Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podczas naprawy samochodu po wypadku zaciekawiłem się wentylatorem klimy:

http://img134.imageshack.us/img134/9730/bmwst0.jpg

Podczas wypadku, do wentylatora żadna część nawet nie dotknęła dlatego myślę że od kupna już auta jest popsuty... Chodź klimatyzacja działała normalnie.. Przynajmniej tak mi sie wydawało.. I teraz pytanie do czego on służy? Jakie ma znaczeniu przy działaniu klmatyzacji?

Bo jestem pewien że jest zepsuty, bo kręcąć go ręką przycina się w jednym miejcu..

Było:

E36 318i '91

E34 525i '93

E36 318TDS '97 :)

Teraz:

????

Różnie to było ale z BMW do końca :D

Opublikowano
z tego co go rozbierałem to jest to wentylator chłodzący gaz z klimy, podczas pracy gaz nagrzewa się. Uruchamiany jest czymś co wg mnie przypomina termo-włącznik, po prawej stronie patrząc od przodu. U mnie był z nim taki problem ze ciężko sie kręcił, po rozebraniu okazało sie ze magnes sie odkleił i wystarczyło go przykleić, teraz wszystko śmiga jak powinno.
Opublikowano
Czyli poprostu słabiej działa klima? Skoro ma ciepły gaz? W sumie jeździłem prawie całe lato na klimie, ale nie słyszałem żadnego wentylatora ;/ A więc bedę musiał go przejżeć, ewentualnie naprawić albo kupic nowy.. Bo lato się nie ustannie zbliża :D

Było:

E36 318i '91

E34 525i '93

E36 318TDS '97 :)

Teraz:

????

Różnie to było ale z BMW do końca :D

Opublikowano

nie działający wentylator klimy skutkuje tym że podczas postoju z włączoną klimą wyleci ci cały czynnik z układu klimatyzacji. wentylator ma za zadanie chłodzić czynnik w chłodnicy klimy. Jeżeli nie ma chłodzenia, w układzie rośnie ciśnienie czynnika i jak przekroczy określoną wartość otwiera się zawór bezpieczeństwa i czynnik uchodzi do atmosfery. Jest to zabezpieczenie przed uszkodzeniem instalacji klimy. W czasie jazdy pęd powietrza przepływa przez chłodnicę klimy i jako tako jest ok, ale na postoju już nie ma co chłodzić. Więc napraw sobie wentylator, dla pewności i spokoju.

poszukaj instrukcji jak naprawić, jest gdzieś

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Podepnę się pod temat - czy jeżeli mam elektryczny wentylator chłodnicy to powinienem też mieć drugi do klimatyzacji (konkretniej do klimatronica)? Bo przeglądając Allegro znalazłem opis mówiący, że ten który mam jest jednocześnie od chłodnicy i od klimy - teraz nie mam już pojęcia jak powinno być dobrze
Opublikowano
Podepnę się pod temat - czy jeżeli mam elektryczny wentylator chłodnicy to powinienem też mieć drugi do klimatyzacji (konkretniej do klimatronica)? Bo przeglądając Allegro znalazłem opis mówiący, że ten który mam jest jednocześnie od chłodnicy i od klimy - teraz nie mam już pojęcia jak powinno być dobrze

sprawdz tu....http://bmwfans.info/original/