Skocz do zawartości

problem bo tylnia felga ma et35 i przyciera.....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam e36 sedan i felgi borbety przód 7,5cala a tył chyba 9cali w kazdynm razie problem polega na tym że tył niestety obciera :( (et35 245/35/17) chce założyć spreżyny H&R (aktualnie mam 2szt na przód ) martwie sie co zrobić z tyłem ???? tak jak teraz stoi to wygląda fajnie chodzi mi o tył ... jezeli włoże h&r na przód to co z tyłem , tylko utwardzić chciałbym tył ....jeden gośc mówi ze oddac do przechartowania(tylnie sprężyny)!!! drugi włożyć amor o nizszym skoku!!!(tył) czy kupić sprężyny h&r na tył (ale boje sie ze bedzie za nisko!!!) a jeszcze nastepny mówi zeby poszerzyc nadkola a ostatnio usłyszałem żeby do ślusaża oddac to on już panu zmniejszy et hehehh???!!! co robić????? pozdro
Opublikowano
jak masz wicej kasy poszez delikatnie nadkola jesli tam ci na tych felgach zalezy.dobra opcja jest tez zalozenie sprezyn o mniejszym skoku {{{OCZEWISCIE NIE DUZO MNIEJSZYM}}}
Opublikowano
szczerze to z tym poszerzaniem błotników to bym sie nie chciał pakowac , znajomy to zrobił regularnie co jakis czas jezdzi do lakiernika na poprawki nonstop wszystko pęka....odpada !!!! no właśnie sprezyny to jest najlepszy pomysł ale.... czy jak kupie takie -20mm nie więcej!!! to czy faktycznie po włożeniu takich sprężyn będzie -20mm czy to ściema i tak naprawde może zejsc -40 bo to juz sporo za duzo ???? chodzi o to że potem bede sie bujał na allegro z tymi sprężynami!!!??
Opublikowano

Najlepiej by było jak byś kupił węższę felgi i opony.

Koledzy na forum pisali że przy ET35 i oponce 225 obcierało ale przy 205 już było ok.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
osobiscie zrobilbym tak ,jesli masz ladne felgi, masz te sprezynki, lub kup twardsze i poszez nadkola,ale u jakiegos dobrego lakiernika... Skoro mowisz ze Twoj kolega musial jezdzic do lakiernika i poprawiac ... Kuzyn od 3 lat ma posszerzone i nic mu sie nie dzieje. Sam robil i jest lakiernikiem wiec... ? sam rozumiesz
B M W
Opublikowano
Na początek proponowałbym zmienić oponki na węższe o profilu 225 ,i zmienić zawias tylni na naprawdę twardy ,jeśli to nie pomoże pozostaje tylko poszerzenie , ja mam felgi 8cali et35 oponki 225\45\17 szczerze jest na styk, miałem problem z jednym nadkolem bo troszkę obcierało ale problem tu tkwił w nadkolu bo było rzeźbione.
Opublikowano
hmm tył ma 9 cali wczesniej miałem 235/35 i było troche lepiej mniej ocierało a opona była niezle naciągnięta na felge wydaje mi sie ze 225 to bedzie kłopot naciagnac na 9J ??? ile kosztuje wyciagniecie nadkola ,powiedzmy tylko tyłu w wwa???? ktoś robił słyszał itp???gdzie to mozna zrobić ???moze jakis konkretny namiar???
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ET to jeden parametr. Niestety, jeżeli felgi/opony są za szerokie, to będzie ocierało i tego nie przeskoczysz. Możesz podnieść tył, a nie obniżyć, to przestanie ocierać. Jedyna sensowna rada, to zmiana felg na węższe. Ponadto w Twoim aucie (biorąc też pod uwagę stan dróg, koleiny) takie szerokie opony są delikatnie mówiąc "niepraktyczne", żeby nie powiedzieć...
Kai
Opublikowano

ja zamierzam kupic felgi o szerokosci 8 cali i do tego opony na przednia i tylna os - 215/45/R17 - czy nic nie bedzie obcieralo?

Bo juz myslalem ze nic nie bedzie obcieralo ale jak piszecie ze ludziom przy oponie 225 obciera to ja chcialbym miec pewnosc 100% ze bedzie ok - bo to grosze nie kosztuje - a zapomnialem dodac ze nie mam obnizonego auta i takowego nie przewiduje miec.Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
mam jescze 1 pyt. na rynku jest kilka rodzai sprezyn haera chodzi mi o kolory sprezyn :czerwone , niebieskie ,czarne i różowe hehe mam niebieskie i są one dosc twarde wiem ze czarne są na max twarde a pozostałe??
Opublikowano
na przod mam 2154517 przy feldze 8cali obniżenie ok 4cm przy et 35 i nie ma bata zeby obcierało z tyłem nie przesadzaj 225 mozna śmiało ale zobacz na et! przy et 35 moze obcierac proponuje na przod 205/45 17 i tył 214 40 17 albo jak tam chcesz inaczej ja mam z tyłu 245/35/17 perzy et35 i obcierało okrutnie ale na wszystko są patenty:)