Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Sprawa ma się następująco.Według wszelkich danych do mojej 3,5 e32 wchodzi 6 litrów oleju.Ja po spuszczeniu oleju (samochod stał na równym terenie) wlałem 5,7 litra i ku mojemu zdziwieniu na bagnecie jest ponad maximum.Czym może być spowodowany taki stan rzeczy - może te seryjne dane są takie wyśrubowane i ta różnica 0,3 litra to powiedzmy olej ktory mogl zostac na sciankach , czy w okolicy wałka rozrządu ?

Pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Filtr oczywiście zmieniałeś.... :!: :?:

Jak tak, to może przepal go na trochę i dopiero sprawdz jeszcze raz jak ostygnie.

Opublikowano

Filtr zmieniony.Autko też pochodziło troche (zdecydowanie wystarczająco)i tyle ile było za duzo tyle jest.Przypuszczam ze gdzies sie zawieruszyło jednak troche tego oleju np w głowicy.

Czekam jeszcze na jakieś propozycje.

Pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Do mojej tez wchodzi teoretycznie 6l , ale...... tyle to ci wejdzie na suchy silnik - to taki umyty i wyplukany w srodku - taki swiezo po remoncie lub nowy .Ja wlewam 5 l ( filtr tez wymieniam ) odpalam i po chwili gasze , czekam 15-20 min i sprawdzam ile jest, a pozniej sprawdzam na nastepny dzien po jakiej jezdzie na zimnym silniku.NIGDY nie zlejesz calego oleju - zawsze spuszczaj olej na goracym silniku - nie znaczy to ze jak masz temperature na 12 to olej tez jest goracy , najlepiej przegon ja jakies 15-20 km i wtedy zlewaj , bo grzanie jej na postoju trwalo by jakas 1 godz , a olej tez jeszcze nie bylby goracy.

Masz ponad max bo za duzo wlales , a jeszcze troche oleju ci zostalo starego.To normalne i nie ma sie czym przejmowac.

Fiu , fiu - zaszczekał kot Filemon :-))
Opublikowano

Właśnie Falcon tak przypuszczałem ze te 6 litrów to troche wysrubowany jest wynik.Jutro spuszcze troche oleju.A jaki stan oleju jest najlepszy - na samym srodku miedzy minimum a maximum czy raczej blizej maximum ?

Pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Ja leje na max , ale moja troche podbiera jakis 1 l. na 5000 km, ale najlepiej lej na 3/4.

Przy wymianie wlej 5 l. odpal ja i po odczekaniu sprawdz ile jest na bagnecie .Miedzy min i max wczodzi 1 l.

Jak bedziesz mial polowe to po jakiejs dluzszej jezdzie sprawdz na nastepny dzien stan i dolej w razie potrzeby.

Fiu , fiu - zaszczekał kot Filemon :-))
Opublikowano
Do mojej tez wchodzi teoretycznie 6l , ale...... tyle to ci wejdzie na suchy silnik - to taki umyty i wyplukany w srodku - taki swiezo po remoncie lub nowy ...

1. Wg mnie - i tak i nie, oleju w silniku po spuszczeniu może zostać jakieś 0.1-0.2l max (chyba, że ktoś spuszczał np. 2-3 minuty lub na zimnym silniku lub ma "muł" na dnie miski olejowej ...)

2. To co pokazuje miarka, może być obarczone błędem - lekko sie skrzywiła, samochód nie stoi idealnie równo lub jest obciążony, albo zawieszenie nieco "klapnięte". Po za tym nawet zależy jak się olej "chwyta" miarki. Kiedyś widziałem miarkę do której olej nie chciał się "dobrze przylepić" i trochę mniej pokazywała, bo olej spływał.

3. Miska olejowa może być minimalnie (lub nie) wgnieciona.

4. Myślę, że odchyłką do 0.5l nie ma co się kompletnie przejmować, szczególnie przy ilościach rzędu 6l lub więcej (przy 4l, to już może trzebaby się zastanowić)

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
Ja w swojej wlałem dokładnie 6 litrów i na bagnecie pokazuje mi równo max. Ale w twoim przypadku może być tak jak kolega opisał wyżej.
Opublikowano

Jesli moge sie włączyć...

