Skocz do zawartości

Dymienie zaraz po zgaszeniu silnika.......530d 193KM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Pisze poniewaz zakupilem niedawno ten samochod i zauwazylem ze czasem (nie zawsze) kiedy zgasze silnik to z pod spodu silnika zostaje tak jakby wyzucony dym .....dziwne ...cieszko mi to opisac bo widzialem to dwa razy.....Uklad wydechowy jest szczelny. Dym ten co dziwne wychodzi z pod auta gdzies z pod drzwi przednich a silnikiem i jest to jedna chmura dymu jasnego po czym juz nic nie dymi. Zdarzylo mi sie to dwa razy (chyba)tak wiec jest to od czegos uzalenione bo kilka razy dzuinennie gdzies jezdze. Auto nie tarci na mocy,nie bierze oleju raczej.....turbo chyba dziala normalnie.

Jesczcze jedna sprawa : zauwazylem tez ze czasami po zgaszeniu silnika, cos jeszcze pracuje, odglos ten jest podobny jakby sie cos krecilo, silniczek jakis pracowal tak slychac przez ok 50 s i przestaje. Dzwiek ten pochodzi od czesci silnika tam gdzie jest turbina czyli z tylu gdzies glebiej....zaznaczam tez ze nie dzieje sie to zawsze.

Macie jakies rady na te dwa problemy co to moze byc...

Bardzo porosze o pomoc bo za niedlugo czeka mnie daleka podroz i chcialbym miec spokojniejsza glowe. Dzikie wielkie za jakiekolwiek sugestie..:)

Opublikowano
Webasto jeszcze chwile chodzi, i dlatego to dymienie. To jest normalna rzecz, nie przejmuj sie tymm...
Opublikowano

Webasto......ja mam? hm... Oby to to :)

A czy webasto by bylo tak gleboko schowane , nie jest widoczne.

Jak dziala to webasto, jak sie go wlancza czy wylancza..kurcze jestem calkowicie zielony..:)

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Poszukaj trochę na forum było to wałkowane, niemniej jednak w e39 wychodziły dwa rodzaje webasta jedno tylko do dogrzewania silnika, drugi typ to taki który mogłeś zaprogramować z konsoli centralnej jeśli na wyświetlaczu masz napisane stand heizung / stand luftung, to masz webasto z programowaniem ogrzewania wnętrza, jeżeli nie masz takich komend to masz tylko dogrzewanie silnika.

Pozdrawiam

Opublikowano
Silniki 530D mają webasto (dodatkowe grzanie silnika),które załącza się przy temperaturze poniżej ok 5*C i pomaga szybciej osiągnąć odpowiednią prace silnika co skutkuje niższym zużyciem ON.Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury webasto powinno wyłączyć się więc kiedy przejedziesz jakiś dystans nie powinno już pracować i wyłączyć się dopiero po zgaszeniu silnika.Wylot spalin z webasta jest pod kierowcą.Najlepiej podnieść auto do góry i sprawdzić układ wydechowy jak i samo w webasto.
Opublikowano

Tak, ale jeśli podczas jazdy silnik mimo wszystko nie osiągnął temperatury pracy to webasto jeszcze chwile chodzi po wyłączeniu silnika. (tak przeczytałem w instrukcji, i u mnie tak właśnie jest) Z tąd ten dzwięk.

Problem natomiast by był jakby po dłuższej jeździe kiedy silnik na pewno osiągnął odpowiednią temp webasto nadal chodzi.

Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa.