Skocz do zawartości

Temat 1000 razy wałkowany, jaki olej do mojej buni ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jakim olejem zalac silnik E39 523iA 96r przebieg 250 tys. W tym momencie zalany jest olejem VALVOLINE Max Live 10w40 taki olej wlałem po zakupie auta, wczesniej tez był zalany 10w40 "jakims tam" teraz jestem przed wymianą i tak sie zastanawiam jaki faktycznie ma byc ten olej ???

Dodam ze rano jak zapalam to cos przez chwile klepie i kontrolka oleju gasnie z opoznieniem im zimniej lub gdy auto dłuzej postoi to tym gorzej.

A drugie moje pytanie to czy sa jakies "cudowne" srodki ktore dodaje sie do silnika do przemycia gdy np przytkany jest smok lub zanieczyszczony zaworek w pompie olejowej lub wogole wypłukanie jakis nieczystosci, i nie chodzi mi o jakies doktory.

Pozdrawiam

BMW E39 523iA LPG
Opublikowano

Skoro napisałeś, że temat 1000 razy poruszany to może :search: , poczytaj troszkę i znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie. Druga sprawa to mogłeś zrobić edit pierwszej wiadomości i nie robiłbyś ze swojego tematu śmietnika.

Edit:

PS. Mody nawet kolorystykę dwóch opcji u samej góry zmienili zapewne celem zwiększenia ich widoczności...

Opublikowano

to ze napisałem ze temat wiele razy był poruszany na forum to chyba znaczy ze szukałem.

Ale w sumie masz racje po co pisac nowe tematy i zasmiecac nimi forum.

BMW E39 523iA LPG
Opublikowano

Dokładnie, lepiej odświeżyć już istniejący temat i po kłopocie.

A jeśli już chodzi o olej to przy tym przebiegu polecam zalać takim jaki był, semi-syntetic. Oczywiście jakiś BDB, a nie jakiś Lotos za przeproszeniem. Polecam olej firmy która zalewa BMW w serwisach. Chyba jest to Elf, ale nie na 100%.

Co do cudownych środków to ja bym sie nie bawił tym. Szkoda silnika bo nie wiadomo co lejesz nawet gdy poleci Ci najlepszy sąsiad. Najlepiej spuścic olej i odczekać np. całą noc aż wszystko spłynie i tyle.