Skocz do zawartości

Szyba od kierowcy raz działa raz nie. [ 318is coupe ]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam problem ze swoim coupe'kiem, szyba od strony kierowcy raz działa raz nie.Przejrzałem mase postów z podobnym problemem, ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi.Chodzi o to gdy chce otworzyć drzwi lub zamknąć, szyba nie uchyla się ani nie domyka te 2 cm.Najgorsze jest to że jak sie "samo naprawi" (zazwyczaj po kilku godzinach) to lepiej nie opuszczać szyby bo sie może okazać że już jej nie zamkne (od strony pasażera szyba działa bez zarzutu). Wnerwia mnie to niesamowicie bo przy zamykaniu drzwi szyba nie podchodzi pod uszczelke tylko lekko odstaje i trzeba ją lekko uderzyć - ech... Przycisk od opuszczania koło lewarka od biegów jest ok.Czujnik na słupku też wporzo. Acha i jak sie wciska ten przycisk to słychać "pstyknięcie" pod schowkiem. Nie wiem jak sobie z tym poradzić - może ma to związek z tym że miałem kiedyś zwarcie na kablach od tylnej klapy? HELP! Z góry dzięks! Pozdro.[/b]
Opublikowano

Powiem Ci, że ja mam podobnie tylko z szybą pasażera w sedanie. Ze wszystkich postów jakie przeczytałem wnioskuję:

Sam wiesz,że szyba podnoszona elektrycznie podczas podnoszenia, gdy napotyka opór staje w miejscu . Tak samo jest w zimie, kiedy są większe opory. Wtedy trzeba przycisk docisnąć mocniej. Spróbuj tak zrobić. Powinno zadziałać. Ja podejrzewam, że prowadnice trzeba nasmarować i wymienić takie plastikowe prowadnice. Na wiosnę zabiorę się za to. Myślę jednak że to co napisałem jest trafną odpowiedzią na Twój problem. Możliwe też, że silniczek kończy swój żywot. W każdym bądź razie w moim i Twoim przypadku bez rozebrania boczka się nie obejdzie. Pozdrawiam :cool2:

Freude am fahren...
Opublikowano
Rozebrałem tapicerke w drzwiach i tam jest taka złączka która można wypiąć.Pomierzyłem miernikiem prąd na wciśniętym przycisku do opuszczania szyb i mi albo wcale nie wskazywało żadnego napięcia, albo było bardzo małe więc może właśnie problem tkwi w centralce w przekaźnikach-może występuje tak zwany "zimny lut" i trzeba zadziałać lutownicą.Tylko nie wiem czy ta obudowa od centralki jest rozbieralna??
Opublikowano
Taka mała anegdotka,jak znajdziesz ten przekaźnik to dobrze abyś przeczyścił styki drobnym papierkiem,a nie przedmuchiwał bo to raczej nic nie pomoże jek są nadpalone.W jakimś poście przeczytałem że koleś przedmuchiwał i się dziwił że nie działa,ale nie związany z tym tematem :norty:
Opublikowano
...może właśnie problem tkwi w centralce w przekaźnikach...

O jaką centralkę Ci chodzi? Bo skoro jedna szyba działa bez problemu to znaczy, że centralka jest ok.

Freude am fahren...
Opublikowano
Centralka bodajże zwana "komfort" , która sie znajduje gdzieś pod schowkiem - tam są przekaźniki od centralnego zamka, od szyberdachu i właśnie od opuszczania szyb.Każda szyba chyba ma swój przekaźnik.Tylko nie wiem czy tą całą zabudowe centralki da sie otworzyć, czy nie jest np. zgrzewana - bo jeśli nie da rady się tam dostać to chyba mnie czeka zakup nowej.Na Allegro lookałem za tym ale nic nie znalazłem i jakby mi przyszło ją teraz kupić to nawet nie wiem gdzie i ile taka przyjemność kosztuje :mad2: No chyba że to jeszcze coś innego, ale wątpie. Pozdro. :cool2:
Opublikowano
:duh: Każdy silniczek w tym przypadku szyby posiada jeden ok 30A,każda szyba ma swój.
Opublikowano

A u mnie było tak że szyba raz działała a raz nie aż w końcu przestała i okazało się ze wytarły się szczotki w silniku. Uciąłem oryginalne, pojechałem do sklepu-serwisu elektronarzędzi i kupiłem na wymiar nowe, grafitowo-miedziane do silników prądu stałego i teraz ładnie działa.

Pozdrawiam :)