Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam serdecznie.

Moze mi ktoś powiedzieć , (jak kowalski krowie) jak działa automatyczna skrzynia.

Po drugie to tak sie zastanawiam , zwykle w automatach jest "R"N"D"S"3"2" .Od czasu gdy kupiłem swą gazele to uzywam "R"N"D"S a 3 i 2 ani razu.Czy od czasu do czasu zalecane jest pośmiganie na tych przełożeniach , by brzydko mówiąc przedmuchać . :roll2:

Opublikowano

Oj dużo tłumaczenia ...

Poczytaj :

http://www.automat.pl/budowa/index.html

Choć nie jest to zbyt "fajnie" opisane, ale nie kojarzę w tym momencie, gdzie w necie jest lepszy opis.

Ja mam w książce, dość przystępnie opisane ...

http://www.automat.pl/vademecum/index.html

Nie ma potrzeby "przedmuchiwania" - to jest tylko tryb pracy z ograniczeniem załączania wyższych biegów, a w normalnej eksploatacji załączają się wszystkie biegi.

Te położenia przydają się szczególnie w górach przy jeżdzie po serpentynach itp. (aby hamować silnikiem).

Można sobie od czasu do czasu załączać, tylko dla własnej ciekawości lub aby lewarek czasem "zajżał" na tamte pozycje ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

Ogolnie pisza tak , ze 2 to bieg gorski , 3 podobnie natomiast wlacza sie tutaj juz tryb sportowy .

Zapnij 3 gaz do 4000 obr/min lub wiecej pozniej lekkie musniecie pedalu a autko wyrywa do przodu nie do poznania.

Mysle ze masz podobna skrzynie jak ja PRNDS32 powolujac sie na instrukcje podobno ma programy ktore dobieraja sie do stylu jazdy kierowcy od ekonomicznego do sportowego.

pozdrawiam

Opublikowano

Ja również mam pytanie odnośnie powyższego tematu

Obok lewarka zmiany biegów (przy skrzyni automatycznej), jest przycisk, który można ustawić w 3 pozycjach

E, S, M

E - economik

S - Sport

M - Manual ?

a jeśli manual, to co - mogę sobie wybuerać bieg na którym chcę jechać ?

A jesli tak, to jakim sposobem

Hm .. pewnie głupoty napisałem ...

ale pozdrawiam

BMW - najlepsza metoda na łagodzenie wewnętrznej natury
Opublikowano

Zaopatrz się w instrukcę obsługi - tam wszystko pisze.

Po drugie - spróbowałbyś to zrobić (ustawić) i byś wiedział jak działa ...

Ustawiasz w tryb "M" i załączasz "bieg" lewarkiem 1, 2 lub 3 i taki bieg będzie utrzymywany "na sztywno" - nie będzie zmieniał biegów.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

szkoda, że nie idzie zmienić na ostatni bieg :(

Pozdrawiam i dziękuję

BMW - najlepsza metoda na łagodzenie wewnętrznej natury