Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!!!

Koledzy potrzebuje pomocy.

W bmw e36 sedan mam centralny zamek, który działa tylko z kluczyka.

Chciałbym kupic centralkę i pilot i podłączyć to żeby otwierało się z pilota.

Może ktos z Was już to robił i może to szczegółowo opisać???

Tzn jakią centralke najlepiej kupic (niechce alarmu tylko samo otwieranie z pilota).

Jak to podłączyć w jakie kable się wpiąć i gdzie???

Chiałbym aby samochód otwierał się z pilota iżeby przy tym podłączyć tez kierunkowskazy.

Pozdrawiam!!!

Prosze o poradę!!!

Opublikowano

WItam

Na elektrodzie wszystko ładnie opisane. Generalnie najwygodniej skorzystać z wejść 24 i 25 modułu centralnego przeznaczonych do sterowniania z alarmu Alpina, który to w praktyce w mało którym e36 się znajduje. Żadnego kombinowania, lekka tylko niedogodność, że sterowanie z +12V jest rzadziej spotykane niż z masy i często odbiorniki z pilotów trzeba wyposarzać w dodatkowe przekaźniki.

Cała operacja jest szybka i raczej bezproblemowa. Gdyby nie kombinować, to można całość założyć w godzinkę z czystym prowadzeniem kabli i dobrym zamocowaniem dodatkowego modułu.

Ryglowanie polega na podaniu jednocześnie +12V na oba styki (np. przez dwie diody prostownicze).

U siebie mam zrobione zamykanie z ryglowaniem i otwieranie z pilota.

Natomiast nie wiem jak mogę podłączyć aktywowanie alarmu. Może ktoś podpowie? Kilka dni samemu szukałem pinu do włączania alarmu, ale szybko zrezygnowałem. Podając +12V/0V przez rezystor na kolejne styki wtyczek modułu centralnego i alarmu skutkowało totalnie dziwacznym zachowaniem autka. Skończyło się na odpinaniu akumulatora i resetowaniu wszystkiego bo po prostu zgłupiał...

pozdrawiam

--

Krzysztof 'kesek' Palenta