Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnio pojawił się dziwny objaw w moim aucie. Tj. Na zimnym silniku po załączeniu pierwszego biegu i powolnym puszczaniu sprzęgła, (bez dodawania gazu lub z niewielkim dodaniem gazu) nadwozie wpada w wibracje (raczej tylna część nadwozia), oraz czuć jakgdyby tylne koła zerwały na moment przyczepność. (chociaż wiem, że napewno przy tak delikatnym dodaniu gazu auto nie może wpaść w uślizg tylnych kół przy dobrym ogumieniu i suchej nawierzchni oraz przy załączonym ASC). Na ciepłym silniku problem ten jest niezauważalny (czasem występuje nieznacznie a czasem wogóle nie występuje). Jednak na zimnym silniku występuje za każdym razem. Biegi wchodzą bardzo dobrze i na wyższych biegach problem ten nie występuje. Wcześniej takiego problemu nie było. Co to może być?

Opublikowano
Miałem cos podobnego w W124, a powodem był zbliżający się koniec tarczy sprzęgła.
Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa.
Opublikowano
Moim zdaniem albo koło dwumasowe albo tarcza sprzęgła objawy pasują. Ale to tylko sugestje. Tyle że jak dwumas to na wolnych lub na okreslonych obrotach by rzucało a tu objaw jak dobrze zrozumiałem tylko przy ruszaniu występuje wiec bardziej obstawiam sprzęgło a dokładniej tarczę. No ale w razie wymiany to oczywiście całe kompletne sprzęgło.
Opublikowano

W sumie dziwne bo jak pytałem mechaników to twierdzili, że raczej to nie jest sprzęgło gdyż problem zwiększałby się na rozgrzanym silniku a w tym przypadku raczej nie występuje lub w niewielkim stopniu oraz występowałby przy zmianie na wyższych biegach. Do tego zauważyłem, że jak jest cieplej na dworze to nawet przy zimnym silniku objaw nie występuje. Czy mogą to być też zerwane poduszki tylnego zawieszenia?

Co do silnika to po odpaleniu pracuje bardzo równo i na postoju nie ma żadnych wibracji. Podobnie jest podczas jazdy, nie są przenoszone żadne wibracje. Jedynie przy ruszaniu objaw podobny jak by ktos wcisnął gaz w podłogę a koła tylne traciły przczepność.

Auto ma przejechane 272000km.

Opublikowano
Hmmm więc tak jak by wychodzi na układ napędowy przeniesienie napedu. Odnośnie tylnych poduszek to po mojemu jak ruszasz bardzo delikatnie to by tego nie było przy gwałtownym ruszeniu waliło by tak samo podczas jazdy przy zmianie biegów. No i nie było by zmiany ciepły czy zimy tylko cały czas. Moim zdaniem poduszki tylnej zawiechy odpadają.