Skocz do zawartości

Zmniejszona moc 530d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wracalem z trasy lublin - warszawa wszystko bylo ok

podjechalem w warszawie na stacje paliw BP zatankowalem rope po przejechaniu 15km samochod stracil moc ( wiecej niz 100km/h nie osiaga ) dodam ze jestem swierzym uzytkowinikiem e39.

Teraz mam pytania

1) Czy przyczyna moze byc paliwo ?

2) Czy moglem cos przestawic przypadkowo w kierownicy ?

Po wystudzeniu silnika i ponownym uruchomieniu objawy nie ustapily.

BMW e39 rok 2004 przebieg pow 200tys.

Pozdrawiam i prosze o szybka odpowiedz bo niewiem co mam robic.

EDIT by solaris520:

Synthol – zmieniłem tytuł i poprawiłem oznaczenie wersji. Lepiej już w pierwszych słowach dotyczących problemu podawać informacje jak najbardziej precyzujące sprawę.

Pozdrawiam.

Opublikowano

ciekawy masz silnik 3.0 tds :jawdrop:

a tak naprawde to proponował bym od wymiany filtra paliwa,bo przyczyn moze byc duzo

na volta core el can na volta core el lievore
Opublikowano
  • Autor

Sor 530d moja pomylka niewiem napiszcie jakie moga byc przyczyny.

dz z gory

Opublikowano
skoro stalo sie to po zatankowaniu ja bym stawial na paliwo a raczej na jego jakosc.sprobuj przejezdzic pare km a pozniej zatankuj na innej stacji i sprawdz czy sie poprawi.oczywiscie zagladnij do filtra paliwa - zobacz jaka jest ropa czysta czy dziwaczna.
Opublikowano

tez mam 530d i mialem bardzo podobny problem, juz rozwiazany. Tuz przed swietami bedac w trasie z Londynu do Polski, tankowalem na pierwszej stacji w Polsce (Orlen) i podobnie jak u Ciebie po kilku kilometrach spadla mi moc i moglem rozpedzic sie tylko do okolo 80 km/h. Pierwsze objawy bly takie:

- silnik zmienil swoja muzyke ( dzwiek podobny do takiego jakby cos dudnilo wraz z obrotami silnika )

- slabe przyspieszenia ale jak sie rozpedzil to dalo sie jechac z szybkosciami 120 -130km/h

- kompletna [BAD] !!! ledwo rozdmuchiwal sie do 80-atki

Auto poszlo do Bawaria Motor Polska - Katowice (polecam )

Pierwsze rozpoznanie to bylo "wtryski". Zostaly sprawdzone i byly OK! Ale jak auto bylo na warsztacie rozebrane to sie okazalo ze to wiazka kabli sterujaca wtryskami. Wymiana rozwiazala problem. Cena troche szokujaca wymiana i wiazka okolo 2700. Ale wiadomo jest to ASO!!!

Auto zostawilem w ASO przed swietami a robili po swietach, wiec mialem troche czasu na bobrowanie w poszukiwaniu takich problemow na forach BMW. Znalazlem jeszcze opis bardzo podobnego problemu w 3.0 d, ale przyczyna byla inna. Nie pamietam juz dokladnie, ale chodzilo o jakies podcisnieniowe zaworki i o duszenie sie turbiny spalinami. Postaraj sie szukac pod haslem spadek mocy w dieslu. Czlowiek opisal bardzo dokladnie proces naprawy, dodal zdjecia i kopie szkicow.

Powodzenia w naprawie i daj znac jak sie rozwiazalo :)