Skocz do zawartości

Jak szybko powinien sie rozladowywac akumulator w bmw e34 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, mam bmw e-34 z 91 roku automat,

cos mi sie zdaje ze gdzies uciekaja prady, tzn akumulator sie nie doladowuje albo rozladowuje czasami , gdzies moze cos zwiera albo cos, bo jak jest zima teraz i zgasze samochod i nastepnego dnia rano chce odpalic i przykladowo z 10-15 razy sproboje pochechłać go to akumulator juz jest praktycznie rozladowany, jest to mozliwe ze tak szybko ?

pozdrawiam

Opublikowano

1. Ile jeżdzisz i na jakich odcinkach

2. Ile latek ma akumulator

3. Jakieś 2-3 miesiące temu był podobny temat (w E38) i było trochę rad itp

4. 10-15 razy po ile sekund ?, czy 10-15 obrotów (jak je liczysz ? 8) )

5. Garażujesz pod chmurką, czy w ogrzewanym garażu ?

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

1. no powiedzmy ze glownie po miescie, tak odcinki po 20 km, np. jezdzilem z 2 razy w ciagu dnia po 15 km i nastepnego dnia mialem taki problem, w trasy jak na razie nie jezdze

2. akumulator trudno powiedziec, bo kupilem samochod 2 miesiace temu, gosciu zapewnial ze akumulator jest prawie nowy ( ale w sumie o innych rzeczach tez zapewnial i nie byla to prawda), ale probowalem na innym akumulatorze i podobnie, lecz mogl by dosc stary juz, moze ta beemka dosc duzo pradu potrzebuje

3. nie moge za bardzo znalezc

4. no tak z 10-15 razy po 5-12 obrotow, tak mi sie zdaje ze cos kolo tego, no powiedzmy ze tak z 10-15 sekund krecenia, raczej nie dluzej,

5. garazuje pod chmurka

Opublikowano
Uważam ,że akumulator do wymiany...Jak chcesz sprawdzić pobór prądu...Wyłącz wszystko odłącz akumulator -a jak będziesz podłanczał zobacz czy nie ,,iskrzy; czyli niema lewego poboru prądu. :hand:
Opublikowano
zobacz czy pojemnosc akumlatora a przede wszystkim prad rozruchu jest taki jaki powinien byc w twoim modelu.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano

przy samochodzie bede w piatek to sprawdze, bo nie mam mnie w domu , ale zdaje mi sie ze bedzie iskrzyc bo alarm sie od razu zalaczy jak bede podlanczal akumulator, ale moze go wylacze, w kazdym badz razie patrzylem juz alternator to dochodzi 14,4volta, wiec ladowany jest dobrze, mialem wymieniany ten pasek odpowiedzialny za ladowanie (wspomaganie kierwownicy itp) bo poprzedni byl calkiem luzny na maksa i mozliwe ze akumulator byl nie doladowywany, moze tez przez to cos sie popsul troche ?

teoretycznie podczas popostoju na wylaczonym pobor z akumulatora jest 0,2 ampera czyli takie tam pierdulki ponoc sa, podczas odpalenia nie pamietam chyba wzrastalo do 1,2ampera, ale nie chce mowic za bardzo bo nie pamietam, w kazdym badz razie dobre byly paremetry, moze faktycznie akumulator, (bo mi tez skrzynia fiksuje - automat, a slyszalem ze do automata trzeba miec dobry akumulator) acha i np. w tylnich drzwiach od pasarzera tak jak by silownik nie dzialal, bo nie otwieralo i zamykalo zamka jak pikalem centralnym, a jak wsadzilem ten sam akumulator ale naldowany to zaczelo dzialac, nie wiem co to ma za znaczenie czy ten akumulator, czy akurat zbieg okolicznosci, a moze byc tak ze jak akumulator jest juz wyjechany, to jak go w dzien naladuje, jezdze sobie nim i wszystko ok, a rano proboje odpali i akumulator juz slaby, to by sie przez noc przez np. zimno rozladolywal juz bo nie trzyma dobrze ?

Opublikowano
Po pierwsze sprawdz aku, może jest jedna cela spalona. W punkcie gdzie sprzedają aku to Ci sprawdzą na odpowiednich przyżądach.

