Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam w samochodzie fabryczny telefon, oraz instrukcję do niego i chciałbym wyłączyć żądanie kodu PIN przy każdorazowym uruchomieniu samochodu więc czytam na stronie 13: "Aby deaktywować żądanie kodu PIN, patrz strona 38" i ... w instrukcji nie ma takiej strony :( , żadna z kartek nie została wyrwana, po stronie 32 kolejna to 49. Czy ktoś z Was wie jak wyłączyć żadanie PIN'u, a może ktoś ma dostęp do kompletnej instrukcji?

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Gomes

Opublikowano

Było kiedyś na forum - zostało podpowiedziane, że musisz kartę dać do "zwykłego" telefonu, gdzie będziesz umiał odblokować PIN, ale tego nie próbowałem ...

Ja mam intrukcję do mojego telefonu, ale jest to inny telefon, no i najgorsze, że jest w języku "nederlanden" - chyba, że ktoś z forumowiczów "kuma" w tym języku ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

Już próbowałem, tą fukcję obsługują aparaty a nie karty, to one żądają PIN'u lub nie, nie da się usunąć PIN'u z karty (zabezpieczenie przed nieuczciwym znalazcą). No nic, będę improwizował.

Dziękuję

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Gomes

Opublikowano

No to mi tak podpowiedzili "fachowcy" na tym forum ;)

Też mam taki mały problem, ale chyba sobie i tak daruje, bo nie będę trzymał dodatkowego nueru w samochodzie ...

Tak przy okazji, jak możnaby zrobić, abym miał ten sam numer w samochodzie, co i w komórce ? - zduplikowac numer (jak ?), przekładać kartę (trochę nie wygodzne) - numer mam w Idei abonamentowej ...

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano

witaj

pracowalem kiedys w erze i tam nie bylo problemu. za bodajze 60pln byla mozliwosc dokupienia "klona" oryginalnej karty, musiala byc to karta o takim samym numerze hlr. nazywalo sie to era tandem. oczywiscie ze wzgledow technicznych nie mogly dzialac dwie razem. wsiadales do auta, wlaczales komore, uruchamiales telefon samochodowy, uaktywniales karte dodatkowym kodem i juz dzialalo. wysiadales z auta, wylaczales telefon samochodowy, odpalales handy, uaktywniales pinem i bylo ok.

wiec odpadalo zonglowanie kartami sim, bo miales dwie, jedna do komorki w kieszeni, druga w aucie.

mysle ze najprostszym wyjsciem bedzie telefon do operatora. technicznie jest to zrobienia, tylko kwestia czy operator ma taka usluge.

pzdr

Rafi DJYendruh

sharky: srebrne E24 635 CSiA

Citroen XM oraz GMC Savana

GG # 142068

[email protected]

• Członkowie klubu
Opublikowano

Nie wiem jak w E32 ale u mnie w E38 wygląda to następująco:

łatwo ustawić aby nie trzeba było za każdym razem wprowadzać PIN-u , gdyż telefon posiada w opcji język polski

1. wchodzimy w "menu"

2. następnie "ustawienia telefonu"

3. dalej "wymaga PIN karty SIM"

4. ustawiamy na "wyłączone" przy wybraniu na "wyłączone" telefon poprosi o podanie PIN-u

w języku angielskim wygląda to następująco:

1. Menu

2. PHONE SETUP

3. REQUIRE SIM CARD PIN

4. OFF

5. ENTER PIN

Dodam, że posiadam ten sam nr. w samochodzie i w "normalnej" komórce. Operator ERA GSM karta TANDEM. Za drugą kartę zapłaciłem o ile dobrze pamiętam 60 Pln. Aktywny telefon jest ten który jest włączony, a jak dwa są włączone to ten z którego ostatnio dzwoniono jest aktywny [dwa telefony nigdy nie dzwonią razem] Simy telefonów czasami zamieniam miejscami w zwykłej komórce łatwiej organizuje się książkę telef. Sim wklejam taśmą do dużej karty - takiej jaką otrzymuje się przy kupnie numeru. Mam tak od 6 miesięcy i wszystko działa bez zarzutu :cool2: małe tylko ale - ksiązka tele. ma tylko 100 pozycji.

pozdro

UIHZ9556.JPG

Opublikowano

1. Muszę to sprawdzić, ale ja przewertowałem mój telefon w samochodzie i nie znalazęłm takiej opcji - ale spróbuję wg Twojej instrukcji ...

