Skocz do zawartości

m10 1.8i pytanie o wskaźnik temperatury/temperature

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cześć mam bmw e30 z silnikiem m10 1.8i i powie mi ktoś gdzie powinien sie utrzymywać wskaźnik temperatury ???czy na połowie caly czas czy czasami dochodzi do tej kreski ciut dalej czy to normalne ??? bo boje sie jak bedzie w lecie??? płyn w chlodnicy mam (borygo) choć moze za mało do pełna brakuje mi 2-3cm i czy to moze miec zwiazek z "śliniącym" sie termostatem dzieki za jaka kolwiek pomoc

:wink:

Opublikowano

Wskazówka powinna stac idealnie pionowo, jak spławik na wodzie. Lepiej tego nie lekcewaz, bo moze to miec opłakane w skutkach nastepstwa. Na samym poczatku sprawdz, czy uklad chlodzenia jest odpowietrzony, nastepnie sprawdz termostat.

Zakładam, ze nie jezdzisz z tektura wsadzona przed chłodnice. Jezeli tak, to ja wyciagnij. Niepotrzebnie zakloca obieg.

Układy wydechowe do BMW: www.pamaku.pl

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano
nie tektury nie posiadam :D ale dziś odkrylem ze cieknie mi z termostatu bo jak płynu doleje do prawie max to strzałka sie utrzymuje na środku lub 1 milimetr za. A jesli to ma znaczenie to poprzedni włąściciel usunoł katalizator i zalozyl filtr stozkowy nie odizolowany od silnika moze to miec jakies znaczenie na nagrzewanie sie silnika ???czy żadne??? aaa i co najważniejsze jak sprawdizć czy ukłąd jest zapowietrzony bo to silnik m10 i on nie ma zbiorniczka wyrownawczego a ogrzewanie po zmianie płynu grzeje dość dobrze wrecz wyśmienicie :)