Skocz do zawartości

INPA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok,dzięki za pomoc.fajnie ze jest to forum i ktoś kto pomoże dla laików...pozdro.

PS. mam teraz tak:wszystko ok?

Windows XP Version 6.1 Build 7601

Installing OBD driver...

SubKey 'SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Serial' allready exist !

Reading values of the key ...

Value Type = 1 Expected = 1 Ok

Value Start = 1 Expected = 1 Ok

Value Group = Extended base Expected = Extended base Ok

Value ErrorControl = 0 Expected = 0 Ok

Read value 'Tag' failed !

Value ForceFifoEnable = 1 Expected = 1 Ok

Value RxFIFO = 8 Expected = 8 Ok

Value TxFIFO = 8 Expected = 8 Ok

Value PermitShare = 0 Expected = 0 Ok

Value LogFifo = 0 Expected = 0 Ok

All done.

Press any key to continue ...

• Odpowiedzi 3,2 tys.
  • Wyświetleń 1,2 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
ma ktos jakies dobre spolszczenie albo zangielszczenie INPA 5.0.1 ?

Jak chcesz aby ktoś Ci wysłał to napisz gdzie. Ja mam, ale chodzi Ci o MENU czy sterowniki pliki IPO :!:

Opublikowano
ma ktos jakies dobre spolszczenie albo zangielszczenie INPA 5.0.1 ?

Jak chcesz aby ktoś Ci wysłał to napisz gdzie. Ja mam, ale chodzi Ci o MENU czy sterowniki pliki IPO :!:

a masz takie tlumaczenie na angielski, aby bledy tez byly po angielsku ?

Gdyby człowiek nie korzystał z doświadczeń innych, to każde kolejne pokolenie, zapewne do chwili obecnej, uczyłoby się łupać kamień...

BMW 330Ci Sport - Moje BMW E46 330Ci Sport<---

BMW 320Ci - -->Moje BMW E46 320Ci<--

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jak jest sterownik czytany po angielsku, to błędy też powinny być po angielsku, ale niestety nie jest to regułą, jak chcesz to napisz mi adres e-mail na PW to wyśle całą

INPE, tylko sobie podmienisz w EC-APPS, napisz jaką 5 czy 3(16bit) i jakie masz BMW i rocznik? , INPA po angielsku to tak do 2007, jak masz EA-90 to ona jest po Niemiecku, ale zamieniając INPY (bywa w całym zestawie EA-90) można mieć po angielsku, tylko nie wiem, musze sprawdzić czy trzeba wymieniać pliki ( prg) w ediagas\ECU, ale też mam po spakowaniu to jakieś 60MB można e-mailem a INPA to jakieś 30MB więc to tylko dwa maile :D

Opublikowano

panowie a jest jakiś inny program do bmw po polsku?

bo z tą inpą sami wiecie jak jest...

Opublikowano

Inpa kontaktuje sie z autem przez "program" (a raczej interface programistyczny) edibas i sa inne programy tez uzywajace tefo interface. Do logowania pracy silnika ja uzywam "testo" (opisalem to w watku jakims pod katem hamowni akurat)-program napisal koles z forum bimmercostam angielskojezycznego. Tez jeden z userow tego forum napisal wlasny i zaprezwntow w watku + filmik jak uzywac ale nie znajde z komorki ci teraz linka. Do rzeczy ttpu adaptacje itp niczego innefo poza inpa nie zmam

Przemek

400ps/830Nm ( a było tylko 235 :D)

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=299251

Opublikowano

nie potrzebuje niczego specjalnego.

kasowanie podstawowych błędów itp...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
nie potrzebuje niczego specjalnego.

kasowanie podstawowych błędów itp...

Ale działa Ci ta inpa, czy nie, przecież czytanie błędów to tylko wciskasz po uruchomieniu sterownika F4, później F1 a jak usunąć błędy to F2 tyle ci wystarczy, powrót do początku lub zamknięcie to zawsze F10 nic się nie stanie, możesz, podejrzeć jeszcze Status F5, cofasz się zawsze F10, i to dla Ciebie wszystko,

(podczas uruchomiania sterownika może pokazywać komunikat o niezgodności języków to wciskasz tylko OK)

PS jak masz inpe 5 i bmw e46 to możesz mieć po Polsku test całego samochodu, czytać błędy i możesz je kasować,

jest tutaj http://chomikuj.pl/Dinpl/BMW/INPA+5.06+EXX+updateFX++na+WIN+64bit++32bit plik się nazywa Test modułów PL dla BMW e46 w inpie 5.06.rar

(darmowo bez logowania) przy okazji można pobrać tłumacza plików IPO DecodeIpo13022011 dla INPY i mieć INPE po Polsku całą :lol: :cool2:

Sciągnij rozpakuj będą tam dwa pliki E46.ipo i E46.txt zapisz je w folderze C:\EC-APPS\INPA\ sgdat te dwa, zastąp te istniejące (tylko nie ORI).