2. Niestety ja mam Ideę - czy ktoś się orientuje, czy coś takiego u nich też mogę zrobić (w IDEA) ?

3. A możesz podać "ścieżkę" zmiany języka - bo mam "D".

4. Niestety może być i tak problem, bo to zależy jaki ma się tel. w samochodzie - w E38 było przynjamniej kilka telefonów (Motorola, Siemens, Nokia i na dodatek w paru modelach)

Stronka

• Członkowie klubu
Opublikowano (edytowane)

Do zmiany języka podobna ścieżka.

1. Menu

2. ustawienie telefonu

3 Język

Jak jest potrzeba to mogę zmienić na Niemiecki i podać wersję w języku niemieckim. Jak sprawdzić typ telefonu?

Edytowane przez marcosz

UIHZ9556.JPG

Opublikowano

Spróbuję, to co podałeś, ale to jest zbyt proste, bo bym już dawno trafił ... zobaczymy.

Typ telefonu - albo na słuchawce, albo z tyłu w bagażniku po lewej stronie jest "centralka" (oczywiście pod tapicerką).

Stronka

• Członkowie klubu
Opublikowano
Sprawdź czy masz włączoną opcję "Menu rozszerzone" ustawia się ją w opcjach "ustawienia telefonu" to powinno pomóc.

UIHZ9556.JPG

Opublikowano

OK. Wczoraj nie miałem czasu, a przyznam się też, że zapomniałem :)

Dzisiaj myślę, że nie zapomnę ... Jak znajdę chwilę, to trochę później przejdę do samochodu i spróbuję ...

Stronka

Opublikowano

2. Niestety ja mam Ideę - czy ktoś się orientuje, czy coś takiego u nich też mogę zrobić (w IDEA) ?

Sebast zadzwoń na *22 (lub *525 dla Biznesu) i zapytaj. Jeśli Ci nie odpowiedzą to wyślij mi wiadomość na priv, spróbuję się czegoś dowiedzieć. Powiedzmy, że mam tam pewne wejścia :)

Opublikowano

A propos IDEI, czy Twój telefon w samochodzie obsługuje częstotliwość 1800 ? Pytam dlatego że IDEA w większości miast a w tym i w Cz-wie "nadaje" wyłącznie na tej częstotliwości a mój telefon na przykład obsłuży tylko 900.

Pozdrawiam

Gomes

Opublikowano

Prawdę mówiąc się nie zagłębiałem, ale wydaje mi się, że raczej tylko 900MHz - z tego telefonu mało korzystam, ale nie miałem nigdy problemu z połączeniem, to może i obsługuje 1800 MHz ... hmmm

To i tak masz nie najgorzej, w E32 wiele jest jeszcze telefonów analogowych ...

Właśnie "rzuciłem" okiem ile było telefonów w E38 i mam problem z policzeniem, ale na rzut oka jakieś 20-30 typów ;) i chyba 5 firm ...

Stronka

Opublikowano

Sprawdziłem i wiedziałem, że to nie jest takie proste, bo bym już to dawno zrobił.

Nawet mam angielski domyślnie ustawiony, jakoś mi się wydawał, że był niemiecki.

U mnie główne menu telefonu wygląda tak :

1. General

2. Interface

3. Call Monitor

4. Restrict

5. Secure

6. Options

w General jest : Status, Auto Answer, Select Service, Change Provider

w Secure : Change Code

w Options : Display Strength Signal

Reszty nie sprawdzałem teraz, ale chyba nie ma tam nic ciekawego ...

O ile się nie mylę, to z monitora nawigacji nie mozna ustawiać telefonu ? - jedynie dzwonić, książka telefoniczna, wybieranie numerów itp. - chyba, że jakoś nie doszedłem do tego (mam instrukcję do navi, ale jakoś dokładnie nie przejżałem tematu z telefonem).

Hmmm, a czuje się "specem" (noo, jako takim ;)) od navi ... :)

Stronka

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeszcze jedna sprawa, przy demontażu obudowy schowka zmieniarki szarpnąłem i urwałem przewód antenowy łączący centralkę GSM i zewnętrzną antenę. Przewód ma (miał :( ) około 70 cm i widnieją na nim jakieś kody cyfrowe których w żaden sposób nie mogę rozszyfrować, nie mogę znaleźć tego kodu w ETK (być może jest to przewód nieoryginalny), czy ktoś z Was ma również taką centralkę, jeśli tak to podajcie mi Wasze numery tego przewodu.

http://bmw.pgnet.pl/antgsm1.jpg

http://bmw.pgnet.pl/antgsm2.jpg

Pozdrawiam

Gomes