W moim R6 w każdej tabeli pisze 6l oleju.

Juz nie raz serwis wylewał olej, bo przelali.

Wchodzi 5,5 i jest prawie maksimum.

Okazało się, że w dokładniejszych instrukcjach stoi, że podczas tzw. pierwszego zalania wchodzi owe 6L.

Czyli gdzieś te 0,5 litra pozostaje w ukadzie.......

Opublikowano
Witam,

Sprawa ma się następująco.Według wszelkich danych do mojej 3,5 e32 wchodzi 6 litrów oleju.Ja po spuszczeniu oleju (samochod stał na równym terenie) wlałem 5,7 litra i ku mojemu zdziwieniu na bagnecie jest ponad maximum.Czym może być spowodowany taki stan rzeczy - może te seryjne dane są takie wyśrubowane i ta różnica 0,3 litra to powiedzmy olej ktory mogl zostac na sciankach , czy w okolicy wałka rozrządu ?

Pozdrawiam

Paweł

ja jak w swojej 735 zmienilem olej i filtr weszlo tylko 4,5l a silnik nagrzany swierzo z trasy takze nie wiem co o tym myslec

PAL GUME NIE DUSZE

BMW KLUB SZCZECIN

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

siemanko panowie, mam jedno pytanko czy orientujecie sie ile wchodzi litrow oleju do automatycznej skrzyni biegow mojej krolewny jest to bmw 730iA 88r

Z góry TnX

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
Do mojej tez wchodzi teoretycznie 6l , ale...... tyle to ci wejdzie na suchy silnik - to taki umyty i wyplukany w srodku - taki swiezo po remoncie lub nowy ...

1. Wg mnie - i tak i nie, oleju w silniku po spuszczeniu może zostać jakieś 0.1-0.2l max (chyba, że ktoś spuszczał np. 2-3 minuty lub na zimnym silniku lub ma "muł" na dnie miski olejowej ...)

2. To co pokazuje miarka, może być obarczone błędem - lekko sie skrzywiła, samochód nie stoi idealnie równo lub jest obciążony, albo zawieszenie nieco "klapnięte". Po za tym nawet zależy jak się olej "chwyta" miarki. Kiedyś widziałem miarkę do której olej nie chciał się "dobrze przylepić" i trochę mniej pokazywała, bo olej spływał.

3. Miska olejowa może być minimalnie (lub nie) wgnieciona.

4. Myślę, że odchyłką do 0.5l nie ma co się kompletnie przejmować, szczególnie przy ilościach rzędu 6l lub więcej (przy 4l, to już może trzebaby się zastanowić)

Ciekawe. Sprawdzałem olej po 8 tyś i nie wziął ani gramika. Teraz sprawdzam po 9tyś i olej jest przy dolnej kresce na bagnecie. Czy mogło na to mieć wlyw zmiana opon z przodu na niższy profil? Czy poprostu tak sobie zaczął żłopać?

Pozdrawiam

Opublikowano

"Ciekawe. Sprawdzałem olej po 8 tyś i nie wziął ani gramika. Teraz sprawdzam po 9tyś i olej jest przy dolnej kresce na bagnecie. Czy mogło na to mieć wlyw zmiana opon z przodu na niższy profil? Czy poprostu tak sobie zaczął żłopać?"

Najprawdopodobniej za pierwszym razem sprawdzałeś olej po wystudzeniu silnika, a ostatnio wyjąłeś bagnet zbyt wcześnie i olej nie zdążył jeszcze spłynąć.

Pzdr,

Opublikowano
"Ciekawe. Sprawdzałem olej po 8 tyś i nie wziął ani gramika. Teraz sprawdzam po 9tyś i olej jest przy dolnej kresce na bagnecie. Czy mogło na to mieć wlyw zmiana opon z przodu na niższy profil? Czy poprostu tak sobie zaczął żłopać?"

Najprawdopodobniej za pierwszym razem sprawdzałeś olej po wystudzeniu silnika, a ostatnio wyjąłeś bagnet zbyt wcześnie i olej nie zdążył jeszcze spłynąć.

Pzdr,

Tez tak myslałem. I dzisiaj rano jeszcze raz zerknołem na bagnet. Ale znacznie się poziom nie podniósł. :roll:

Pozdrawiam