Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Zapaliła mi się kontrolka od hamulców na wyświetlaczu - na czerwono wykrzyknik w sześciokącie. Mam dylemat, ponieważ klocki wyglądaja na dobre, z przodu są nowe, ale z tyłu też dosyć grube. Czy to może być zbyt niski poziom płynu hamulcowego?
Opublikowano

higroskopia to absorbowanie wody, więc nic dobrego

a płyn trzeba sprawdzić natychmiast, zanim sie zajrzy do forum przecież po to są ostrzeżenia w różnych kolorach klocki świecą się na pomarańczowo - powinieneś zwrócić uwagę, a na czerwono - musisz zobaczyć co się dzieje

Opublikowano
Autka jeszcze nie zarejestrowałem, więc stoi na strzeżonym, dlatego pytam na Forum :wink: Sądziłem, że to kontrolka od zuużycia klocków, jednak po ich oglądnięciu te z tyłu wyglądają jak z przodu, gdzie są praktycznie nowe. Pozostaje albo zbyt mały poziom płynu hamulcowego (wymieniam razem ze wszystkimi płynami) lub niezałożone czujniki do któryś z klocków. Dam znać co było nie tak.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
albo czas wymiany,może płyn stracił już właściwości higroskopijne?

Oooo, to by było cudowne, gdyby płyn hamulcowy stracił właściwości higroskopijne... wtedy nie trzebaby go było wymieniać. Higroskopia to zdolność absorbcji wilgoci (wody). W wyniku tego zwiększa się możliwość kompresji płynu i zmniejsza temperatura wrzenia, czyli najgorsze, co może być. Tego nie da się wyeliminować niestety, dlatego płyn się wymienia.

A koledze _Kris_ polecam zakup/ściągnięcie instrukcji obsługi. W temacie problemu bezpośrednio się już nie wypowiadam, bo koledzy byli szybsi.

Kai
Opublikowano
A koledze _Kris_ polecam zakup/ściągnięcie instrukcji obsługi. W temacie problemu bezpośrednio się już nie wypowiadam, bo koledzy byli szybsi.

Instrukcję obsługi przeglądam zanim zadam jakiekolwiek pytanie. Problem polega na tym, że odpowiedź nie jest oczywista i wykrzyknik w sześciokącie może oznaczać jednocześnie dwie rzeczy - sprawdzić płyn hamulcowy i sprawdzić klocki hamulcowe. To drugie jest też oznaczane oczywiście jako sam sześciokąt na pomarańczowo. Z resztą w innym topicu na tym Forum obok mojego rozwinął sie temat użytkownika, któremu pojawiła się informacja taka sama jak mnie, tylko ja mam problem z płynem, a kolega z klockami. Stąd moje wątpliwości, cóż E39 to drogie w utrzymaniu autko i nie chciałbym popełnić jakiś błędów, które wpędzą mnie w koszta, wolałem zapytać i się upewnić. :wink: Pozdrawiam.