Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A oto moja historia z układem chłodzenia w bmw 1.6 e36.

Zaczeło sie w gdy szukałem miejsca na parkingu poziomowym zaliczałem pięterka i szukałem miejsca gdy nagle moja kobieta zaczęła krzyczeć że sie palimy :) ja oczywiście no co ty to spaliny z auta przed nami ale polukałem na wskaźnik temperatury i sie okazało ze temperatura jest wysoka jeszcze nie wlazła na czerwone pole zatrzymałem sie i od-razu wielka kałuża pod samochodem otwieram maskę a tam fontanna przewód doprowadzający schłodzony płyn z chłodnicy do silnika był przetarty przy samym termostacie prawdopodobnie przez łopatki wiatraka no ale to nie przyczyna pęknięcia tego przewodu tylko braku chłodzenia silnika (tak mi sie wydaje) wiec odciąłem przetarty kawałek przewodu i zacisnąłem opaskę ponownie dolałem wody bo tylko to mogłem pomieszać płyn nie był dostępny odpowietrzyłem układ i w drogę po powrocie do polski ( w Polsce zima) pierwsze co zrobiłem to pojechałem do warsztatu wymienić ta mieszankę na płyn i od tego momentu zaczęło sie sypanie forsy z rękawa po zmianie płynu okazało sie ze chłodnica cieknie wstawili nowa wszystko ok do czasu aż stanąłem w mieście w gigantycznym korku ponad gadzinę no i oczywiście znowu sie ugotował ty razem rozwaliło plastikowy trójnik przy silniku wymienili na nowy i w tym momencie zacząłem szukać przyczyny dlaczego tak sie dzieje czy ciśnienie w układzie jest za wysokie czy co? mechaniory juz teraz wiem ze od siedmiu boleści warsztat oczywiście profesjonalnie wyposażony nie jakaś dziupla myślałam ze jest godny uwagi ale jak widać myliłem się powiedzieli ze to wina sprzęgła wiskotycznego wymienili je na nowe powiedzieli ze jest gitara ale moje odczucie było inne i jest nadal a mianowicie wąż gumowy odprowadzający gorący płyn do silnika jest zawsze bardzo gorący silnik po zgaszeniu skwierczy że jajka można smażyć a dolny doprowadzający ochłodzoną ciecz jest bardzo zimny wiec na moje oko cos nie tak jakby brak obiegu no to spowrotem do warsztatu mechaniory stwierdzili ze morze termostat sie przycina ok wymienili na nowy pompę sprawdzili powiedzieli ze jest sprawna (ponoć da sie sprawdzić w 100% a ale juz im nie ufam)ale dalej jest to samo górny wąż gumowy gorący dolny zimny układ odpowietrzony temperatura prawidłowa kreska w pionie ale obawiam sie że do czasu gdy znowu wpadnę w korek i cos wywali nie mam pojęcia co robić pompę wymienić na nowa czy jak (ponoć sprawna) proszę o pomoc może mieliście podobne przypadki ze swoimi betkami dziękuję serdecznie pozdrawiam.

Opublikowano
kolego a może nie taki termostat Ci włożyli. Są różne termostaty z różnymi temperaturami otwarcia.
Opublikowano
Tego nie wiem nie znam sie na tym można to jakoś sprawdzić symbol na termostacie czy numer wiem na-pewno że nie jest oryginalny. Jeśli termostat zmieniony na nowy też jest niedobry to może powodować brak obiegu no ale myślę ze wąż gumowy doprowadzający ochłodzoną ciecz tak czy siak powinien być chociaż trochę ciepły a on jest Kompletnie zimny nawet po 200km przejechanych wiec tak jakby ciecz nie dopływała do termostatu! :mad2:
Opublikowano
Wskazuje to na padniętą pompę... bo gdyby termostat był walnięty, to wąż idący do chłodnicy też by był zimny, bo przecież termostat jest przy silniku. To tak jak by pompa dawała zbyt niskie ciśnienie. A jak coś skwierczy mocno, to może korek od zbiornika płynu? On powinien puszczać nadmiar ciśnienia, może on jest do kitu i nie spełnia swojej roli???
Opublikowano
Moze by uszkodzony termostat/nie otwiera się/Miałem tak w oplu, jednakże może by i pompa wody, lub zamało nalane płynu do układu.
Opublikowano

Kolego F_W przepraszam za niejasność gorący jest ten po prawej górny dolny po lewej jest zimny.

Ogrzewanie kabinowe działa super i dosyć szybko sie nagrzewa.

A co do pompy panie ŁŁukaszu to może i pompa tego nie wiem była sprawdzana no ale ile fachowców tyle opinii może i powinienem ja wymienić następna kasa tylko ciekawe czy to cos pomoże!

Dzięki wszystkim za odpowiedz.