Jest też E46.ENG ten zapisz w C\EC-APPS\INPA\ cfgdat zmień i zastąp to menu dla e46 po Polsku uruchamiasz klikając na TEST MODUŁÓW w E46

Można nawet uruchomić skrót z pulpitu dla tego testu, instrukcja:

-idziesz do C:\EC-APPS\INPA\BIN szukasz pliku INPALOAD.exe (exe ukryte) klikasz prawym myszki na niego, szukasz wyślij do Pulpit (utwórz skrót)

-masz skrót na pulpicie INPALOAD-skrót

-klikasz na niego prawym myszki, otwiera się zakładka, klikasz Właściwości

-otwiera się okienko (w zakładce skrót) w ramce Element docelowy dopisujesz E46.IPO wygląda to tak (C:\EC-APPS\INPA\BIN\INPALOAD.exe E46.ipo)

-klikasz OK Gotowe masz ten test od razu i to po Polsku Niestety błędy są po niemiecku ale są numery błędów i lub cały test zapisuje się w:

C:\EC-APPS\INPA\BIN pliku na_id.tmp otwiera się go jako notatnik, kopiuje się i do Internetu google tłumacz

-można zainstalować AdbeRdr950_pl_PL i PDFCreator-1_7_1_setup i jest drukarka do formatu PDF klikasz tylko F9 drukuj a później Moje dokumenty i internet

Zaznaczam tylko dla INPY 5 (dla każdej) (oczywiście można skróty robić dla dowolnych sterowników plików IPO np.: EXX lub TD-530_E)

Edytowane przez Din76

Opublikowano

niby wszystko działa ale jak wchodzę w sterownik poduszek to wywala jakiś błąd i cofa mnie do tyły czyli do początku...

mam bmw e 60 05rok

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
niby wszystko działa ale jak wchodzę w sterownik poduszek to wywala jakiś błąd i cofa mnie do tyły czyli do początku...

mam bmw e 60 05rok

Pewnie masz za starą INPE i nowsze tłumaczenie na Polski w menu niż sama INPA, załatw sobie nowszą, a najlepiej jak masz już działającą to Update do nowszej wersji, i powiem Ci że robi się ja jednym kliknięciem, sama się nadpisuje, na WIN XP może być EA-90 spróbuj ale jest po niemiecku, lub coś takiego jest po angielsku INPA_5.02_Updated , Mógłbyś spróbować Tool32, ale raczej na tym etapie nie dasz sobie rady,

Spróbuj z innego BMW np. z E70 , może w tłumaczeniu jest błąd, dlatego Ci nie łączy,

Zrób tak , otwórz plik w C:EC-APPS\cfgdat plik E60.ENG (otwórz w notatniku)i zobacz czy jest tak tam gdzie Airbag tak jak ja mam może brakować przecinka i nie odczyta :

[ROOT]

DESCRIPTION=E60 V1.31

ENTRY= EXX,Totalna diagnoza,

ENTRY= TD--530_E, Totalna Diagnoza,

[ROOT_SICHERHEITSMODULE]

DESCRIPTION=Bezpieczeństwo

ENTRY= ACSM,Airbag ACSM,

ENTRY=,,

ENTRY= SIM,Moduł informacji o bezpieczeństwie,

ENTRY= SFZ,Element sterujący podłokietnika,

ENTRY= SZL,Element sterujący kolumny kierownicy,

ENTRY= STVL,Drzwi przednie lewe elektr.+element sterujący,

ENTRY= STVR,Drzwi przednie prawe elektr.+element sterujący,

ENTRY= SBSL,Element sterujący B słupek lewy,

ENTRY= SBSR,Element sterujący B słupek prawy,

Spróbuj uruchomić EXX totalną diagnozę i zrób identyfikacje, (możesz też czytać błędy i kasować) po, zobacz czy odczytało moduły bezpieczeństwa, jak nie masz w menu do dopisz tak jak jest pokazane ENTRY= EXX,Totalna diagnoza, jak ich nie odczyta, to stara INPA lub jakieś braki w niej lub uszkodzone sterowniki :cool2:

Opublikowano

przez inne modele też nie idzie...

zrobiłem to co radziłeś i teraz mam inny komunika:

