powracaja...

Czy ktos jest w stanie wypowiedziec sie w tej materii?

Jestem laikiem w takich tematach wiec mam pytanie - co maja czujniki polozenia walka rozrzadu do odpalania i dlawienia sie silnika TYLKO kiedy jest cieply, kiedy zostaje ponownie odpalony po rozgrzaniu?? (zaznaczam ze kiedy go od zimnego pierwszy raz odpale to moge tak jezdzic godzinami i jest wszystko OK, problem pojawia sie dopiero kiedy silnik wygasze jak jest rozgrzany i odpale ponownie... )

Prosze o sugestie

Pozdrawiam

Opublikowano
u mnie wymieniałem czujnik położenia wałka rozrządu. Objawy były takie ze czasami falowały obroty (rzadko), totalny muł do 3 tys obrotów. Przy okazji wymiany termostatu mechanik wsłuchał się w pracę silnika - był taki metaliczny stukot jakby wtryskiwaczy i od razu powiedział, że wg niego to czujnik. jak jeszcze potwierdziłem mu objawy to był juz pewny. Podpiecie pod kompa i wywaliło błąd. nie do wykasowania jesli czujnika sie nie wymieni. na drugi dzień dotarł zamówiony czujnik 350 zł i auto ożyło :twisted:

montrealblau metallic

http://images32.fotosik.pl/159/5915b878132dde91.jpg