Jest:

F45 2016r oraz e61 2005r

Były:

E38 740d 2000r

E90 320d 2005r

525 tdsA '95 Chip na 172 KM

Kawasaki ZX-12R '04 na Power Comander III

740iA '93;

Pozdrawiam

Michał

Opublikowano

To słabo szukałeś ;) :

http://autobmwklub.triger.com.pl/forum/viewtopic.php?t=5932

0.2A - to tak przy górnej granicy dopuszczalności ... Raczej przyczyną, nie jest zbyt duży prąd.

Akumulator powinien mieć wybitą datę produkcji (często jest nawet wytapiana w obudowie).

Jak przez pierwsze "kręcenia" Ci szybko kręci, to raczej nie będzie padnięta cela - wtedy przeważnie od początku ledwie kręci.

10-15 razy to jest dość sporo dla aku może za krótko kręcisz (z tego co mówisz to tak wynika) - pokręć parę razy, ale "porządnie" 4-6 sek (max. 10sek)

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ciekawa są dla mnie jeszcze dwie rzeczy:

1. seryjnie powinieneś mieć akumulator 85Ah, jaki masz? jak masz mniejszy, to no comments... (odradzam niefirmówki, doradzam BOSCH, CENTRA)

2. co masz nie tak z silnikiem, że musisz tyle kręcić? po podgrzaniu powinien szybko chwycić

natomiast, jeżeli zmierzyłeś, że masz 14,4V ładowania, to od tego możemy się już odczepić - jest jak najbardziej prawidłowe

stary akumulator może ładnie kręcić latem, ale niestety w ujemnych temperaturach traci większość pojemności (właściwości rozruchowe)

nowy akumulator też oczywiście traci w ujemnych temperaturach właściwości rozruchowe, ale są to pojedyncze procenty pojemności, więc praktycznie niezauważalne

Kai
Opublikowano

z tego co mi sie zdaje to mam 87Ah ale jeszcze to sprawdze, w kazdym badz razie nie jest firmowy, tylko jakis badziew

co do tego krecenia to generalnie rozrusznik jest slaby i sie czasami bendiks sliska, generalnie nie musze tak duzo razy probowac, tylko tym razem brachol odpalal, pokrecil troche, potem sie paliwo skonczylo i krecil dalej bo nie wiedzial o tym ze nie ma paliwa i sie zapowietrzyl

Opublikowano

Witam

Mam obecnie akumulator 65 Ah, który ma już 3,5 roku i pada (czasami mam i miałem problemy z rozruchem na mrozie)

Piszesz Kai, że seryjnie powinien być 85Ah, czy codzi tu tylko o diesle? Właśnie miałem kupować 72Ah i zbaraniałem. Wystarczy mi 72 czy nie kombinować i kupić 85?

pozdrawiam

Opublikowano

Witam ja tez mam akumulator 65ah i tez ma juz troche latek.

Wiem ze seryjnie powinien byc 85ah. Tylko w sklepie dowiedzialem sie ze rozne firmy roznie podaja ta wartosc przynajmniej tak wychodzi z tabelek.

Jeszcze do mojego modelu moze byc podobno ten 65ah ale juz do wiekszych silnikow np 5 litrowych E32 juz 85 ah.

Komu tu wierzyc?

Co firma to inne zalecenia.

W sklepie tez proponowali cos pomiedzy 65 ah a 85 ah juz sam nie wiem.

E32 730 LPG

KUPIĘ ŁADNE ZADBANE E38 735 LUB 740 rocznik '96;'97. PROSZĘ O KONTAKT NA PW.

Opublikowano

Pojemność akumulatora, nie aż tak wielkiego znaczenia, oczywiście w granicach rozsądku. Jedynie, jak ktoś garażuje pod chmurką, lub/i rzadko jeżdzi itp. dobrze aby miał większy akumulator, Jak ktos garazuje (chodzi o odpalanie w niskich temperaturach) i codziennie jeżdzi, to akumulator może dać spokojnie mniejszy niż nawet zalecane - oczywiście nie przesadzając - jak jest zalecany np. 75Ah, to spokojnie i 60Ah sobie poradzi. Jakieś +-20% od zalecanego nie powinno w niczym przeszkadzać (jednynie uważać na wymiar !).

