Skocz do zawartości

1.6l czy wyciac katalizator? - wazne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czesc!

mam pytanie!

doszedlem do wzniosku ze nie bede zmienial wydechu bo szkoda mi na to kasy jak i tak auto sprzedam za rok za grosze pewnie to nie bede do niego az tyle dokladal a zostanie wiecej na moja ukochana 525 czy tez 530;D

a więc sprawa sie ma tak ze za 2 tygodnie daje auto do malowania maska i takie tam duperele i pomyslalem ze moze by tak wyciac katalizator bo i tak juz pewno nie działa a tylko obniza moc, ale zastanawiam sie tez czy przy tak małym silniku niestety nie obnizy to mocy bo wydaje mi sie ze przy tym siliczku wlasnie musi byc jakies cisnienie w rurze wydechowej zeby jakos szlo te auto. tlumik mam walkera to nawet ladnie chodzi jak go przygazuje. czekam na jakas sensowna odpwoeidz goscia co sie zna na tym:)

bmw 4 life
Opublikowano
a po czym stwierdziłeś że nie działa Ci kat ???
Opublikowano
wydaje mi sie ze przy tym siliczku wlasnie musi byc jakies cisnienie w rurze wydechowej zeby jakos szlo te auto

bardzo ciekawa teoria :duh: no a tak powaznie katalizator jest zlem koniecznym w aucie niestety wymuszaja go przepisy i normy, obniza moc auta i podwyzsza spalanie, ale w stopniu bardzo nieznacznym. Kiedys w tv byl test na hamowni u chojnackiego seata leona z katem i bez... roznica byla chyba 0,5 - 0,7 KM na korzysc oczywiscie auta po likwidacji katalizatora takze Szanowny Kolego jego wycinka w Twojej bawarce poprawi twoje samopoczucie ze cos tam przybylo pod maska ale na pewno nie poprawi to osiagow Twojego auta pozdrawiam

Opublikowano

bardzo ciekawa teoria :duh: no a tak powaznie katalizator jest zlem koniecznym w aucie

Jak kolega tak bardzo lubi wdychać niespalone cząstki benzyny.......... no comment

Całe szczęście, że niemcy nie wpuszczają już gratów bez katalizy do niektórych miast - mam nadzieje, że i u nas kiedyś UE wymusi stosowanie norm czystości spalin i nie będzie już złomu, który spala więcej oleju na 100km niż benzyny - taka konkluzja odbiegająca od tematu.

Pzdr

Opublikowano

"Kiedys w tv byl test na hamowni u chojnackiego seata leona z katem i bez... roznica byla chyba 0,5 - 0,7 KM na korzysc oczywiscie auta po likwidacji katalizatora"

Ale w tym tescie sprawdzano zapewne po prostu jak zachowuje sie silnik z DOBRYM katalizatorem i bez niego.U kolegi ktory zalozyl temat przyrost mocy moze byc duzo wiekszy bo przeciez watpie zeby mial przebieg mniejszy niz jakies 100-150 tys km czyli katalizator do wymiany i nie przepuszcza juz tyle co fabryczny.A wiec po wycieciu katalizatora moze byc znacznie odczuwalny przyrost mocy.Przynajmniej w mojej 325 byl odczuwalny po wycieciu.Teraz jedynie moze wstawilbym w miejsce po katalizatorze dodatkowy tlumiczek bo podobno to lepiej dla pozostalych wydechow.

Katalizator (szczegolnie zapchany)bardzo wycisza wydech.U mnie po wycieciu kata samochod stal sie nagle dosc glosny i po jakims czasie wymienilem ostatni tlumik,bo wtedy okazalo sie ze jest juz wewnetrznie wypalony.

PS.jesli masz kata ceramicznego to pamietaj ze jest on troche warty a wiec cala operacja moze obejsc sie za darmo jesli spawacz wezmie kata w rozliczeniu(jesli wie gdzie to sprzedac za dobra kase).Ja od swojego majstra dostalem jeszcze 50 zl a moj szwagier 80 zl bo jego kat byl mniej wypalony(oczywiscie w 2.5 litrowce kat jest wiekszy wiec i drozszy niz w twojej).

Opublikowano

Jeśli chodzi o kata to zabieraj ze sobą po wycięciu

ja wymieniłem cały wydech i jeszcze mi zostało za katalizator

zabrałem go z warsztatu gdzie wymieniali mi wydech i sprzedałem na allegro za 450 zł więc jeszcze na dobre piwko mi zostało

a co do tematu to w mojej 316 M40 nie wiele to zmieniło pozatym że przestała brzęczeć

Opublikowano

no wlasnie mi to brzeczy wiec dlatego chce to wywalic bo po co mi cos co nie działa a dodatkowo jesccze mnie denerwuje. co do wypalonego tlumika to tylko mnei to zmusi zeby wkonuc kupic sobie jakis sportowy. dzieki za informacje. glownie chodzilo mi o to czy czasem mi moc nie spadnie jak go wytne no ale koledzy mowia ze nie zmienilo to za wiele na pozytywnie a juz wogole na negatywnie wiec przy malowaniu wstawie tam kawalek rury i bedzie gitaRRa

tak sobie mysle ze autko sobie lzej pooodycha:D

jakby miał ktos jescze cos do oweidzeneina na ten temat to chetnie poczytam

bmw 4 life
Opublikowano
aktualnie poruszam sie tez wlasnie 316 z 90 roku. miala kata i smierdzialo czasami na swiatlach. wycialem starego 18 letniego !!!!!! dziada i wstawilem strumiennice w ksztacie kata. mocy nie przypylo, spadku mocy tez nie zauwazylem. dzwiek lekko bardziej rasowy sie zrobil ale "lekko". kata sprzedalem znajomemu za 350 od reki a na allegro inni znajomi z osiedla sprzedawali po 500-550 wiec jezeli komus zalezy kasie to niech smialo wystawia na allegro bo idzie to jak swieze buleczki :8)