C:\EC-APPS\INPA\sgdat\MRS5.ipo(1) : error I300: Error opening object file

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

wskazuje na dwa pliki mrs5.ipo w folderze inpa/sgdat sprawdź, a może być tylko jeden, tylko mnie zastanawia, nie mam e60, czy ty czasem nie powinieneś się łączyć przez ACSM.ipo to jest airbag dla e60, e70 przynajmniej tak jest u mnie, sprawdź czy masz takie pliki w inpa/sgdat ACSM.IPO lub ACSM3.IPO one są z 2005roku wystarczy ten pierwszy ACSM.IPO

mrs5.IPO to raczej e87 i e90 jak tylko w tych modelach pokazuje się komunikat to nie ma wpływu na e60, po zamknięciu i ponownym uruchomieniu powinno być OK

-sprawdź czy czasem ACSM.IPO też nie masz podwójnie :!:

Opublikowano

słuchaj w inpa/sgdat nie mam żadnego z tych: mrs5.ipo, ACSM.IPO, ACSM3.IPO

może tu jest problem z moim sterownikiem od poduszek...?

Opublikowano
A o mnie pamiętacie Panowie ?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
słuchaj w inpa/sgdat nie mam żadnego z tych: mrs5.ipo, ACSM.IPO, ACSM3.IPO

może tu jest problem z moim sterownikiem od poduszek...?

To już znalazłeś dlaczego nie możesz się połączyć z poduszkami, musisz zainstalować nowszą INPE dla Ciebie najlepsza jest INPA_502_Update jest po angielsku i są sterowniki z (z końcówką IPO w sgdat ) z nowszymi do nowszych modeli plikami, pewnie w Ediabas \Ecu też Ci brakuje, żeby nie wiem co to się nie połączysz.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Witam,

proszę pomóżcie mi rozszyfrować te błędy, z mojego m54b25. Dzięki wielkie

http://images61.fotosik.pl/926/1a2ac67d6c4dae35m.jpg

M54 błąd 8

8 Przepływomierz powietrza (HFM)

62 Układ wtrysku powietrza wtórnego -Przełączanie zaworu

znajdź gdzieś listę błędów ECU i po numerach będziesz wiedział, ja taką mam. Przepływomierz to tylko DIS, w INPIE tylko mierzy ilość powietrza i podgląd wartości bierzących!

Opublikowano
Din76 dzięki wielkie, za odpowiedź, postaram się poszukać tej listy, masz rację będzie łatwiej. Powiedzcie mi jeszcze co zrobić z błędem 62, no i koniecznie co zrobić z przepływką, jak ją zdiagnozować w disie? Jakiś manual łopatologicznie co robimy po połączeniu się z autem. Dzięki bardzo, ja jeszcze przeszukam neta odnośnie tych błędów.
Opublikowano

Mam pytanie bmw e90 2005 rok odczytuje kody kasuje? dalej to samo chodzi mi głownie o skasowanie błenu kolcków kasuje juz wszytko nadal jest dlaczehgo? i ps: co to sa te dwa problemy? error ecu sub function not supported invalid format i ten drugi?

http://oi58.tinypic.com/2w5m0p1.jpg

Opublikowano

dobra panowie no to szukamy:\

''INPA_502_Update''

do pobrania z kontretnego adresu żeby nie było lipy bo pobrałem już kilka z netu i nie działają...

ma ktoś jakiś namiar?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dam ci jakiegoś manuala, lub napiszę na WIN XP , ponieważ możesz się trochę pogubić,

chociaż jest po angielsku instrukcja w środku.

Edytowane przez Din76

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Mam pytanie bmw e90 2005 rok odczytuje kody kasuje? dalej to samo chodzi mi głownie o skasowanie błenu kolcków kasuje juz wszytko nadal jest dlaczehgo? i ps: co to sa te dwa problemy? error ecu sub function not supported invalid format i ten drugi?

http://oi58.tinypic.com/2w5m0p1.jpg

W BMW e46 jest tak że włączasz zapłon na jakieś 60 sekund i naciskasz hamulec i samo gaśnie, po wymianie klocków i wymianie czujnika też próbowałem skasować święcącą się kontrolkę zużycia klocków i w ten sposób wyłączyłem, jak nie zgaśnie to (w E46) problem z czujnikiem, ale spróbuj w BMW są podobne rozwiązania :D

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ale jaki WINDOWS 7 32 bit czy WIN 7 64 bit jak 32bit to, to co Ci zaproponowałem, ale w 7 64 bit to trzeba Standard tools 2.12 i trochę kombinacji, lub gotowiec przeczytaj viewtopic.php?f=97&t=223979&start=165 lub gotowiec ze Standard Tools 2.12