Jeżeli wiemy też, że mamy np. "wiekowy" samochodzik i ma często problemy z odpalaniem (po za akumulatorem ...) to też lepiej dać większy aku.

A bajki, że za duży akumulator nie można dawać, bo nigdy alternator go nie naładuje ... jak nie naładuje dużego, to i z małym sobie nie poradzi. Jedyna różnica, że większy będzie trzeba rzadziej doładowywać (np. zamiast co 2 tyg. to co 3 tyg. :))

Stronka

Opublikowano
... Komu tu wierzyc?

Co firma to inne zalecenia.

W sklepie tez proponowali cos pomiedzy 65 ah a 85 ah juz sam nie wiem.

Bierzesz instrukcję do BMW, a nie jakieś tam katalogi i już po problemie ...

W katalog firmy z akumulatorami, wpisują taki jak mają w produkcji, a że np. nie mają większego niż np. 65Ah (lub o odpowiedniej biegunowości, czy wymiarach), to taki wpisują i już.

U Ciebie ma być 75Ah, a w 750i - 85Ah

Stronka

Opublikowano
ja bym jeszcze sprawdził alternator jego ładowanie kumpel kiedyś też myśłał ze to winna akumulatora kupił nowy akumulator i długo nie najeździł - okazało się ze poszły diody w alternatorze

Mrówa

Harce na gitarce oraz speed

Opublikowano
U Ciebie ma być 75Ah, a w 750i - 85Ah

Dzieki za informacje.

Jeszcze nie tak dawno wrzucilem na 1 dzien 100 Ah i myslalem ze na rozruszniku pojade tak dobrze krecil.

Najlepiej zalozyc taki jaki jest w instrukcji (ktora musze jak najszybciej nabyc :) )

E32 730 LPG

Opublikowano

Jak zapewne wiesz - po polsku nie ma instr. do E32 :(

A jak się do mnie uśmiechniesz, to mam skanik angielskiej ;)

Stronka

Opublikowano

Niestety wiem ze po polsku jeszcze niem albo nigdy nie bedzie.

:D :D :D :D :D :D :D czy tak wystarczy :)

E32 730 LPG

Opublikowano

:D

Przypomnij mi się jutro rano na GG, to Ci wystawię na serwerku ;)

Stronka

Opublikowano

moj akumulator jest chyba do kitu jednak, stal pod golym niebem samochod przez tydzien nieruszany nic a nic, nawet nie otwierany z podlaczonym tylko alarmem, ale niedawno mierzylem pobor pradu na wylaczonym to mial 0,02A, czy to mozliwe zeby przez ten tydzien na maksa sie rozladowal ?

skoro pojemnosc ma 88Ah,co prawda nie wiem czy byl w pelni naladowany czy nie, w kazdym badz razie sie rozladowal

Opublikowano
Nie powinien się rozładować pod warunkiem, że był dobrze aładowany, ale jak nie wiesz czy był dobrze naładowany, to trudno powiedzieć. Na dworze jest zimno, przy kliku stopniowym mrozie pojemność akumulatora zmiejsza się do ok. 60-70% "normalnej" pojemności.

Stronka

Opublikowano
wlozylem wczoraj ok. 22:00 do pelna naladowany akumulator, samochod stal przez noc na dworze, z zalaczonym alarmem i rano proboje odpali, po jakis 10 minutach (czyli z 15 probach) chechlania akumulator wysiadl calkiem rozladowany, w sumie chechlanie nie bylo dlugie bo w 60% przypadkach bendiks mi puszczal zaraz na poczatku prawie
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
ponoc tds potrzebuje dokladny prad rozruchowy ? i kumpel mial popsuty tak akumulator ze wszystko dzialalo tylko podczas odpalania sie rozladowywal, bo cos nie tak bylo z tym pradem rozruchowym, duzo probowal pobrac a akumulator byl tak popsuty ze nie mogl tego dostarczyc i sie rozladowywal, ktos cos wiecej moze doradzic ?