Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

panowie mam problem z tylnymi światłami w samochodzie brata!otóż po właczeniu świateł z tyłu powinno świecić się 4 żarówki(po 2 na strone) ale śweicą tylko 3!jedna (dwuwłuknowa) nie świeci po lewej stronie i sprawdzałem już wszystko!bezpieczniki ok, wiązka kalbi w klapie bagażnika ok, żarówka nowa sprawna bo na drugiej stronie świeci!żeby tego było mało, po załączeniu świateł przeciwmgielnych tylnych drugie włukno tej żarówki świeci ale za to po przeciwnej stronie (czyli po prawej) nie świeci (żarówka dobra)!!!czy ktoś może mi doradzić co jeszcze można sprawdzić?bo już sam nie wiem!:(może to jakiś przekażnik?

dodam jeszcze że autko to E36 318i (M43) z 97':)

(OO( )( )OO)
Opublikowano
A sprawdzałeś czy z kostki dochodzi na styki lamp? I jeszcze oprawkę żarówki dwuwłóknowej jak wsadzisz odwrotnie to swieci wtedy jedno włokno bo wtedy jeden styk oprawki nie wypada na styku w lampie. A jeszcze jedno czy lampy zwykle czy oryginalne z białym kierunkiem m3? Bo czasem był inny uklad pinów i trzeba było pozmieniać trochę we wtyczce.
Opublikowano
zapomniałem dodać że styki sprawdzone i sprawdzałem też kostke, nie dochodzi tam prąd wogóle więc tu jest najwiekszy problem!:(a lampy są oryginalne, nigdy nie zmieniane!(białe kierunki)
(OO( )( )OO)
Opublikowano
ja od nowości nie mam ale brat kupił ją od kuzyna który miał ją z salonu i mówi ze nic nie grzebane było przy niej :8) a prad nie dochodzi do kostki!tej co się wpina w lampe! :?
(OO( )( )OO)
Opublikowano
A może coś siadło we włączniku swiateł.Ja mialem ostatnio taki problem ze na nierownosciach zaczely mi wariowac swiatla , i w koncu świeciły mi jedynie postojowki i tyl po prawej ,reszta myślałem ze sie spalila.Okazało się że wtyczka która wpina wiązkę kabli do przełącznika (po lewej stronie kierownicy) obluzowała się (bo była źle założona ),wystarczylo tylko docisnąć i przekręcić-może u ciebie diabeł tkwi w tym przełączniku...?
Kocham moja Czarnulkę
Opublikowano
a prad nie dochodzi do kostki!tej co się wpina w lampe! :?

nie dochodzi do obu czy tylko do prawej?

Przeciwmgielne zapala sie tylko jedno z tyłu

:shock: Jak jedno jak dwa, te zewnętrzne w lampie gdzie dwuwłóknowa żarówka jest. A to Tobie się tylko w jednej lampie zapala??

Opublikowano
mie wiem jak jest u ciebie ale u mnie są dwa światł przeciwmgielne:)mam jeszcze drugie auto fiata siene i też są dwa:) :dance:
(OO( )( )OO)
Opublikowano
Światło przeciwmgielne tylne jest tylko jedno z drugiej strony nie ma przewodu podciągniętego. Myślałem ze mam zepsute bo żarówka jest ale sprawdzałem nie ma przewodu.

Myślę że jest, sprawdz sobie dokladnie całą kostkę który kabel od czego, miałem tak po zmianie lamp ze zwykłych na oryginalne m3 i co sie okazalo w starej lampie dwa bolce sa ze soba polaczone tak że po wpięciu kostki w lampę jest przejscie na kabel który idzie do kostki w prawej lampie a lampa z m3 nie miala tego bolca i sygnal juz nie dochodzil do prawej kostki skutkiem czego nie bylo prawego przeciwmgielnego.

Opublikowano
Światło przeciwmgielne tylne jest tylko jedno z drugiej strony nie ma przewodu podciągniętego. Myślałem ze mam zepsute bo żarówka jest ale sprawdzałem nie ma przewodu.

Myślę że jest, sprawdz sobie dokladnie całą kostkę który kabel od czego, miałem tak po zmianie lamp ze zwykłych na oryginalne m3 i co sie okazalo w starej lampie dwa bolce sa ze soba polaczone tak że po wpięciu kostki w lampę jest przejscie na kabel który idzie do kostki w prawej lampie a lampa z m3 nie miala tego bolca i sygnal juz nie dochodzil do prawej kostki skutkiem czego nie bylo prawego przeciwmgielnego.

Panowie, obydwaj macie rację. :D Jakieś 2 lata temu (a może mniej) był podobny temat. Forumowicze doszli wtedy do wniosku, że w jednych modelach były dwa przeciwmgielny z tyłu, a w innych jedno. To jest podobnie jak z tarczami hamulcowymi w słaszych (silnikowo) trójkach. Jest tak, ale niekt nie wie za bardzo dlaczego. ;) :D

Opublikowano
witam, ja sie podepne do tematu bo nie chce nowego postu zakładać, otoż cały czas wyświetla mi na kompie błąd tylnich świateł, zarowki wszystkie sprawne, czy wizyta na kompie usunie problem?