Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Od kilku miesięcy posiadam E39 523i Tauring, 10/1997.

Chcę kupić interfejs diagnostyczny. Na allegro są dwie strony z tego typu sprzętem i z różnymi cenami. Proszę o pomoc w doborze urządzenia. Czytałem informacje na ten temat i wiem, że jest wielu użytkowników forum, którzy mają doświadczenie w tym temacie. Nie chcę kupować w ciemno. Będę wdzięczny za wszelką pomoc - Pozdrawiam.

Opublikowano
Tak, czytałem. Proponują firmę viaken. Tylko w swoim asortymencie ma ona kilka modeli w różnych cenach. Mnie chodzi o w miarę uniwersalny, w przystępnej cenie. Inaczej nie prosiłbym o pomoc.
Opublikowano

Viaken albo obd-2... Ja mam ten drugi i jest spoko... Polecam z zastrzeżeniem, że w zależności od tego jakie masz złącze (brakuje zalecanych pinów w złączu diagnostycznym) dobrze jest zrobić małą modyfikację dla wygodnego korzystania (niektóre moduły "idą" po jednej linii, niektóre po drugiej, a dla sczytania niektórych trzeba zmostkować obydwie, co wiąże się z bieganiem do złącza i przekładaniem pinów).

Przykład: jak ostatnio padł mi czujnik, to dopiero ósma, czy dziewiąta kombinacja podłączenia interface'u okazała się trafna, a każda kombinacja wymagała ruszenia tyłka wspartego na złamanej nodze z wnętrza pod machę i przepięcia pinów. Teraz wszystko robię z wnętrza przełączając przełączniki na obudowie interface'u...

Jak się zdecydujesz na odb-2 to oferuj się z pomocą w w/w modyfikacji.

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano

Podane linki są właśnie do interface'ów od użytkowników Allegro odpowiednio: obd-2 i viaken. Ja mam ten pierwszy.

Na temat drugiego nie mam zdania, bo nie korzystałem z niego, co nie oznacza i nie wyklucza, że może być lepszy. Może ktoś używał i napisze posta na temat tego od użytkownika viaken...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Kupiłem ten pierwszy, w e34 z 95 ze sterownikiem Siemensa MS40.1 połączył się tylko z SRS i EWS. Zwróciłem sprzedawcy odda kasę to zamówię viakena, mam nadzieję, że ma lepszy soft.

Nie polecam go więc do tego modelu i rocznika. W innych podobno śmiga